logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Konfiguracja VPN na routerze Cisco za NAT - jak ustawić bramy i przekierowanie?

ELEKTROO27 01 Lut 2019 17:22 1995 8
REKLAMA
  • #1 17747506
    ELEKTROO27
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    Cześć chciałbym uzyskać zdalny dostęp do sieci 172.20.8.1/24 poprzez VPN poniżej schemat sieci:
    Konfiguracja VPN na routerze Cisco za NAT - jak ustawić bramy i przekierowanie?

W routerze 2 włączyłem zdalne zarządzanie (port 443) i dodałem użytkowników VPN
    Pierwsze pytanie to co ustawić w polach:
    -typ bramy zdalnej
    -typ bramy lokalnej
    -bezpiecznie połączenie zdalne
    Z instrukcji routera nie bardzo mogę zrozumieć (fajnie jakby ktoś pokrótce objaśnił).

Przez to, że Router2 znajduje się za natem powinienem na R1 przekierować port 443 na adres 172.20.8.1 ?

Czy przy takim ustawieniu będę mógł się zdalnie łączyć za pomocą QuickVPN do sieci lokalnej 172.20.8.1/24?
    Czy potrzebne jest tutaj inne rozwiązanie.
  • REKLAMA
  • #2 17753835
    ELEKTROO27
    Poziom 6  
    Poprawka raczej powinno być "Przez to, że Router2 znajduje się za natem powinienem na R1 przekierować port 443 na adres 192.168.1.10 "

Czekam z niecierpliwością na pomoc :)
  • #3 17763604
    ELEKTROO27
    Poziom 6  
    Panowie chociaż informacja czy takie rozwiązanie jest możliwe i czy odpowiednio chce przekierować port.
    Routerem brzegowym zarządza dostawca internetu więc muszę mu napisać jakie porty ma przekierować.
    Przez co sam nie mogę popróbować czy takie rozwiązanie zadziała.
  • REKLAMA
  • #4 17763643
    szwagros
    Poziom 33  
    Ocena: 271
    Jeśli to Cisco to zapewne ipsec. Skąd wziąłeś port 443?
  • REKLAMA
  • #5 17764754
    ELEKTROO27
    Poziom 6  
    Dokładnie IPsec.
    Włączając zdalne zarządzanie routera domyślnym portem jest 443.
  • #6 17765717
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2513
    Zdalne zarządzanie, a VPN to dwie całkiem różne sprawy. Cisco obsługuje dwa typy tunelowania VPN - IPSec i SSL. Z SSL jeszcze idzie ogarnąć sprawę w takiej jak Twoja sytuacja, pod warunkiem że Ci się certyfikaty PKI nie rozjadą. W IPSec VPN potrzebujesz obsługi NAT-Traversal na routerze brzegowym, a i to nie zawsze zadziała. Więc w skrócie: jeżeli Twój router brzegowy obsługuje NAT-T, to jest szansa uruchomić ten VPN, inaczej musisz zrobić jak należy, czyli wstawić router na brzeg sieci i nie tworzyć amatorskich podwójnych translacji NAT.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #7 17963606
    ELEKTROO27
    Poziom 6  
    Udało się z PPTP i przekierowaniem portu na routerze brzegowym.
    Jedyny problem jaki teraz pozostał to przy połączeniu do sieci przez vpn, rozłącza się podczas przesyłania większej ilości plików między hostem a serverem.
    Macie jakieś pomysły na to?
  • #8 17968915
    scob2
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Spróbuj tego na Cisco:

reneg-bytes 0
  • #9 17972949
    ELEKTROO27
    Poziom 6  
    Dzięki, wypróbuje to niedługo. Temat do zamknięcia :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pomocy w konfiguracji VPN na routerze Cisco, aby uzyskać zdalny dostęp do sieci 172.20.8.1/24. Zadaje pytania dotyczące ustawień bram zdalnych i lokalnych oraz przekierowania portów, zwłaszcza portu 443, na routerze brzegowym. W odpowiedziach podkreślono, że zdalne zarządzanie i VPN to różne kwestie, a Cisco obsługuje IPSec i SSL. W przypadku NAT, konieczne jest wsparcie NAT-Traversal na routerze brzegowym. Użytkownik ostatecznie skonfigurował PPTP z przekierowaniem portów, ale napotkał problem z rozłączaniem podczas przesyłania dużych plików, na co zaproponowano rozwiązanie z parametrem "reneg-bytes 0".
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA