logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens LOGO schemat licznika zmianowego z archiwizacją danych na koniec zmiany

marcin160193 03 Lut 2019 00:05 2073 17
  • #1 17750583
    marcin160193
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam,

Potrzebuje pomocy w tworzeniu schematu, muszę zrobić licznik sztuk ( naliczane z czujnika I1), na trzech zmianach w pracy, na koniec zmiany muszę zarchiwizować ilość sztuk itd, dołączam schemat bez bloku logowania danych. Proszę o pomoc ponieważ nie robiłem tego wcześniej i nie mogę sobie z tym poradzić od dłuższego czasu

• #2 17750861
    Rariusz
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 126
    Witam,

A gdzie masz problem ?

Pozdrawiam,
  • #3 17750928
    marcin160193
    Poziom 9  
    Nie wiem jak zrobić archwizację danych oraz ich odczyt
    o 14 archiwizuję się zmiana numer 1 (wartość na liczika po zatrzymaniu)
    o 22 archwizuję się zmiana numer 2 (wartość na liczika po zatrzymaniu)
    i o 6 archiwizuję się zmina 3 (wartość na liczika po zatrzymaniu)
  • Pomocny post
    #4 17751757
    kato76
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 16
    Jak nie wiadomo co zrobić, to najlepiej sprawdza się zasada RTFM.
    A więc: wstaw bloczek "Logowanie danych", kliknij PPM na niego, wybierz opcję "Pomoc" i przeczytaj, że "Rejestr danych rozpoczyna rejestrację po narastającym zboczu (zmiana z 0 na 1) na wejściu En (Enable)". Dalej przeczytaj, że "Możesz przenosić rejestr danych do komputera PC lub na kartę pamięci SD, w formacie .CSV. W celu pobrania rejestru danych z wewnętrznej pamięci EEPROM do komputera PC, użyj polecenia menu "Narzędzia -> Transfer -> Pobierz Data Log", Do wykonania tej operacji sterownik LOGO! 0BA7 lub 0BA8 musi być w trybie STOP." oraz "Po prawidłowym załadowaniu rejestru danych do komputera PC, kliknij dwukrotnie nazwę pliku .CSV w celu otwarcia pliku w programie Microsoft Excel. Możesz też otwierać plik w edytorze tekstowym, jeżeli Microsoft Excel nie jest zainstalowany na twoim komputerze".
    Pozdrawiam
  • #5 17772862
    marcin160193
    Poziom 9  
    Ok wielkie dzieki.

A teraz mam jeszcze jedno pytanie czy w tej konfiguracji licznik bedzie dzialal w czasie rzeczywistym ? Czodzi mi o to czy przykladowo licznik zczytuje bez przerwy, sterownik podlaczony jest do sieci, licznik zczytuje przykladowo co pol godziny, czy bede mogl wtedy w kazdej chwili wejsc w excela i czy dane beda automatyczn8e sie dodawac? Czy bede musial kazdorazowo zastopowac sterownik i recznie zrzucac parametry ?
  • #6 17774230
    kato76
    Specjalista Automatyk
    Tak jak wcześniej "przedrukowałem" Ci z manuala, żeby pobrać dane trzeba zatrzymać LOGO. W czasie kiedy jest zatrzymane nie będzie liczyć. Zobacz sobie jeszcze takie narzędzie LOGO-ACCESS-TOOL. Jest to plug-in do excela i służy do archiwizowania danych na PC. Nie korzysta się wtedy z bloczka logowania danych w programie LOGO, tylko podbiera dane na bieżąco przez połączenie ethernet z LOGO.

Jeszcze jedno: logo access tool działa od którejś wersji w górę. Musisz to sprawdzić.
  • #7 17807542
    marcin160193
    Poziom 9  
    Prosil bym o pomoc z access tool, poniewaz dodatek zostal zainstalowany, w kontroli dostepu logo aktywowalem web serwer ustawiajac nowe haslo.

Przy logowaniu w excelu podaniu IP logo oraz wprwadzeniu hasla mam komunikat login fail.

Czy jest ktos w stanie mi pomoc z tym problemem ?
  • #8 17811160
    kato76
    Specjalista Automatyk
    Tu jest manual Link. Przetestowałem, działa.
  • #9 17812905
    marcin160193
    Poziom 9  
    Dzieki u mnie tez dziala, mam jeszcze jedno pytanie. Mianowicie mam czas oraz wartosc ilisci sztu chcialbym aby przykladowo co godzine zczytywalo wartosci w nowym wierszu na rys 1 przedstawaim aktualna wartosci a na rys 3 recznie qprowadzone jak ma to to wygladac czy ktos moglby mi pomoc ? Siemens LOGO schemat licznika zmianowego z archiwizacją danych na koniec zmiany

Dodano po 58 [sekundy]:

Na zolto przyklad jak ma to wydladac

Dodano po 7 [minuty]:

Aha chcialbym jeszcze zapytac o to aby dane ciagle zapisywaly sie w excelu oraz aby excel byl ciagle zalogowany w logo

Dodano po 1 [godziny] 48 [minuty]:

Troche pokombinowalem ale potrzebuje pomocy poniewaz wartosci zapisauja mi sie w jednej komurce wszystkie, jak zmienic aby wartosci kazda oddzielnie znajdowala sie w odzielnej kolumnie ? Sugerowalem sie poradnikiem moze robie cos zle prosil bym o pomoc Siemens LOGO schemat licznika zmianowego z archiwizacją danych na koniec zmiany
  • #10 17820036
    kato76
    Specjalista Automatyk
    Cytat:
    Troche pokombinowalem ale potrzebuje pomocy poniewaz wartosci zapisauja mi sie w jednej komurce wszystkie, jak zmienic aby wartosci kazda oddzielnie znajdowala sie w odzielnej kolumnie ?

Strona 15-ta manuala.
    Cytat:
    chcialbym aby przykladowo co godzine zczytywalo wartosci w nowym wierszu

Myślę, że prosty skrypt w Excelu powinien załatwić sprawę.
  • #11 17916054
    Meruemon
    Poziom 2  
    Dzień Dobry
    Pytanie ap-ropo samego logowania danych z logo! do sieci np na dysku Google.
    Szukam już długo rozwiązania i niestety nic z tego.
    "Prosił bym o program inny niż plugin opisany powyżej"
  • #12 17916182
    Rariusz
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 126
    Witam,

Wąpie abyś otrzymał gotowca. Do logowania dnaych a dysk googl
    jak napisałes chyba będzie wymagana aplikacj anpisana np. w C#
    lub pythonie tak moim zdaniem.

Pozdrawiam,
  • #13 17917310
    kato76
    Specjalista Automatyk
    Cytat:
    Dzień Dobry
    Pytanie ap-ropo samego logowania danych z logo! do sieci np na dysku Google.
    Szukam już długo rozwiązania i niestety nic z tego.
    "Prosił bym o program inny niż plugin opisany powyżej"

Jeśli chcesz za darmo, to najprościej wysyłać co jakiś czas plik .xls na serwer. Prosty bash Ci to załatwi. Poszukaj, można znaleźć gotowce.
  • #14 17917964
    Meruemon
    Poziom 2  
    A czy istnieje oprogramowanie inne niż Acces tool by monitorować wartości licznika w czasie rzeczywistym i zapisywać je na dysku ?
  • #15 17918348
    kato76
    Specjalista Automatyk
    Jasne, że tak. Jest tego "na pęczki". Różnica polega przede wszystkim na cenie.
  • #16 17919274
    Meruemon
    Poziom 2  
    ???? szukając i wpisując frazy logo! data logging itp. nie otrzymałem innych wyników niż acces tool i logo monitor który to już jest nie aktualizowany mógłbym prosić cię o kilka przykładów takiego oprogramowania najlepiej z wersją demo ale to już sam poszukam najbardziej zależy mi na nazwach owych programów
  • #17 17919435
    kato76
    Specjalista Automatyk
    Nie szukaj LOGO! tylko S7. Logo! wersja 8-ma ma ten sam protokół co S7-1200. Dodatkowo wersja 8.2 ma MODBUS TCP. Każda SCADA, która obsługuje takie protokoły Ci to obsłuży (np. ASIX). Typowy logger to np. ACCON-EasyLog. Nie próbowałem, ale podejrzewam, że WinCC Runtime też obsłuży LOGO!. Oczywiście SCADA to "strzał z armaty do wróbla", ale jak się nie chce excela...
  • #18 17919445
    Meruemon
    Poziom 2  
    Dziękuję nie byłem świadomy tego faktu . Bardzo mi pomogłeś .

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pomocy w stworzeniu schematu licznika sztuk z archiwizacją danych na koniec zmiany, korzystając z czujnika I1. W trakcie dyskusji poruszono kwestie dotyczące logowania danych, archiwizacji wartości licznika oraz możliwości monitorowania danych w czasie rzeczywistym. Użytkownicy sugerują użycie bloczka "Logowanie danych" oraz narzędzia LOGO-ACCESS-TOOL do archiwizacji danych na PC. Wskazano, że do pobrania danych z LOGO konieczne jest zatrzymanie sterownika. Pojawiły się również pytania o inne oprogramowanie do monitorowania wartości licznika oraz o możliwość zapisywania danych w Excelu. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami i wskazówkami dotyczącymi konfiguracji oraz problemów z logowaniem do systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA