logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

P8Z68-V PRO - Komputer czasami nie startuje z przycisku

Temple One 04 Lut 2019 17:24 471 9
REKLAMA
  • #1 17754571
    Temple One
    Poziom 19  
    Ocena: 45
    Cześć,
    Mam pewien problem z komputerem, mianowicie nie zawsze chce startować z przycisku POWER. Dopiero po wyłączeniu zasilacza na ~30 sekund i włączeniu ponownie wszystko wystartuje - z tą różnicą, że BIOS resetuje się do ustawień fabrycznych. Baterię na płycie wymieniłem, zasilacz właśnie wstawiłem nowy. co może być jeszcze nie tak?

Specyfikacja:
    MoBo : Asus P8Z68-V PRO,
    PSU: wcześniej OCZ ModXStream 500W, teraz Corsair VS650,
    CPU: Intel Core i5-2500k na stockowych parametrach + chłodzenie Cooler Master,
    GPU: Gainward GeForce GTX570,
    RAM: 4x 4 GB DDR3 1600 MHz Samsung,
    HDD: tymczasowo laptopowy dysk HGST 1 TB SATA3
    Obudowa: jakiś Tracer :)

Co może być nie tak? Dlaczego za każdym razem po odłączeniu od sieci trzeba BIOSa konfigurować? Niezależnie czy używam do włączenia przycisku na obudowie czy też na płycie to czasami nie chce bez odłączenia od prądu się uruchomić. Na płycie wszystkie kondensatory wyglądają na całe i nienapuchnięte... Gdzie szukać przyczyny?
  • REKLAMA
  • #2 17757192
    wloczykij78
    Poziom 15  
    Ocena: 104
    A kompa jak masz podłączonego do gniazdka - bezpośrednio, czy jakąś listwą przeciwprzepięciową z filtracją? Pytam, bo spotkałem się z przypadkiem, gdzie komputer wariował u klienta, a w serwisie wszystko było OK. Winne było niestabilne zasilanie... Reset BIOSu może być spowodowany np. tym, że układ podtrzymania na płycie jest uwalony.
  • REKLAMA
  • #3 17757211
    Temple One
    Poziom 19  
    jest pod listwą przeciwprzepięciową Acar. Da się jakoś zdiagnozować płytę w domowym zaciszu czy tylko serwis mi pozostał?
  • REKLAMA
  • #4 17757259
    wloczykij78
    Poziom 15  
    Sprobuj podmienic listwe zasilajaca. Problem wlacznika obudowy w zasadzie wyeliminowales, bo probowales pinami odpalac. Zasilacz nowy, a skoro na nim dzieje sie to samo, to stawiam ze sie wiesza bo ma na wejsciu dziwne napiecia. Czasem jest to wynik za niskiego napiecia sieci, złego zerowania, filtracji. Od tego bym zaczął.
  • REKLAMA
  • #5 17757282
    Temple One
    Poziom 19  
    Ok, sprawdzę to jak najszybciej. Zauważyłem jeszcze jedną rzecz, może to ma coś wspólnego - mianowicie: po starcie komputera co jakiś czas nie mam połączenia z routerem przez LAN - w menedżerze urządzeń znika zintegrowana sieciówka, klikam 'pokaż ukryte urządzenia' i tam jest, ale z komunikatem ' nie można uruchomić tego urządzenia - urządzenie nie istnieje' ... Czasami wystarczy poszukać nowych urządzeń i karta od razu się pojawia i wszystko w sekundę wraca do normy, a czasem się zwiesza szukanie nowych nowych urządzeń i po około 2 minutach wywala BSOD - DRIVER_POWER_STATE_FAILURE. Czy jedno z drugim może mieć coś wspólnego?
  • #6 17757322
    wloczykij78
    Poziom 15  
    Hm, jak najbardziej, ale po tym co napisales bardziej sklaniam sie przy niestabilnym zasilaniu. Na płycie, oczywiscie, bo to czesto powoduje znikanie urzadzen, np portów USB. Mozesz sprobowac puscic testy programem OCCT, ostatecznie poobserwowac w napięcia w biosie. Moze tam cos wyjdzie.
  • #7 17757400
    Temple One
    Poziom 19  
    Jutro porobię testy OCCT w takim razie. Na ile czasu muszę je puścić żeby coś tam zobaczyć?
  • #8 17757463
    wloczykij78
    Poziom 15  
    Na zakładce Power Supply masz test obciążeniowy. Puść mu go na 2-3 godziny.
  • #9 17758427
    Temple One
    Poziom 19  
    Po pięciu minutach test OCCT mi się zakończył, procesor miał 86 stopni i się automatycznie wyłączyło... Poniżej wykresy + zdjęcia z BIOSa... Da się cos z tego wywnioskować?
    Spoiler:
    P8Z68-V PRO - Komputer czasami nie startuje z przycisku P8Z68-V PRO - Komputer czasami nie startuje z przycisku P8Z68-V PRO - Komputer czasami nie startuje z przycisku P8Z68-V PRO - Komputer czasami nie startuje z przycisku P8Z68-V PRO - Komputer czasami nie startuje z przycisku P8Z68-V PRO - Komputer czasami nie startuje z przycisku P8Z68-V PRO - Komputer czasami nie startuje z przycisku P8Z68-V PRO - Komputer czasami nie startuje z przycisku P8Z68-V PRO - Komputer czasami nie startuje z przycisku P8Z68-V PRO - Komputer czasami nie startuje z przycisku P8Z68-V PRO - Komputer czasami nie startuje z przycisku P8Z68-V PRO - Komputer czasami nie startuje z przycisku P8Z68-V PRO - Komputer czasami nie startuje z przycisku P8Z68-V PRO - Komputer czasami nie startuje z przycisku P8Z68-V PRO - Komputer czasami nie startuje z przycisku P8Z68-V PRO - Komputer czasami nie startuje z przycisku P8Z68-V PRO - Komputer czasami nie startuje z przycisku P8Z68-V PRO - Komputer czasami nie startuje z przycisku P8Z68-V PRO - Komputer czasami nie startuje z przycisku P8Z68-V PRO - Komputer czasami nie startuje z przycisku

Spoiler:
    P8Z68-V PRO - Komputer czasami nie startuje z przycisku P8Z68-V PRO - Komputer czasami nie startuje z przycisku
  • #10 17760697
    wloczykij78
    Poziom 15  
    Hm, wariuje ci napięcie rdzenia na procesorze, szczególnie na początku. Ciekawe, co by pokazał po zimnym starcie, bo wygląda to tak, jakby się stabilizowało po nagrzaniu, co nawet zgadzałoby się z teorią, że są problemy ze stabilizacją napięć. Nie mam pojęcia, jak to się ma do dynamicznego overclockingu procesora pod obciążeniem, ale nie powinno to chyba tak wyglądać. Co ciekawe, 3,3 V masz w normie, za to niewątpliwie chłodzenie procesora ci się nie wyrabia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z komputerem opartym na płycie głównej Asus P8Z68-V PRO, który nie zawsze uruchamia się z przycisku POWER. Po odłączeniu zasilania na około 30 sekund komputer startuje, ale BIOS resetuje się do ustawień fabrycznych. Wymieniono baterię na płycie oraz zasilacz (z OCZ ModXStream 500W na Corsair VS650). Użytkownik zauważa również problemy z zintegrowaną kartą sieciową, która czasami znika z menedżera urządzeń, co może być związane z niestabilnym zasilaniem. Użytkownicy sugerują sprawdzenie listwy zasilającej oraz wykonanie testów napięcia w BIOSie i programem OCCT, co ujawnia niestabilność napięcia rdzenia procesora oraz problemy z chłodzeniem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA