logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Utracone dane po pobraniu windowsa na dysk przenośny.

paatryk01 05 Lut 2019 14:27 504 12
REKLAMA
  • #1 17756539
    paatryk01
    Poziom 6  
    Ostatnio utworzyłem sobie dysk przenośny z posiadanego dysku HDD i kieszeni z kablem USB 3.0 Zgrałem na niego dane, jakieś zdjęcia itd., a teraz pobrałem Windowsa 10 z oficjalnej strony i wybrałem opcję na dysk, który był podłączony. Po pobraniu Windowsa, komputer nie wczytuje danych z dysku, ani nie pokazuje, że jest to Dysk D o pojemności 1TB tylko dysk o pojemności 31.9GB z czego zajęte jest niecałe 4GB. W tym dysku aktualnie znajduje się instalka tego Windowsa i nic więcej.

Czy ktoś wie gdzie jest problem i dlaczego nie pokazuje danych ?
  • REKLAMA
  • #2 17756558
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1622
    Sformatowałeś go chyba jako dysk bootowalny z windowsem. Nie było inforamcji, że dane na dysku zostaną skasowane?
    Pokaż widok z DMDE po przeskanowaniu partycji RAW.
  • #3 17756635
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1732
    Moment.
    Z tego co zrozumiałem kolega ma jeden z dysków jako magazyn zapasowy na którym są pliki typu zdjęcia, dane itp.
    Drugi dysk jest w komputerze na którym jest jedynie instalka Windowsa i nic więcej.

Dysk dodatkowy nie jest prawidłowo wykrywany przez system, czy tak?
  • REKLAMA
  • #4 17756643
    paatryk01
    Poziom 6  
    Dokładnie tak z tym, że dysk przenośny mam od niedawna, więc na komputerze mam różne rzeczy oprócz Windowsa, które zacząłem przerzucać na dysk przenośny w celu zrobienia formata, a na noc dałem do pobrania Windowsa żeby go po formacie zainstalować na nowo, więc w menadżerze pobierania wybrałem opcję dysku przenośnego i bez żadnego komunikatu został pobrany na dysk, a teraz po podpięciu dyska wykrywa tylko ten folder z Windowsem, bez folderu jako dysk z danymi, które tam zgrałem.
  • #6 17756652
    Łukasz_W

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 658
    Utworzyłeś nośnik instalacyjny Windowsa, tyle.
    Dane możliwe do odzyskania prawdopodobnie tylko po sygnaturach, część danych będzie nadpisana i uszkodzona.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • #7 17756655
    paatryk01
    Poziom 6  
    Na szczęście dane, które tam miałem to zdjęcia i filmy. Aktualnie wykonuję pełne skanowanie RAW w DMDE.
  • #8 17756732
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1101
    paatryk01 napisał:
    zy ktoś wie gdzie jest problem i dlaczego nie pokazuje danych ?

Problem jest w tym, że nie przeczytał Pan komunikatu, który pojawił się przed rozpoczęciem tworzenia nośnika instalacyjnego, a w konsekwencji dopuścił Pan do zmiany partycji i systemu plików. Reszta w poście nr 6 - Pana Łukasza_W.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • REKLAMA
  • #9 17756774
    paatryk01
    Poziom 6  
    W takim razie jak powinienem odzyskać te pliki z dysku ?
  • #10 17756810
    Łukasz_W

paatryk01 napisał:
    W takim razie jak powinienem odzyskać te pliki z dysku ?

paatryk01 napisał:
    Aktualnie wykonuję pełne skanowanie RAW w DMDE.

To jest dobry sposób.
    Po skanowaniu czeka cię proces odzyskiwania. Tylko żeby ci nie przyszło do głowy, aby zapisywać odzyskane pliki na ten sam dysk.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • REKLAMA
  • #11 17756821
    paatryk01
    Poziom 6  
    Okej, przywrócę te pliki na dysk wewnętrzny z laptopa. Jak później sprawić, żeby dysk był znowu w formie dysku, a nie przenośnika z wgranym Windowsem ? Zwykłe formatowanie dysku ?
  • #12 17756827
    Łukasz_W

W zarządzaniu dyskami usunięcie partycji o rozmiarze 30 GB a następnie utworzenie nowej z całej dostępnej przestrzeni.
    Miałeś na laptopie jakąś osobną partycje na te dane?
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
  • #13 17756900
    paatryk01
    Poziom 6  
    Tylko jeden dysk ssd 256GB jako partycja C

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik utworzył dysk przenośny z dysku HDD i po pobraniu Windowsa 10 na ten dysk stracił dostęp do wcześniej zapisanych danych. System wykrywa dysk jako 31.9GB z instalacją Windowsa, a nie jako 1TB z danymi. Użytkownicy sugerują, że dysk został sformatowany jako nośnik bootowalny, co spowodowało utratę danych. Zalecają użycie narzędzia DMDE do skanowania partycji RAW w celu odzyskania plików. Po odzyskaniu danych, użytkownik powinien usunąć partycję zainstalowanego Windowsa i utworzyć nową, aby przywrócić pełną pojemność dysku.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA