logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk zewnętrzny -niechcący utworzony na nim bootowany windows 10, stracone dane?

don_kristoffo 14 Gru 2017 01:38 1185 24
REKLAMA
  • #1 16889091
    don_kristoffo
    Poziom 7  
    Witam,
    nieszczęśliwie zamiast zrobić bootowany pendrive z windows 10, utworzyłem go na dysku zewnętrznym przez co straciłem wszystkie dane- zajmowały one prawie cały dysk.
    Na dysku aktualnie znajdują się tylko pliki weendows ok 3GB, dysk ma łącznie pojemność 1 TB. Po tym zdarzeniu dysk został od razu odłączony, nie wykonywałem na nim żadnych innych operacji. Po podłączeniu dysku komputer wykrywa go jako dysk 30GB. Bardzo mi zależy na odzyskaniu danych, tak aby zostały również odzyskane struktury folderów, nazwy itp. mam na nim m.in. prace magisterską oraz wiele inny ważnych danych, o różnych formatach od zdjęć, prezentacji po pliki pdf, dwg, zajmowały one prawie cały dysk.
    I tutaj zwracam się z wielką prośba do forumowiczów. Czy warto robić to na własną rękę programami nawet tymi płatnymi, czy po prostu udać się z nim do specjalistów z jakiejś firmy w tym się specjalizującej ? Jak już wspominałem zależy mi na zachowaniu struktury plików, jest to dla mnie bardzo ważne. Z uwagi na ważność danych, jestem w stanie danej firmie zapłacić do 400 zł. Aktualnie boję robić się coś na własną rękę bez odpowiedniej wiedzy aby później nie utrudnić jeszcze bardziej odzyskania danych. Zdaję sobie również sprawę, że nadpisanych danych nie ma możliwości odzyskania nawet przez specjalistów, jednak jak już pisałem, nadpisało się na nim 3 GB danych.
    Z góry dziękuję wszystkim za odpowiedź.
  • REKLAMA
  • #2 16889098
    mistrzszymon1
    Poziom 24  
    Ocena: 94
    Witam kolege :) Ja zawsze do takich zadan wykorzystuje Active@ File Recovery. Prace jeżeli to nie są wielkie pliki odzyskasz darmową wersja :)

Dodano po 1 [minuty]:

Ale mam też złą wiadomość :/ praca mogła się już nadpisać i być nie do odzyskania :/
  • #3 16889106
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8198
    W pierwszych 3GB danych, które sobie przepisałeś, znajdowała się większość MFT. Na odzyskanie pełnej struktury bym nie liczył (jeśli to była pojedyncza partycja zajmująca cały dysk). Jeśli będziesz miał trochę szczęścia, możesz próbować odzyskać pliki na podstawie rozpoznawania sygnatur. W efekcie dostaniesz pliki o przypadkowych nazwach, które będziesz mógł sobie przejrzeć i ocenić ich przydatność. Sporo zdjęć czy dokumentów można w ten sposób próbować odzyskać.

don_kristoffo napisał:
    jestem w stanie danej firmie zapłacić do 400 zł

Myślę, że może mieć Kolega problem ze znalezieniem firmy, której będzie się chciało za 400zł odzyskiwać dane z dysku ze zniszczonym całym początkiem.

don_kristoffo napisał:
    Bardzo mi zależy na odzyskaniu danych, tak aby zostały również odzyskane struktury folderów, nazwy itp. mam na nim m.in. prace magisterską oraz wiele inny ważnych danych, o różnych formatach od zdjęć, prezentacji po pliki pdf, dwg, zajmowały one prawie cały dysk.

don_kristoffo napisał:
    ak już wspominałem zależy mi na zachowaniu struktury plików, jest to dla mnie bardzo ważne. Z uwagi na ważność danych

Jestem pod wrażeniem, że ważne dane, dokumenty, pracę magisterską trzyma Kolega w pojedynczej kopii na dosyć zawodnym nośniku magnetycznym (który można wyeliminować wstrząsem, wirusem, albo przypadkowym utworzeniem instalatora systemu Windows...).

Naprawdę - jest to rzadko spotykane.
  • #4 16889114
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1130
    W sumie tu najważniejsze jest stwierdzenie ile tych GB dokładnie zostało nadpisane. Jeśli nawet 2,99GB to masz 95% szans, że zachowasz strukturę danych. Jeśli natomiast 3,20GB to już masz tylko 1% szans na zachowanie struktury. Pokaż screen z DMDE z widoku okna partycje po wybraniu tego dysku z urządzeń fizycznych. Oczywiście najlepszym wyjściem jest albo wykonanie kopi albo usunięcie litery patycji (niemontowanie partycji) by nic więcej nie nadpisać.
  • #5 16889376
    don_kristoffo
    Poziom 7  
    Witam, dziękuję wszystkim za tak szybką pomoc, teraz jestem jeszcze bardziej przerażony...proszę o to screen z dmde

EDIT
    Proszę o radę, czy udać się z tym dyskiem do jakiejś firmy, mogę wydać więcej aby odzyskać jak najwięcej, a najlepiej strukturę...co do wykonania kopi dysku u siebie to chyba też będę miał z tym problem bo posiadam na komputerze dysk 750GB więc chyba nie pomieszczę kopii dysku 1TB?

Scaliłem. RADU23
    Załączniki:
    • Dysk zewnętrzny -niechcący utworzony na nim bootowany windows 10, stracone dane? partycje dmde.jpg (135.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 16889585
    mati211p
    Co najmniej $MFT sek. 0 klas.0 nadpisane. Nawet specjalistyczna firma nadpisanych danych nie odzyska. Pewnie czeka Cię odzysk po sygnaturach. Masz $MFT mirror możesz sprawdzić gdzie był.$MFT i czy coś ostało się (pomocny w tym przypadku będzie sektor 1 953 521 663). Wykonaj pełny skan NTFS + RAW i zapisz wyniki skanu do pliku.
  • #7 16890779
    don_kristoffo
    Poziom 7  
    Witam, zamieszczam w pliku scan sektora 1 953 521 663 tak jak mati211p prosiłeś.
    Załączniki:
    • fullscan.rar (1.7 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 16890788
    mati211p
    W pliku miałeś dać ten sektor a nie jego skan. Skan NTFS+RAW po usunięciu litery partycji lub tablicy partycji (przez MBR Off) wykonaj w DMDE, zamieść co najwyżej wyniki jego w screenie oraz zapisz je u siebie do pliku by drugi raz nie musieć skanować. Te wyniki są jedynie przydatnym plikiem, gdy ma się urządzenie do którego się je wykonało.
  • REKLAMA
  • #9 16890839
    don_kristoffo
    Poziom 7  
    ok teraz skanuje całość po wyłączeniu MBR

EDIT
    wyniki skanowania
    Dysk zewnętrzny -niechcący utworzony na nim bootowany windows 10, stracone dane?

EDIT
    Witam, czy mógłby mi ktoś powiedzieć czy korzystając z specjalistycznej firmy odzyskam więcej niż tym programem ? Nie chcę póki co podejmować sam działań aby zwiększyć szanse na odzyskanie jak największej liczby plików ewentualnie później przez kogoś.

Scaliłem.
    Proszę byś w przypadku dodawania informacji (gdy nikt nie zamieścił jeszcze odpowiedzi), używał przycisku "zmień", nie publikując postu pod postem.
    RADU23
    Załączniki:
    • Dysk zewnętrzny -niechcący utworzony na nim bootowany windows 10, stracone dane? 4.jpg (221.63 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 16891851
    linuks
    Spec od komputerów
    Ocena: 491
    Jak mati nie odzyska to nikt nie odzyska. Za duży obszar dysku został nadpisany. DMDE to wg mnie najlepszy program do odzyskiwania danych. Ze strukturą katalogów się raczej pożegnaj. Na nadpisane dane żadna firma nic nie poradzi.
    Oczywiscie podstawa to kopia posektorowa i praca na kopii. Jeżeli ważne dane to nie masz wyjścia. Musisz kupić/pożyczyć
    dysk na którym się zmieści plik obrazu dysku.
    Pozdrawiam
    To jest częsty przypadek że prace magisterskie są trzymane w jednym egzemlarzu. Miałem kilkanaście takich przypadków w tym dwóch studentów informatyki. Po temacie odzyskanych prac się zorientowałem.
    Pozdrawiam
  • #11 16891983
    laptokowiec
    Poziom 31  
    Ocena: 118
    don_kristoffo napisał:
    wyniki skanowania

Nie wygląda to rózowo.
    Ile z tych 750GB było zajętych (przez feralną akcją) ?
  • #12 16892078
    don_kristoffo
    Poziom 7  
    Racja, będę musiał od kogoś pożyczyć dysk i zrobić kopię bo coś czuję, że przy swoich umiejętnościach mogę coś jeszcze pogorszyć, a tak może chociaż parę plików z tej pracy uda mi się odzyskać...caly czas dysk leży i nie mogę nic z nim działać bo boje się pogorszenia sytuacji :/ Dysk był w większości zapełniony z tego co pamietam. Jak uważacie, jest sens kupować wersje premium dmde ? Płatna wersja różni się tylko tym, że będę mógł odzyskać całość za jednym razem a nie pojedyncze pliki ?
  • #13 16892249
    mati211p
    Dla Ciebie to w zasadzie taka będzie różnica między wersją pełną a darmową - czyli możliwość odzyskania wszystkiego jednym kliknięciem. Czy katalogi na NTFS 2 to twoje utracone dane (a przynajmniej w części)?
    linuks napisał:
    Ze strukturą katalogów się raczej pożegnaj.

Szkoda, że kopię boot sektora autor załączył jako zdjęcie a nie jako plik. Teraz muszę chyba sobie przepisać ręcznie te 512 bajtów danych do DMDE, bo wtedy program od razu wskaże mi odpowiednie sektory. Chciałem zorientować się ile faktycznie z $MFT jest nadpisane, ale jak DMDE coś wyświetlił to możliwe, że $MFT był pofragmentowany. Zresztą $MFT mirror jest i pokazałoby czy i jak plik $MFT był podzielony.
  • #14 16892328
    don_kristoffo
    Poziom 7  
    Przepraszam, zamieszczam podany sektor w pliku.
    Załączniki:
    • sektor 1953521663.txt (2.69 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 16892416
    mati211p
    Zdążyłem przepisać ręcznie :) Teraz już najlepiej załącz je w pliku, może nie przez kopiowane do notatnika tylko kopię posektorową do pliku tego obszaru. Załącz w pliku sektory od 976 761 848 do 976 761 855. Czy dane na NTFS 2 to twoje dane?
  • #16 16893140
    don_kristoffo
    Poziom 7  
    Tak, są to moje dane .
  • #17 16893157
    mati211p
    Załącz jeszcze sektory o których pisałem. Dane które masz widoczne możesz odzyskać wraz ze strukturą katalogów. Najwidoczniej pewna część $MFT zachowała się. Możesz też tam poszukać swoich najbardziej potrzebnych plików, w tym pracy magisterskiej. Jeśli nie ma ich, to kolejnym etapem jest określenie jakim typem były poszukiwane pliki i jaki był ich format (np. zdjęcia *.jpg, pliki *.doc itd.). Do ich odzyskania wtedy wykorzystać należy odzysk po sygnaturach (RAW), bowiem dla tych plików utracone zostały oryginalne nazwy i nazwy katalogów w których się te pliki znajdowały. Oczywiście nie muszę pisać, że jeśli chcesz wykonywać jakiekolwiek operacje odzyskiwania danych najlepszym (a właściwie przy odzysku danych nieodzownym) elementem jest kopia posektorowa danych - zabezpieczenie ich na wypadek popełnienia jakiegoś błędu przy odzyskiwaniu danych.
  • #18 16893187
    don_kristoffo
    Poziom 7  
    W pliku sektory od 976 761 848 do 976 761 855
    Załączniki:
    • dev2_lba976761848_8.bin (4 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #19 16893197
    mati211p
    Jak widzimy $MFT składał się z dwóch fragmentów (na czerwono utracony, na zielono zachowany):
    - pierwszy o długości 30224 klastrów - max 120896 plików (począwszy od sektora 6 293 504 - 3,00GB od początku partycji - niestety nadpisany, bo DMDE go nie odnalazł - te 120 000 plików tylko po sygnaturach można odzyskać, o ile miały znane sygnatury i nie były pofragmentowane) - przynajmniej wiemy jakiej liczby plików można się spodziewać.
    - drugi o długości 3824 klastrów - max 15296 plików (począwszy od sektora 1 615 113 128 - nienadpisany - pokrywa się z tym co znalazł DMDE)

Ponadto wiedząc, że $MFT zaczynał się w sektorze 6 293 504 a kończył w 6 535 295 (fragment 1) ~ 118 MB, można sprawdzić, czy faktycznie cały jest nadpisany. Można to zrobić szybko szukając w DMDE ciągu znaków FILE0 z offsetem 0 w tym obszarze. Brak znalezienia oznacza całkowicie nadpisane $MFT na 100% i odzysk jedynie po sygnaturach tej części plików.

Szansę na zachowanie oryginalnych nazw wg wskazań programu ma 11,2% danych. I tak masz szczęście, że chociaż część $MFT była poza obszarem nadpisanym (praktycznie koniec dysku - ok 770 GB dysku z 931GB).
  • #20 16933101
    don_kristoffo
    Poziom 7  
    Witam wszystkich po świątecznej przerwie, niestety wszystkie najważniejsze dla mnie pliki nie zachowały struktury, są porozbijane również jeżeli chodzi o kolejność, mam ogromny katalog plików pdf, doc, dwg ok 10 tys i szukanie odpowiednich plików, jeżeli w ogóle istnieją zajmie mi za dlugo...Niektóre zdjecia się nie otwierają mimo że dużo ważą ,może moglibyście poradzić jakiś program którym mógłbym spróbować je naprawić?
    Czy kolejne zgranie kopii na drugi dysk i skan dysku może przynieść lepsze wyniki chociaż trochę ? Rozważam również oddanie dysku do firmy, może jakieś laboratorium to zrobi lepiej ...
    Bardzo proszę o radę jaką firmę najlepiej wybrać, koszta są w tym momencie sprawa drugorzędną. Jestem z Łodzi więc jakby firma posiadała swoją siedzibę czy oddział-punkt odbioru w okolicy to byłoby super, ewentualnie Warszawa też moglaby być. W internecie znalazłem sporo firm ale ile z nich jest naprawdę profesjonalnych to ciężko sprawdzić bo mają mało opinii. Chciałbym podziękować wszystkim za dotychczasową pomoc a w szczególności mati211p.
  • #21 16933329
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3516
    Pliki zazwyczaj są pofragmentowane - część z nich nadpisałeś więc już ani Ty, ani nikt inny ich nie odzyska.
  • #22 16933362
    don_kristoffo
    Poziom 7  
    Rozumiem, zdaje sobie z tego sprawę, w takim razie nie ma sensu płacić pewnie sporej kasy skoro rezultat będzie taki jak w dmde...sporo zdjęć się zachowało chociaż tyle dobrego, program godny polecenia dla każdego kto ma podobny problem, mój przypadek jest beznadziejny bo brak struktury praktycznie uniemożliwia mi odnalezienie konkretnych rzeczy przy takiej masie danych i nie zostaje mi nic innego jak sprawdzać każdy plik po kolei
  • #23 16933440
    mistrzszymon1
    Poziom 24  
    A kolega sprawdził tym programem czy nie :) ?? Active@ File Recovery chociaż wersja trial :)
  • #24 16933828
    don_kristoffo
    Poziom 7  
    W sumie nie próbowałem a skoro mam kopię dysku to czemu nie. Włączyłem skanowanie Active@ File Recovery , potrwa to ponad cztery godziny i zobaczymy czy coś zdziała.
  • #25 16933860
    mistrzszymon1
    Poziom 24  
    Opcja trial do 10mb odzyskuje ale jak strukture zobaczysz to czasami można coś zakupić :) ew zaniesc do kogos kto kupił bedzie taniej :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik przypadkowo utworzył bootowalny dysk zewnętrzny z systemem Windows 10, co spowodowało utratę danych, w tym ważnych plików, takich jak praca magisterska. Po tym zdarzeniu dysk został odłączony, a po ponownym podłączeniu komputer wykrywa go jako dysk 30GB. Użytkownik poszukuje sposobów na odzyskanie danych, w tym struktury folderów i nazw plików. Forumowicze sugerują użycie programów do odzyskiwania danych, takich jak Active@ File Recovery oraz DMDE, jednak ostrzegają, że nadpisane dane mogą być nieodwracalne. Wskazują również na konieczność wykonania kopii posektorowej dysku przed dalszymi operacjami. Użytkownik rozważa skorzystanie z usług profesjonalnej firmy zajmującej się odzyskiwaniem danych, ale obawia się wysokich kosztów i skuteczności takich działań.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA