logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PHILIPS FW850C - Po wymianie lasera nadal nie czyta płyt

lukavip 06 Lut 2019 08:18 972 3
REKLAMA
  • #1 17758085
    lukavip
    Poziom 15  
    Ocena: 29
    Witam,

Jak w tytule wymieniłem laser ( wraz z mechanizmem) w Philips FW850C z modelu VAM1201 na VAM1202 (sprzedający mówił mi , że to to samo.)

Zmieniarka na 3 płyty przekłada tackę, laser się porusza i świeci dojeżdżając do płyty, jednak żadnej nie chce przeczytać.

Czy może by do wina lasera czy elektroniki? Stary laser czytał co którąś płyte. Nowy nie chce żadnej odczytać.
  • REKLAMA
  • #2 17824695
    wojtas333
    Poziom 18  
    Ocena: 39
    Witam
    Zanim zdecydowałeś się na zakup lasera, mechanizmu i elektroniki trzeba był wcześniej w starym laserze podkręcić minimalnie prąd peerkiem (przeważnie na obudowie lasera). Jeśli czytał by płyty dobrze lub prawie dobrze to mechanizm i elektronika w porządku.
    Skoro zakup już zrobiony możesz przełożyć nowy laser do starego mechanizmu i elektroniki, jeśli będzie czytał płyty podobnie jak wcześniej to wina może leżeć po stronie mechanizmu lub elektroniki. Możesz wtedy przełożyć cały mechanizm z laserem do starej elektroniki. Czasem po za samym laserem silniki powodują problemy, ale to rzadziej ja raczej stawiam, że o laser powoduje problemy.
    Ten nowy laser z mechanizmem i elektroniką to oryginał czy jakiś chiński wynalazek zamiennik?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 17824917
    zadam64
    Poziom 39  
    Ocena: 741
    Witam.Zastosowales moze to co podaja w serwisowce?
    Załączniki:
    • Procedura wymiany lasera FW 850C.docx (5.24 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 17825424
    wojtas333
    Poziom 18  
    Ocena: 39
    Witam
    Do oceny czy laser jest do wymiany czy nie nigdy nie korzystałem z instrukcji serwisowej, które nie należą do najtańszych i taki ruch zwiększyłby koszt.
REKLAMA