logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips GR1-AX - nie odpala, a jak to zrobi, czarny ekran !

vipert 06 Wrz 2005 23:39 1380 5
REKLAMA
  • #1 1797328
    vipert
    Poziom 14  
    Ocena: 16
    jak w temacje w stanby świeci dioda na czerwono odpala się TV z pilota ale jak odpali to ciemny ekran i buczy z głosniczka tak jak przdzwiek sieciowy czasem załapie na tyle że nie buczy jako obraz widac tylko pasek w poziomie koloru czerwonego widać jak małe dropki skaczą podobny objaw jest jak odchylanie padnie tylko bez tego koloru czerwonego przeleciałem cała płyte już głupieje a na poczatku to goraca linia miała 87 V podkręciłem ją na 95 V poprawiło to startowanie TV czytałem posty nic co było tam opisane ni podziałało :( tyle że się nasiedziałem czego jeszcze nie sprzwdziłem czyli nie wymieniłem to układzik od odchylania pionowego i od głosu :)

Poprawiono tytuł. (am)
  • REKLAMA
  • #2 1797818
    gart62
    Poziom 31  
    Ocena: 44
    Witaj!
    Samo podniesienie nap. to nie metoda, raczej należy wymienić elektrolity w zasilaczu i odchylaniu (nic na ten temat nie piszesz, a przecież to elektrolity są najczęściej odpowiedzialne za niskie nap. i buczenia). Wygląda na to, że uszkodzony jest w tym przypadku również główny kond. Filtru sieciowego. Potem dopiero weź się za naprawę odchy. pion.
    Pozdrawiam.

Dodano po 43 [minuty]:

Oczywiście najpierw obniż do poprzedniego poziomu napięcie, które podregulowałeś-po wymianie elek napięcia wzrosną.
  • REKLAMA
  • #3 1798497
    vipert
    Poziom 14  
    co do kondensatora to napewno nie filtrujący bo jak wyciągniesz wtyczke z gniadka to przez chwile jest to buczenie :) to tak jak by przetwornice nie pracowała poprawnie !!!! bardziej to problem z generatorkie a elektrolity wymieniłem :) jak stawiam na stolik to od nich zaczynam zabawe!!!
  • REKLAMA
  • #4 1798540
    gart62
    Poziom 31  
    Ocena: 44
    W takim razie coś obciąża przetwornicę. Trzeba sprawdzać wszystkie obwody pokolei. W tym modelu nie można niestety zastosować sztucznego obciążenia z żarówką (nawet 15W to dla przetwornicy zbyt mała rezystancja zimnego włókna żarówki). Natomiast sprawna przetwornica będzie pracowała również przy braku obciążenia (wylutowany dławik L5660) wytwarzając w tych warunkach na wyjściu napięcie 97V. Na schemacie może być błąd: prostownik 160V powinien być włączony pomiędzy n.1 i n.5 transformatora linii a nie pomiędzy n.1 i n.6. Do n.6 doprowadzone jest nap. 95V zasilające stopień końcowy linii.
    Możliwe też, że w przetwornicy coś padło. To jest już starszy odb. więc mogła nastąpić zmiana parametrów jakiegoś elementu.
    To narazie tyle.
    Wychodzę z Elektrody.
  • REKLAMA
  • #5 1799632
    bulbasek
    Poziom 12  
    Może się wtrącę nieśmiało a kondzia przy trafku 6,8 lub 10 uFd lub dławik w jego zasilaniu sprawdziłeś?

To jest w sterowaniu linii

Pozdawiam
  • #6 1980170
    vipert
    Poziom 14  
    temat zamkniety ktoś uwalił szyjke w tym TV i już nie bawie sie nim dzieki za pomoc!!!!
REKLAMA