logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW Transporter T5 1,9TDI BRS - Kontrolka ABS świeci, błędy po naprawie

wiki14tm 06 Lut 2019 23:36 6564 1
REKLAMA
  • #1 17760042
    wiki14tm
    Poziom 12  
    Ocena: 34
    Witam
    pacjent jak w temacie, przyjechał ze świecącą kontrolką abs esp, diagnoza - problem z prawy tylnym kołem, po dosłownie dotknięciu kostki odpadły kable, zresztą kostka dolutowana przez jakiegoś parciarza z czujnika zużycia klocka vw, po odpięciu kostki okazało się że również w czujniku jeden pin odpadł , więc wymiana kostki z kawałkiem wiązki i czujnika abs, po jeździe próbnej okazało się że raz lepiej raz gorzej :) kontrolka abs raz się pali raz nie, przejrzałem resztę wiązki okazało się ze jakieś 2 metry od czujnika ktoś zrobił łączenie kabli na wsuwki:) więc dobrałem się do oryginalnej wiązki, dałem nowe kable itd. teraz jeśli chodzi o jazda próbną i kontrolki to wszystko ok, problem pojawia się przy hamowaniu szczególnie przy niskiej prędkości przyłapuje abs (podobnie jak w vw gdzie koronka abs jest zwykła metalowa a czujnik odsunie się od koronki) tu nie ma takiej możliwości bo czujnik czyta z łożyska z pierścienie elektromagnetycznego a nie ma możliwości go źle zamontować. Prędkość przez większość jazdy jest identyczna jak reszty kół lecz czasem odchyla się znacznie wartość na lewym tyle. Moje pytania są następujące:
    1. czy to wogóle możliwe żeby to była wina sterownika abs (wątpie)
    2. czy może mieć znaczenie zamienienie kabli w kostce [jest taka możliwość, ale czujnik jest aktywny ( delphi SS20036) więc wydaje mi się a wręcz jestem prawie pewien że nie ma znaczenia gdzie będzie sygnałowy a gdzie plusowy podłączony]
    Jeśli chodzi o prądy i przejścia to juz wszystko sprawdzone, porównywanie przodu z tyłem przejście do pompy itd. W ostateczności wymienie łożysko na dobre markowe i czujnik abs jeszcze raz (byc moze wadliwy ale z delphim mi się to raczej nie zdarzało)
  • REKLAMA
  • #2 17760122
    amper99
    Poziom 14  
    Ocena: 21
    Zamiana kabli może mieć znaczenie. Odmuchaj czujnik -kawałki rdzy, opiłki. Luz na łożysku ma znaczenie i koronka na łożysku także może być uszkodzona.
REKLAMA