logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przekierowanie portu drukarki => drukowanie z DOS

makq 07 Wrz 2005 08:58 21159 21
REKLAMA
  • #1 1797792
    makq
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Witam

Mam program dos'owy działający pod xp prof i potrzebuję z niego drukować na drukarce sieciowej oraz podłączonej pod usb.
    Poszukuję programu który mógłby przekierować sygnał z LPT na port domylśnej drukarki windows.
    Znalazłem na necie coś co przechwytuje z LPT, zapisuje to do pliku a później ten plik puszcza na domylśną drukarkę windy ale wydaje mi się że to będzie zbyt długo trwało. A zadania drukowania są puszczane co kilkadziesiąt sekund, przez 8godz dziennie, więc rozwiązanie musi być proste i niezawodne, absolutnie nie może gubić wydruków.

Czy ktoś wie gdzie można znaleźć coś takiego?
  • REKLAMA
  • #2 1797841
    marek003
    Poziom 40  
    Ocena: 488
    obawiam się że może to byc niemożliwe. Zapewne dosowy program chce komunikować się z drukarką w trybie znakowym czego nie obsługuje z kolei USB
    je żeli jest jakiś "przerzutnik" to musi to trochę trwać
  • REKLAMA
  • #3 1797870
    m_wojcik
    Poziom 25  
    Ocena: 30
    Drukarkę sieciową powinno się dać zamapować jako LPT.
    Jeśli jest podpięta do komputera i udostępniona możesz ją podłaczyć jako sieciową tradycyjną komendą
    net use lpt2 \\serwer\nazwa_drukarki
    Wtedy wszystkie programy na takim komputerze powinny drukować na porcie LPT2 tak jakby była tam zwykła drukarka.
    Pogrzeb też w ustawieniach swojej drukarki i jej sterownika czy nie ma jakiejś emulacji portu równoległego?
  • #5 1798271
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    A przechwytywanie w windows nie działa?
  • REKLAMA
  • #6 1798697
    makq
    Poziom 13  
    m_wojcik napisał:
    Drukarkę sieciową powinno się dać zamapować jako LPT.
    Jeśli jest podpięta do komputera i udostępniona możesz ją podłaczyć jako sieciową tradycyjną komendą
    net use lpt2 \\serwer\nazwa_drukarki

Ale tu chodzi o drukarkę z własną kartą sieciową, wpiętą do switcha bezpośrednio, bez udostępniania przez inny komp.

elektryk napisał:

Możesz trochę jaśniej??

Ten program do którego link podałem działa, ale nie działa mi prn2file-program rezydentny który wyłapuje zadania drukowania z portu lpt i zapisuje je w określonym katalogu (nie chce wyłapywać) W związku z tym jest bezużyteczny. Jeśli znalazłbym coś co rzeczywiście wyłapuje z lpt zadania drukowania i zapisuje je na dysku to byłbym w domu
  • #7 1798959
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    makq napisał:
    elektryk napisał:

Możesz trochę jaśniej??
    W windows jak masz zainstalowaną zdalną drukarke to tam w jej opcjach jest (przynajmniej kiedyś była) opcja do przechwytywania wszystkiego z wybranego porty LPT i wysyłania na tę drukarkę.
  • #8 1800374
    makq
    Poziom 13  
    elektryk napisał:
    W windows jak masz zainstalowaną zdalną drukarke to tam w jej opcjach jest (przynajmniej kiedyś była) opcja do przechwytywania wszystkiego z wybranego porty LPT i wysyłania na tę drukarkę.

No tak-kojarze "przechwyć port drukarki" ale to było w w9x a ja mam xp i w nim nic takiego nie widziałem :|

Może ktos ma jakiś pomysł??
  • #9 1804276
    m_wojcik
    Poziom 25  
    A sprawdziłeś ten "net use" ??
    to działa też na XP ;) i podejrzewam że zadziała nawet na tym samym komputerze na którym masz zainstalowaną drukarkę - tylko trzeba ją udostępnić.
    1. Instalujesz drukarkę na komputerze dajmy na to o nazwie TEST.
    2. Udostępniasz ją jako dajmy na to DRUK
    3. Tworzysz plik map_lpt.bat o treści:
    net use lpt2: \\TEST\DRUK
    4. Wsadzasz ten batch do autostartu.
    Mozesz teraz normalnie wysyłać wydruki na LPT2 spod konsoli DOSa.
    Pozdrawiam!
  • #10 1872908
    makq
    Poziom 13  
    m_wojcik dzięki za radę :D Zrobiłem bardzo podobne rozwiązanie jak proponujesz już tydzien temu (szkoda że wcześniej nie zajrzałem tutaj - bo sam sie głowiłem a ty podałeś gotowe rozwiązanie) Ale mimo wszystko dzięki - to działa. Działa zarówno na lokalnej drukarce usb jak i na udostępnionej z innego kompa. Jest tylko taki problem że jeśli komp bez drukarki chcę podłączyć przez net use do udstępnionej to musze mieć prawa admina. Jeśli mam konto z ograniczeniami to nie moge się przebic (to nie firewall bo go wyłączałem) net use chce sie podłączyc przez konto gościa ale ja wole go nie włączać.
    Drugi problem: w ten sposób nie da się podłączyć do drukarki z własnym IP (rj45) - net use krzyczy że nie zna urządzenia.
  • #11 1873051
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 788
    Wszystko zrobisz przy pomocy programu dołączonego do drukarki. Poszperaj na płycie ze sterownikami drukarki. Poza tym, podaj więcej szczegółów: jaki program, jaka drukarka (model, producent itp) - o ile to nie jest tajemnica.
  • #12 1874133
    makq
    Poziom 13  
    Drukarka to HP 1320 i HP 1320N (wersja z kartą LAN) Szukałem w manualu i nic. Jeśli miałeś z tym stycznośc to proszę o wskazówki :D
  • #13 1874236
    md
    Poziom 41  
    Styczność mam z tym na codzień i doskonale wiem, co trzeba zrobić. Jest jednak kwestia solidarności zawodowej. Podpowiem Ci tylko, że postępujesz analogicznie do instalowania klienta print serwera na stacji roboczej.
    W manualu HP nie znajdziesz tej instrukcji, bo u nich ta usługa kosztuje ponad 1000 zł ;)
  • #14 1874267
    makq
    Poziom 13  
    Heh no to pięknie. Solidarność. Przecież forum jest po to aby dzielić się wiedzą. Ja dopiero zaczynam w IT, jestem samoukiem i powiem że nie jest łatwo dochodzić wszystkiego samemu.

Mimo wszystko dzięki za wskazówki, będe szukał :D
  • #15 1874520
    md
    Poziom 41  
    makq napisał:
    Heh no to pięknie. Solidarność. Przecież forum jest po to aby dzielić się wiedzą. Ja dopiero zaczynam w IT, jestem samoukiem i powiem że nie jest łatwo dochodzić wszystkiego samemu.

Mimo wszystko dzięki za wskazówki, będe szukał :D

A jak już znajdziesz, to będziesz mógł wystawić rachunek na 1500zł ;). Gdybym na forum opisał instalację, to Twój klient sam by sobie zrobił i Ty nic byś nie zarobił - to jest właśnie ta solidarność zawodowa :)

Poszukaj w instrukcjach innych producentów podobnego sprzętu.
  • #16 1876351
    m_wojcik
    Poziom 25  
    Solidarność zawodowa? Jesteście lekarzami czy adwokatami? Chciałbym widzieć te faktury na 1500 PLN :) chyba za całą drukarkę.
    Co do net use, to faktycznie do zasobów drukarek może podłączać się użytkownik zaawansowany jak sądzę. A co do drukarki własnym IP to też`zadziała - udostępniasz zainstalowaną drukarkę na dowolnym porcie - ja zrobiłem test właśnie na drukarce z print-serverem :)
  • #17 1889263
    makq
    Poziom 13  
    m_wojcik oczywiście masz 100% racji - w ten sposób to zadziała, ale jeśli chodzi o drukarke z IP to wolałbym aby była niezależna od tego czy komp jest włączony czy nie (udostępnianie) dlatego kupiłem taką a nie lokalną. NIestety programy dos-owe odchodzą do lamusa i nie są już wspierane. Mam nadzieje że moj też niedługo przejdzie na "iksy"
  • REKLAMA
  • #18 1889294
    m_wojcik
    Poziom 25  
    No tak, ale ja mówię cały czas o udostępnianiu na tym samym komputerze na którym odpalasz tę sesję DOSową ;) w końcu żeby mieć tego DOSa musisz odpalić jakiegoś kompa oprócz drukarki sieciowej :D
    Faktycznie chyba ciekawym pomysłem byłoby dosemu pod linuxem, może ten twój program dałoby się zmusić do pracy pod Linuxem?
  • #19 1889317
    makq
    Poziom 13  
    m_wojcik napisał:
    ja mówię cały czas o udostępnianiu na tym samym komputerze na którym odpalasz tę sesję DOSową ;)

o kurcze - sorki, doznałem chwilowego zaćmienia umysłu, masz rację, to dobry pomysł! :)

m_wojcik napisał:
    może ten twój program dałoby się zmusić do pracy pod Linuxem

musiałbym w tym celu skontaktować się z programistą, ale nie ma to większego sensu bo tak jak już pisałem program prawdopodobnie bedzie powoli przechodziłna iksy, wtedy problem z drukowaniem zniknie bo będzie używał drukarki domylśnej windy :) dotychczasowe rozwiązania (net use) powinny wystarczyć na jakiś czas :)
  • #20 1889318
    md
    Poziom 41  
    m_wojcik napisał:
    Solidarność zawodowa? Jesteście lekarzami czy adwokatami? Chciałbym widzieć te faktury na 1500 PLN :) chyba za całą drukarkę.

Nie lubię, jak się do mnie mówi "wy", nie jestem lekarzem ani adwokatem, ale wiem, że drukarki z opcją 'n" nie kupuje się dla jednego komputera, a jeżeli jeszcze w grę wchodzi dodatkowa drukarka i też tej klasy, to z całą pewnością mamy do czynienia z dużym biurem i kilku (-nastoma) komputerami. Podałem cenę usługi świadczonej przez HP po to, by zobrazować problem - zajrzyj na stronę HP, to sam się przekonasz. Ponieważ domyślam się, że sieciowa drukarka współpracuje z kilkoma komputerami, więc lekko skalkulowałem 5x300zł. Zauważ, że w mojej wypowiedzi aż roi się od uśmiechów i tak należy ją traktować, choć wplotłem w nią konkretne porady, które fachowcowi pozwolą bez problemu rozwiązać problem - choć uważam, że fachowiec nie potrzebuje pomocy w tak banalnej sprawie. Co do solidarności zawodowej: uważam, że są pewne granice, których przekraczać nie można, a ludzie tak nas cenią, na ile sami siebie cenimy. Na pewno nie można mi zarzucić, że jestem samolubem i nie pomagam na Elektrodzie.
  • Pomocny post
    #21 1889370
    m_wojcik
    Poziom 25  
    md: ok, chodziło mi nie tylko o Ciebie stąd "wy" - nie chciałem Cię urazić, sorki. Podając jednak kwotę bez kalkulacji wprawiłeś mnie w lekkie osłupienie stąd mój komentarz :)
    A problem jest błahy i nie jest, warto na jego temat podyskutować bo wbrew pozorom może sprawiać problemy, zresztą poczytaj sobie dokładnie posty ;)
    Co do pomagania na Elektrodzie to ja też się staram, oczywiście nie wychodzi mi to tak dobrze jak Tobie - nie wiem skąd się to bierze że część osób nie lubi przycisku "pomógł", ja akurat chętnie dziękuję tym co rzeczywiście mi pomagają, trzy swoje bardzo poważne problemy dzięki forum rozwiązałem i mam też nadzieję, że pomogłem też innym - o to chodzi. Solidarność zawodowa ma na tym polegać raczej, zgodzisz się ze mną, zamiast na tym co własnie robią lekarze albo adwokaci :) ale to już temat na inne forum.
    Generalnie, temat chyba został wyczerpany jak sądzę - ale to już autor zdecyduje.
    Pozdrawiam -
  • #22 1889742
    md
    Poziom 41  
    Tutaj wsparcie ze strony producenta: http://www.hp.com.pl/accessory/13284?opt=print
    Pozwala zrozumieć, że kalkulacja 300zł za jedno stanowisko nie wydaje się być przesadzona.
    ---------------------------------------
    Znalazłem coś, co utwierdziło mnie w przekonaniu, że minimum 1500zł na pewno wpadnie do kieszeni makq:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic337456.html#1705956

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje rozwiązania umożliwiającego drukowanie z programu DOS działającego pod Windows XP na drukarce sieciowej lub USB, poprzez przekierowanie sygnału z portu LPT na domyślną drukarkę Windows. Dyskusja wskazuje, że bezpośrednia komunikacja DOS z drukarką USB jest problematyczna ze względu na brak obsługi trybu znakowego przez USB. Proponowanym rozwiązaniem jest mapowanie drukarki sieciowej jako portu LPT za pomocą polecenia "net use lpt2 \serwernazwa_drukarki", co pozwala programom DOS drukować na LPT2 jak na zwykłej drukarce równoległej. Metoda ta działa zarówno dla drukarek lokalnych USB udostępnionych w sieci, jak i dla drukarek sieciowych z własnym IP, choć wymaga uprawnień administratora i nie działa bezpośrednio z drukarką podłączoną do switcha bez udostępniania. Wskazano również, że starsze opcje przechwytywania portu LPT znane z Windows 9x nie są dostępne w XP. Dyskusja porusza kwestie kosztów profesjonalnych rozwiązań sieciowych oferowanych przez producentów, które mogą być drogie. Użytkownik posiada drukarki HP 1320 i HP 1320N (z kartą LAN), jednak dokumentacja nie zawiera prostych instrukcji konfiguracji przekierowania portu LPT dla DOS. Wskazano, że rozwiązanie oparte na "net use" jest praktyczne i wystarczające na obecny czas, a przyszłe przejście programu DOS na środowisko Windows (GUI) rozwiąże problem drukowania. Poruszono także pomysł uruchomienia programu DOS pod Linuxem jako alternatywę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA