logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Drukowanie w sieci pod DOS-em na drukarce sieciowej

bary77 21 Paź 2005 12:37 8931 6
REKLAMA
  • #1 1916230
    bary77
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Mam problem z drukowaniem w sieci z programów dosowych. Niby prosta sprawa, przyporządkowac port LPT1 drukarce która jest podłączaona do innego kompa. Ale mi chodzi o przyporządkowanie drukarki sieciowej NIE PODŁĄCZONEJ do innego kompa tylko osobnej drukarki sieciowej posiadajacej własną kartę sieciową. Drukarki tej niestety nie widać w otoczeniu sieciowym choć drukować na niej można bez problemów pod windowsem. Jaka jest ścieżka dostepu do tej drukarki? Próbowałem już wielu sposobów ale nic z tego.

Sieć bez serwera - wzystkie kompy Windows 98
    drukarka sieciowa - HP LaserJet 5N z własną kartą sieciową

Z góry dzieki za pomoc!
  • REKLAMA
  • #2 1916354
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Potrzebny byłby sterownik portu drukarki TCP/IP dla DOS'a.
    Osobiście czegoś takiego nie widziałem.

Zawsze możesz udostępnić tą drukarkę na jakimś komputerze z Windowsem.

Ewentualnie uaktualnić firmware/zmienić print serwer tak aby była obsluga protokołu SMB (otoczenia sieciowego).
  • REKLAMA
  • #3 1916409
    bary77
    Poziom 11  
    czyli jak rozumiem nie ma technicznej mozliwości rozwiązania tego problemu bez zmiany print servera/drukarki ?
    A może ma ktoś HP LaserJet 5 i rozwiązał już ten problem? To w sumie dotyczy pewnie również innych starszych drukarek sieciowych HP.
    Jaką podac ścieżkę do drukarki ? W wydruku testowym Appletalk name widznieje nazwa LaserJet 5, może to w jakiś sposób pomoże?
  • REKLAMA
  • #4 1922073
    jaroslawk
    Poziom 21  
    Ocena: 13
    Masz moze w sieci serwer Novella ?? - jezeli tak to wydruk jest mozliwy.
  • REKLAMA
  • #5 1922643
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    bary77 napisał:
    To w sumie dotyczy pewnie również innych starszych drukarek sieciowych HP.

Dotyczy to wszystkich print serverów w któych nie ma obsługi protokołu SMB.

Cytat:

Jaką podac ścieżkę do drukarki ?

Jedynie w trybie RAW lub LPR, czego nie obsługuje DOS.

Cytat:

W wydruku testowym Appletalk name widznieje nazwa LaserJet 5, może to w jakiś sposób pomoże?

To sieć komputerów firmy Apple, dla DOS'a nie ma żadnego znaczenia.
  • #7 1924027
    bary77
    Poziom 11  
    Rzeczywiście problem niemal identyczny, Jendak nie zadziałał u mnie, choć nie wiem dlaczego. Podczas uruchamiania batcha dostaje komunikat : Błąd 2106: Twój komputer nie moze wykonać tej operacji, może zostac ona wykonana tylko na serwerze.

Moze coś źle wykonałem ale zgodnie z zamieszczoną tam instrukcją utworzyłem na swoim kompie nową drukarkę lokalną której wskazałem korzystanie z portu druakrki sieciowej TCP/IP. Drukarkę ta udostępniłem pod nazwą DRUK i utworzyłem batcha : net use lpt2 \\KOMP1\DRUK
    Niestety wtedy wyskakuje powyższy komunikat.

Czy wszystko zrobiłem dobrze?

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy drukowania z programów DOS na drukarce sieciowej HP LaserJet 5N wyposażonej we własną kartę sieciową, która nie jest podłączona do innego komputera, lecz działa jako samodzielne urządzenie w sieci bez serwera (komputery z Windows 98). Drukarka nie jest widoczna w otoczeniu sieciowym, mimo że pod Windows można na niej drukować bez problemu. Brak jest sterownika portu TCP/IP dla DOS, co uniemożliwia bezpośrednie przypisanie portu LPT do drukarki sieciowej. Rozwiązaniem może być udostępnienie drukarki przez komputer z Windows lub wymiana print serwera na taki, który obsługuje protokół SMB. Próby mapowania portu LPT na udział sieciowy (net use) kończą się błędem 2106, wskazującym na ograniczenia systemu DOS w obsłudze takich operacji. Drukowanie w trybach RAW lub LPR nie jest wspierane przez DOS, a protokół SMB jest kluczowy dla kompatybilności. Wskazano również, że sieć Novell umożliwia drukowanie, ale nie jest to rozwiązanie dla typowej sieci Windows 98 bez serwera.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA