logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie kondensatory do głośników? Dobór i pasmo przenoszenia, budowa zwrotnicy

tygryseb 07 Wrz 2005 09:37 1482 5
REKLAMA
  • #1 1797856
    tygryseb
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam, mam pytanie jakich kondensatorów używa się do jakich głośników. Czy mógłby mi kots przybliżyć jakie pasmo przenoszenia daje jaki kondensator t mniej więcej chociaż. Mam jeszcze jedno pytanie jak zrobić zwrotnicę? Dziękuje z góry.
  • REKLAMA
  • #2 1797882
    m_wojcik
    Poziom 25  
    Ocena: 30
    Poszukaj schematów zwrotnic po prostu. Polecam też lekturę książki p. Witorta "Zestawy Głośnikowe" albo też archiwalne numery Radioelektronika.
    Ogólnie rzecz biorąc, do głośnika wysokotonowego podłączasz szeregowo kondensator 1 - 10µF, nie może być elektrolityczny. Oczywiście, jeśli robisz najprostszy na świecie dwudrożny zestaw to tak wystarczy, możesz nawet dobrac ten kondensator "na słuch". Przy troszkę bardziej skomplikowanej kolumnie musisz już jednak to policzyć. Za pomocą opcji "szukaj" albo na googlach znajdziesz na pewno mnóstwo pomocnych artykułów czy programów.
  • REKLAMA
  • #3 1800515
    tygryseb
    Poziom 11  
    A ile daje 1 Uf herców?? sorki za te pytanie ale jestem jeszcze szczeniakiem w elektronice:D mam nadzieje ,że się to zmieni.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 1801550
    tygryseb
    Poziom 11  
    Głośniki 8Ω
  • #6 1801597
    zeberko
    Poziom 32  
    Ocena: 43
    Dla 6dB jest taki wzór
    C=159000/(R*f)
    C- rzeczony kondensator
    R - rezystancja głośnika (dobrze wiedzieć jaka jest dla naszego f)
    f - częstotliwość odcięcia
    Teraz sam możesz obliczyć jaki kond dla danej częstotliwości, możesz nawet w arkuszu zrobuć wykres.
REKLAMA