logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak stworzyć aplikację HMI na PC do sterowania PLC Siemens s7-1200?

raqszpaq 12 Lut 2019 15:04 1392 7
  • #1 17772673
    raqszpaq
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    Witam serdecznie. Mam pytanie odnośnie sterowania s7-1200 przez komputer PC. Czy jest możliwość zrobienia aplikacji jakby symulującej HMI na komputerze i przez nią sterować fizycznie sterownikiem podłączonym do PC?
  • #2 17772716
    Rariusz
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 128
    Witam,

Tak. Podaj więcej szczegółów.

Pozdrawiam,
  • #3 17772723
    raqszpaq
    Poziom 6  
    Rariusz napisał:
    Witam,

Tak. Podaj więcej szczegółów.

Pozdrawiam,

No więc chciałbym sterować dosłownie kilkoma silownikami hydraulicznymi poprzez przekaźniki. Więc są to zwykłe cyfrowe wyjścia z PLC S7-1200. Panelu HMI nie ma, więc mam za zadanie postawienie takiego symulowanego panelu HMI na komputerze PC i sterowanie nim. Chodzi dosłownie o kilka przycisków. Wiadomo program sterujący wgrany na sterownik normalnie.
  • #4 17772726
    and_rog
    Poziom 23  
    Ocena: 150
    Tak.
    1. - zaprogramowanie HTML w S7-1200, i sterujemy przez stronę www sterownika
    2. - użycie EasyBuilder Pro, w wersji free daje 10 min symulacji panelu, z możliwością przesłania dowolnych danych do i z PLC. Po 10 min się zatrzymuje symulacja, ale można ją w kółko restartować. To nie jest eleganckie, ale do prób - bardzo dobre.
    3. Wincc - poszukaj w necie, ale to kosztuje.
  • #6 17773204
    raqszpaq
    Poziom 6  
    Dobra, generalnie mam licencje na TIA Portal Professional V14. Jest opcja własnie WinCC, ale dodając ma on nazwe Advanced i nie moge dodać połączenia ze sterownikiem w konfiguracji. Na youtube oglądam film, jak gościu dodaje WinCC Proffesional. Ktoś wie jak mogę pozyskać WinCC w tej wersji? Jeśli muszę mieć TIA Portal Advanced to skąd ją pobrac, bo nie widze na stronie producenta.
  • #7 17776850
    gervee
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 94
    Robiłem coś takiego, że komunikowałem się z programem PLC z zewnętrznego programu napisanego w C# z wykorzystaniem biblioteki Sharp7.

Można też z poziomu webserwera wbudowanego w sterownik S7-1200 zmieniać stany wyjść.

Programy Siemensa w wersji trial możesz pobrać ze stron SIemensa (pod warunkiem, że jesteś zarejestrowanym użytkownikiem - rejestracja nie jest "od strzała").

No ale piszesz, że masz TIA14 - to możesz dodać panel do projektu. Połączyć go do sterownika i wyciągnąć na panel to co chcesz a pod przyciski dać przełączanie wyjścia. W trybie symulacji panelu w połączeniu z rzeczywistym sterownikiem PLC powinno działać.
  • #8 17777962
    raqszpaq
    Poziom 6  
    Tak właśnie zrobiłem .dzięki :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik pyta o możliwość stworzenia aplikacji HMI na komputerze PC do sterowania sterownikiem PLC Siemens S7-1200. Odpowiedzi sugerują kilka podejść: programowanie w HTML do komunikacji z PLC przez stronę internetową, użycie EasyBuilder Pro do symulacji panelu HMI, oraz WinCC, które wymaga licencji. Użytkownik posiada licencję na TIA Portal Professional V14, ale napotyka trudności z dodaniem połączenia w WinCC Advanced. Inna propozycja to komunikacja z PLC za pomocą biblioteki Sharp7 w programie C#. Użytkownik potwierdza, że udało mu się zrealizować zamierzony cel.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA