logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Emulacja panelu HMI na PC dla SIEMENS w TIA Portal - alternatywa dla SoftGOT?

pcichomski 14 Sie 2024 22:47 984 10
  • #1 21191336
    pcichomski
    Poziom 16  
    Ocena: 96
    Mam następującą kwestię:

Najpierw wprowadzenie:
    Pisząc program HMI na Mitsubishi w "GT Designer" istnieje możliwość zainstalowania na zwykłym PC-cie programu SoftGOT (od Mitsu), który emuluje "sprzętowy" panel HMI na komputerze. W pliku projektowym GT Designera wybieram zamiast konkretnego typu panela typ "SoftGOT", "żenię" to z SoftGOTem na komputerze i mam HMI emulowane na PC.

Czy jest taka możliwość dla sprzętu SIEMENS?

Dodam, że można co prawda owego SoftGOT'a połączyć też ze sterownikami Siemensa, ale nie o to mi chodzi, gdyż nie ma możliwości eksportu tagów PLC z "TIA Portalu" do "GT-Designera" i trzeba wszystkie adresy zmiennych wprost prowadzać ręcznie w GT-Designerze - masa roboty i szans na błędy przy dużym projekcie.

Chodzi mi o tego typu program emulujący współpracujący stricte z TIA Portalem i SIEMENS'em.
    Wiem, że można użyć SCADA WINCC, ale chodzi mi raczej o prostszą emulację HMI na PC (żeby wykorzystać gotowy już projekt HMI z TIA PORTALA).
  • #2 21191453
    Kombinator2
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    >>21191336
    S7-PLCSIM w odpowiedniej wersji zgodnej z TIA?
    Aby przeprowadzić symulację aplikacji HMI wraz z symulacją PLC, musisz:

Uruchomić symulację PLC w PLCSIM – symulujesz działanie sterownika PLC.
    Uruchomić symulację HMI – w TIA Portal wybierz projekt HMI i kliknij opcję "Start simulation" (Uruchom symulację) z menu. Dzięki temu uruchomi się symulator HMI, który pozwoli na interakcję z symulowanym sterownikiem PLC.

Nie wiem czy o to chodziło...
  • #3 21191548
    pcichomski
    Poziom 16  
    Kombinator2 napisał:
    >>21191336
    S7-PLCSIM w odpowiedniej wersji zgodnej z TIA?
    Aby przeprowadzić symulację aplikacji HMI wraz z symulacją PLC, musisz:

Uruchomić symulację PLC w PLCSIM – symulujesz działanie sterownika PLC.
    Uruchomić symulację HMI – w TIA Portal wybierz projekt HMI i kliknij opcję "Start simulation" (Uruchom symulację) z menu. Dzięki temu uruchomi się symulator HMI, który pozwoli na interakcję z symulowanym sterownikiem PLC.

Nie wiem czy o to chodziło...

Nie o to.

Chodzi mi o następujące rozwiązanie:

1/ Jest maszyna z PLC S7-1500 i jakimś "sprzętowy" HMI Siemensa.

2/ Do tego chcę podłączyć PC z dotykowym ekranem.

3/ Na tym PC chcę wyświetlać taki samą samą lub odpowiednio "przykrojoną" aplikację co na "sprzętowym" HMI. W pełnym oknie, odpalaną w autostarcie, z pełną funkcjonalności przycisków i pól wprowadzania nastaw (PC z ekranem dotykowym), komunikującą się z PLC po Ethernecie - czyli jakby drugi równoległy HMI, tyle że "odpalony" na komputerze (coś jak SCADA WinCC).

4/ Do stworzenia programu wsadowego na ten emulator najchętniej wykorzystałbym posiadany już projekt HMI stworzony w TIA Portal.

5/ Jeśli tak (4/) się nie da, to przynajmniej musi być duża łatwość importu i wykorzystania tagów z PLC z TIA Portal w postaci "słownej".

(brak możliwości takiego importu i brak możliwości w ogóle posługiwania się nazwami tagów zamiast fizyczną adresacją jest właśnie przyczyną dla której nie chcę wykorzystać SoftGOT`a programowanego pod GT-Designerem. W programie tym każdy adres do obiektu (przycisku, wyświetlacza zmiennej) trzeba przepisać ręcznie w postaci fizycznego adresu (np %m5.0, %x0.5, %db100.dbx0.0 ) co jest dla sporej ilości tagów upierdliwe i rodzi spore szanse na pomyłki.
  • #4 21191713
    Kombinator2
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    >>21191548
    Jeśli nie jest dla Ciebie dylematem moralnym legalność oprogramowania to najprościej poszukać kluczy wincc na ukraińskich bądź rosyjskich stronach.
    Subiektywnie prostym rozwiązaniem jest predefiniowana strona www sterownika, ale na pewno nie jest to najbezpieczniejsze rozwiązanie.
    Jeśli poprzednie opcje nie są odpowiednie to subiektywnie prostym rozwiązaniem wydaje się intouch (możliwe, że nawet za darmo do pewnego limitu zmiennych).
    A po linii najmniejszego oporu to drugi panel operatorski z tym samym oprogramowaniem i masz dodatkowe zabezpieczenie w postaci części zamiennej. I do tego jedne środowisko.

Daj znać jakie finalnie zastosujesz rozwiązanie
  • #5 21192460
    Rafik4
    Poziom 31  
    Ocena: 314
    Jak masz panel Comfort, to ma funkcjonalność SmartServer, na PC trzeba zainstalować klienta i masz odwzorowany panel na PC, panele Basic, też to mają, ale nie mają wbudowanej licencji i trzeba ją dokupić i zainstalować. Jest też aplikacja na androida, fajnie to działa. Można też zrobić to na WinCC advance ale to już są dodatkowe nie małe koszty, licencja inżynierska i dodatkowo licencja runtime, tzw. Power tags. WinCC advance, to taki panel na ekranie PC, w Tia szybko się to robi jak masz już panel, bo praktycznie kopiujesz ekrany z hmi i działa.
  • #6 21193028
    gacore
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 52
    >>21192460 Oprogramowanie Do paneli Proface GP PRO EX i w nim jest runtime WinGP na PC. Ten runtime bez licencji działa 3 godziny potem restart, licencja załatwia sprawę.
    W Proface jest "nowy" driver na pokładzie mający w nazwie TIA Portal i ogarnia import tagów symbolicznych z S7-1200/1500.
    Pozdrawiam,
    Andrzej Łacinnik
    www.covis.pl
  • #7 21196128
    pawslaw
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 11
    Siemens ma takie rozwiązanie na PC, WinCC Advanced. Oczywiście odpowiednie licencje są niezbędne. Zmiana device z Basic na Advanced bezproblemowa, w drugą stronę ograniczenia w grafice i brak skryptów w Basic.
    Pozdrawiam
    Paweł
  • #8 21222907
    Papiez152
    Poziom 10  
    Koledze chodzi coś na zasadzie zdalnego dostępu do wizualizacji za pomocą serwera VNC?
  • #9 21223153
    pcichomski
    Poziom 16  
    >>21222907

Użyłem funkcjonalności SmartServer - w zasadzie jest to to o co mi chodziło. Zdublowany obraz z HMI na dołączonym do sieci ethernet PC z zainstalowanym klientem do tej funkcjonalności.
  • #11 21687633
    dawidoo2115
    Poziom 13  
    Ocena: 27
    To jest Siemens Sm@rtClient. Powinieneś znaleźć na ich stronie supportu bez problemu.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem emulacji panelu HMI Siemensa na komputerze PC jako alternatywy dla Mitsubishi SoftGOT, który umożliwia emulację HMI na PC z automatycznym wykorzystaniem projektu HMI. Poszukiwano rozwiązania pozwalającego na uruchomienie na PC aplikacji HMI stworzonej w TIA Portal, komunikującej się z PLC S7-1500 przez Ethernet, z pełną funkcjonalnością i możliwością wykorzystania nazw tagów PLC. Zaproponowano użycie symulacji PLC w PLCSIM wraz z symulacją HMI w TIA Portal, jednak nie spełniało to wymagań dotyczących uruchomienia na oddzielnym PC jako równoległy panel. Wskazano funkcjonalność SmartServer w panelach Comfort i Basic, która umożliwia zdalne wyświetlanie obrazu HMI na PC poprzez klienta SmartClient, co pozwala na odwzorowanie panelu HMI na komputerze z dotykowym ekranem i komunikacją Ethernet. Alternatywnie wymieniono WinCC Advanced jako rozwiązanie do uruchamiania HMI na PC, choć wiąże się to z dodatkowymi kosztami licencyjnymi. Wspomniano także o runtime WinGP dla paneli Proface GP PRO EX z obsługą importu tagów z TIA Portal. Ostatecznie potwierdzono, że SmartServer wraz z klientem SmartClient jest praktycznym rozwiązaniem do emulacji panelu HMI Siemensa na PC, umożliwiającym wykorzystanie istniejącego projektu HMI z TIA Portal bez konieczności ręcznego mapowania tagów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA