logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lexmark MS510dn - Druk kopert działa tylko na jednym z dwóch komputerów

Arthur7 13 Lut 2019 14:16 2037 3
REKLAMA
  • #1 17775010
    Arthur7
    Poziom 13  
    Ocena: 15
    Witam!
    Piszę z takim oto problemem,mianowicie powyższy model nie chce wydrukować kopert. Drukarka jest podłączona sieciowo, do 2 komputerów. Tylko na jedym nie drukuje kopert.
    Na obu komputerach są identyczne sterowniki. Stosowałem zmianę sterowników na komputerze na którym występuje problem,łącznie ze zmianą ustawień języka i ustawień procesora wydruku - nie dało efektu. Przedstawię jeszcze zachowanie drukarki na komputerze, na którym problem nie występuj: Po "puszczeniu" wydruku, na drukarce zapala się czerwona dioda,ale po naciśnięciu OK, koperta zostaje wydrukowana. Odbywa się to przez podajnik ręczny i zawężeniu boków,do rozmiaru szerokości koperty.
    Na komputerze na którym problem występuje,nie ma żadnych efektów. Zadanie znika z bufora wydruku,jakby zostało poprawnie wydrukowane. Bufor czysty,na wszelki wypadek czyszczony poprzez skrypt fixspooler - nie wyświetla żadnych usuwanych zadań. Jeszcze jeden objaw. Po usunięciu drukarki i ponownym jej dodaniu,przy próbie wydruku kopert,rolki się przez chwilę kręcą,nie zbierając koperty,która na 100% jest dobrze włożona,ponieważ wielokrotnie powtarzałem wydruk nie ruszając jej,z komputera w którym problemu nie ma. Ustawienia rodzaju papieru,też na nic się zdały. Wstępnie zmieniałem je zgapiając je z komputera na którym wszystko "gra". Ale wszelkie zmiany nie pomogły.
    prosiłbym o pomoc,jeśli ktoś spotkał się z tym.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17776003
    Przemekkrakow
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Poproszę o jeszcze kilka informacji:
    - jaki system operacyjny na obydwu komputerach
    - jak podłączona jest drukarka do koputerów (USB, Ethernet)
    - czy drukuje normalnie na zwykłym papierze z kasety z komputera który nie drukuje kopert
    pomyślę jeszcze co dalej zrobić,

na początek sugestia - jeśli na "dobrym" komputerze drukuje koperty ale jednak
    trzeba potwierdzać klawiszem to oznacza że podajnik ręczny nie został poprawnie
    do tego celu skonfigurowany (jest w ustawieniach standardowych)
    może właśnie z tego powodu "odrzucać" zadanie do druku

proszę spróbuj ustawić w drukarce dwie rzeczy:
    - podajnik ręczny: rodzaj papieru : koperta
    - podajnik ręczny: rozmiar koperty (można ustawić własny jeśli nie zgadza sie z rozmiarem faktycznym koperty)

oba parametry muszą być zgodne z ustawieniem formatu strony i rodzaju papieru w edytorze z którego adresujesz kopertę.
    zacznijmy od tego - zobaczymy co dalej
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 17776089
    Arthur7
    Poziom 13  
    Ocena: 15
    Drukarka jest podłączona sieciowo, do 2 komputerów
    Papier A4 z ,że tak powiem z głównego podajnika,drukuje. Przepraszam,zapomniałem o tym napisać ;)
    proszę spróbuj ustawić w drukarce dwie rzeczy:
    - podajnik ręczny: rodzaj papieru : koperta
    - podajnik ręczny: rozmiar koperty (można ustawić własny jeśli nie zgadza się z rozmiarem faktycznym koperty)
    Komputer "dobry" nie ma z tym problemu,ale rozumiem,że z jakiegoś powodu (mimo porównania wszystkich ustawień drukowania),może to czynić ten błąd na komputerze drugim. Rozmiar kopert, na obu był 10.Coś w edytorze też grzebałem,ale nie jestem w stanie przytoczyć,gdzie dokładnie.W każdym razie jutro pogrzebę w ustawieniach drukarki i edytorze. Dziękuję za odpowiedź,dam znać i w razie powodzenia, edytuję tutaj post z rozwiązaniem,lub opisem co robiłem,jeśli dalej nic nie wyjdzie.

PROBLEM ROZWIĄZANY
    W ustawieniach drukarki(wchodząc przez przeglądarkę internetową), ustawiłem obok ustawienia koperta, ustawienia niest.1 i problem się rozwiązał,aczkolwiek w moim przypadku jeszcze to był rozmiar koperty(220m).Bez ustawienia rozmiaru migała lampka na czerwono dla potwierdzenia,ale kolejka też gineła,przez zły rozmiar i również przez to,że w dolnej ramce w edytorze(ramka adres zwrotny) tekst był za nisko, w stosunku do rozmiarów koperty.
    Dziękuję za pomoc.
  • #4 17777037
    Przemekkrakow
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Dziękuję. Pozdrawiam
REKLAMA