logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Interpretacja wyników HD Tune dla dysku HDD - czy naprawa możliwa?

Arkadiusz op 13 Lut 2019 18:56 813 8
REKLAMA
  • #1 17775722
    Arkadiusz op
    Poziom 5  
    Mam problem otóż ostatnio zajrzałem do programu HD Tune i zobaczyłem takie coś:
    Interpretacja wyników HD Tune dla dysku HDD - czy naprawa możliwa?
    Co to oznacza???
    I jeśli to poważne to czy da się to naprawić?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17775893
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2091
    Arkadiusz op napisał:
    I jeśli to poważne to czy da się to naprawić?

Tak, jest to poważne, ale nie da się tego naprawić. Dysk posiada realokowane sektory (nie do naprawienia) :cry:
  • #3 17775913
    Arkadiusz op
    Poziom 5  
    Czy to znaczy że pewnego dnia po prostu komputer się nie włączy? Jakie będą tego konsekwencje. I jaki może być tego powód?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 17775919
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1689
    HDD nadaje się tylko do wymiany.
    Konsekwencje różne, generalnie utrata wydajności, danych, pad systemu...
  • #5 17775948
    Arkadiusz op
    Poziom 5  
    A od czego to może być. Ja nie zauważyłem także żadnych problemów z komputerem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 17775996
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Arkadiusz op napisał:
    A od czego to może być. Ja nie zauważyłem także żadnych problemów z komputerem.

Powodem może być, ilość przepracowanych godzin, lub poprostu pech. :cry:
    Bad sektory zostały zastąpione sektorami rezerwowymi (każdy dysk takie posiada). W Twoim przypadku jest nich 36, ale już 24 zostały wykorzystane i zapewne będą one postępować. Czekając na wyraźne znaki niedomagań pracy PC, narażasz się na utratę danych, niemożność uruchomienia systemu itp.
  • REKLAMA
  • #7 17776000
    Arkadiusz op
    Poziom 5  
    Czyli mam rozumieć że te sektory zapasowe się nie skończyły? Poza tym sprawdziłem w internecie i niektórzy mówią że jeśli nie liczba nad sektorów nie będzie wzrastać to może jeszcze da się korzystać z komputera.
  • Pomocny post
    #8 17776008
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Arkadiusz op napisał:
    to może jeszcze da się korzystać z komputera.

Może się jeszcze da. Tylko pytanie jak długo jeszcze i jakie będą skutki zaprzestania jego współpracy :?:
  • #9 17776052
    Arkadiusz op
    Poziom 5  
    Chyba jednak zostawię ten dysk. Będę się teraz z nim "lepiej obchodził"😁. Tak czy inaczej, bardzo dziękuję za pomoc.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zauważył problemy z dyskiem HDD po sprawdzeniu wyników w programie HD Tune, które wskazują na obecność realokowanych sektorów. Odpowiedzi wskazują, że jest to poważny problem, który zazwyczaj oznacza, że dysk nadaje się do wymiany. Użytkownik pyta o konsekwencje, które mogą obejmować utratę wydajności, danych oraz możliwość całkowitego padnięcia systemu. Wskazano, że przyczyny mogą być różne, w tym ilość przepracowanych godzin lub losowe uszkodzenia. Użytkownik rozważa dalsze korzystanie z dysku, ale jest ostrzegany przed ryzykiem utraty danych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA