logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Awaria i błędy na nowych dyskach WD 500GB - czy to normalne?

seblas 13 Lut 2019 20:08 642 11
REKLAMA
  • #1 17775910
    seblas
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    Witam

Kupione 2 "nowe" dyski. Niby z demontażu.
    Są to WD 500GB 32MB 7200.
    Jeden kupiony jako drugi dysk w kompie, drugi jako systemowy do drugiego komputera.

Pierwszy dysk, niby w porządku, ale znikł w trakcie pracy komputera. Sytuacja się sporadycznie powtarzała. Zaczął być niewidoczny w biosie. Podmiana kabla/złącza nie rozwiązywała problemu. Odłączenie napędu i działa (tylko 2 dyski bez napędu w kompie).
    W czym jest problem? Dlaczego nie może być 2xhdd + dvd?

Awaria i błędy na nowych dyskach WD 500GB - czy to normalne?

Drugi dysk - instalacja win7 64bit z lekkimi problemami ale poszło. Jednak w trakcie użytkowania sporo błędów. Windows na starcie kompa poprawia i poprawia. Myślałem, że już bez końca, ale przebrnąłem. Sprawdziłem dysk HDDTune i jeden błąd - jeden czerwony kwadracik.

Pomyślałem, że może te dyski nie są nowe. Sprawdziłem je Crystal Dysk Info, ale przyznam, że niewiele mi te informacje mówią. Wydaje się, że jest źle (szczególnie dysk drugi), ale prosiłbym fachowców o pomoc. Ja tak biegły nie jestem.

Oba komputery są używane przez dzieci, więc na 100% nie mam nad nimi kontroli i może przekazane informacje są niepełne.

Załączam screeny.

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17775935
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1690
    Sprawdź na stronach producenta czy mają gwarancję.
    Jak nie są nowe ze sklepu, to mogą mieć SMART wyczyszczony...
  • Pomocny post
    #3 17775951
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1131
    Autor pisze, że z demontażu, gwarancja OEM więc na zestaw co mogłoby potwierdzać, że z demontażu. Niemniej jednak drugi dysk na pewno ma problemy natury mechanicznej/powierzchni.
  • REKLAMA
  • #4 17776129
    seblas
    Poziom 10  
    Siedzę i szukam i tak:
    Ten model to WD5000AVDS-63U7B1, ale nie znajduję go na stronach producenta.
    Wpisywanie numerów seryjnych na stronie gwarancji https://support.wdc.com/warranty/warrantystatus.aspx?lang=pl skutkuje "nie znaleziono wyników".
    Te numery to WD-WCAV9E630253 i WD-WCAV9U312744.
    Tu kupiłem:
    https://allegro.pl/oferta/nowy-dysk-twardy-500gb-sata-3-5-32mb-hdd-7731962242

I co mogę dalej?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 17777830
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1131
    seblas napisał:
    Siedzę i szukam i tak:
    Ten model to WD5000AVDS-63U7B1, ale nie znajduję go na stronach producenta.
    Wpisywanie numerów seryjnych na stronie gwarancji https://support.wdc.com/warranty/warrantystatus.aspx?lang=pl skutkuje "nie znaleziono wyników".
    Te numery to WD-WCAV9E630253 i WD-WCAV9U312744.

Znajdzie tylko trzeba wiedzieć co wpisać. Numer seryjny to tylko WCAVxxxxxxxx a nie całość.
  • #7 17780467
    seblas
    Poziom 10  
    Odesłałem te dyski, zobaczymy czy kasę oddadzą - niestety 14 dni już minęło.

Dzisiaj kolejna porażka - przyszedł nowy Toshiba P300 1TB. Tym razem zakup w Oleole.
    Podłączyłem i od razu widać, że uszkodzony (rytmiczne stukanie).
    Nie wykrywany w ogóle.
    Czy ja mam takiego pecha???

Nie wiem jak go odesłać. Jako odstąpienie od umowy? Nie zarzucą mi, że sam go uszkodziłem?
    Czy po prostu reklamacja i czekanie?
    Coś poradzicie?
  • Pomocny post
    #8 17780621
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 17781510
    seblas
    Poziom 10  
    Błędów nie da się zobaczyć/sprawdzić bo (jak pisałem) dysk nie jest wykrywany nawet przez bios.
  • Pomocny post
    #10 17781536
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #11 17819473
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1690
    Te dyski Toshiba P300 mają jakiś problem, też na taki trafiłem OEM, ale drugi (jednak kupiony jako BOX) działa OK.
    Dyski przenośne 1TB Toshiby za to trafiłem 3 sztuki padnięte (nówki z 1 sklepu).
    Coś słabo z kontrolą jakości chyba...
  • #12 17820976
    seblas
    Poziom 10  
    Tytułowe 2 dyski odesłane, sprzedawca zgodził się oddać kasę, mimo, że było po ustawowym terminie.
    Dysk Toshiba: Oleole dało dyspozycję zwrotu środków, czekam na przelew. Trwało długo, ponad 2 tygodnie od odebrania przez nich przesyłki. Chcieli naprawiać, nie zgodziłem się.
    Dziękuję wszystkim za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił dwa dyski twarde WD 500GB z demontażu, które wykazują problemy. Pierwszy dysk sporadycznie znika z BIOS-u, a drugi ma błędy podczas użytkowania, co sugeruje problemy mechaniczne. Użytkownik nie mógł znaleźć informacji o gwarancji na stronie producenta. Po konsultacjach z innymi użytkownikami, zdecydował się odesłać oba dyski, a także zgłosić reklamację uszkodzonego dysku Toshiba P300 1TB, który również okazał się wadliwy. Użytkownik otrzymał zwrot pieniędzy za dyski WD oraz rozpoczął proces zwrotu za dysk Toshiba.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA