logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bezp. topikowy 250V 0,5A 4x15 - Gdzie można kupić?

aniolek_MG 13 Lut 2019 20:58 1224 4
REKLAMA
  • #1 17776066
    aniolek_MG
    Poziom 10  
    Ocena: 34
    Witam wszystkich.
    W zabytkowym kalkulatorze produkcji radzieckiej (1974 r.) model "ISKRA-111" przepalił się bezpiecznik topikowy. Podejrzewam, że ze starości, bo nie pamiętam, aby był kiedyś wymieniany.
    Problem polega na tym, że w ZSRR, a teraz nadal w Rosji, stosowane są nietypowe bezpieczniki topikowe ceramiczne o wymiarach korpusu 4x15 mm.
    Pytałem w wielu firmach elektronicznych, ale oni takich nie mają, bo w Polsce się nie stosuje.
    Proszę kolegów o pomoc i informację, gdzie można (o ile w ogóle) kupić takie bezpieczniki w Polsce. A może ktoś takie ma i zechciałby mi sprzedać 1-2 sztuki.
    Typ: 250V 0,5A 4x15 mm ceramiczny cylindryczny Bezp. topikowy 250V 0,5A 4x15 - Gdzie można kupić?
    Kontaktuj się z ogłoszeniodawcą poprzez Prywatną Wiadomość (ikonka PW).
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 17776103
    barteksmrek
    Poziom 28  
    Ocena: 223
    W sklepie z częściami elektronicznymi, w internecie, w sklepie elektrycznym.
  • REKLAMA
  • #4 17776150
    aniolek_MG
    Poziom 10  
    Ocena: 34
    adamjk napisał:

Dziękuję za odpowiedź. Wysłałem zapytanie do sprzedawcy, czy ma takie, jakich potrzebuję.

Dodano po 16 [godziny] 4 [minuty]:

Dostałem już odpowiedź z serwisu Allegro, że znajdzie się taki bezpiecznik topikowy, jaki potrzebuję.
    Mam nadzieję, że po instalacji nowego bezpiecznika maszyna znowu ruszy i nie doszło tam do spalenia jakichś elementów.
    A swoją drogą, to rozumiem, że taki bezpiecznik na wejściu zasilania chroni wyłącznie przed przepięciem prądu. Czy mam rację?

Moderowany przez Futrzaczek:

Problem rozwiązany, temat zamykam.

• #5 17783116
    Mar$
    Poziom 21  
    Ocena: 23
    Bezpiecznik nie chroni wyłącznie przed przepięciami w sieci ale również przed innymi uszkodzeniami w układzie.Pozdrawiam
REKLAMA