logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Szyfrowanie WPA2 na Windows XP SP3 i Lenovo P2a42 - połączenie internetowe przez BT

aniolek_MG 01 Gru 2020 21:12 1572 5
REKLAMA
  • #1 19083173
    aniolek_MG
    Poziom 10  
    Ocena: 34
    Witam Kolegów z forum.
    Mam problem dwojakiego rodzaju.
    Mój telefon Lenovo P2a42 ma wyłącznie szyfrowanie WPA2. Z kolei mój notebook (starszego typu, ale wypasiony "po brzegi") HP pavilion zv5037WM, na którym stoi WinXP SP3, ma tylko szyfrowanie WAP. Nie daje się więc sparować tych urządzeń. Dla potrzeb wzajemnego przesyłu plików, zestawiłem połączenie przez BT na CSR 4.0. Połączenie to działa dobrze.
    Chciałbym jednak mieć internet na notebooku i tu pojawia się problem. Nie mogę zestawić połączenia internetowego przez BT. Choć może być i tak, że nie wiem jak albo się nie da. Ponieważ jestem historykiem i na kompach nie specjalnie się znam, proszę Szanownych Kolegów o jakieś rady i wskazówki.
    Czy można do WinXP SP3 dorzucić WPA2 (to rozwiązałoby problem), albo też jak zestawić połączenie internetowe przez BT. W połączeniach sieciowych moje połączenie BT nie jest widoczne, choć jak wspomniałem pliki się przesyłają w obie strony.
  • REKLAMA
  • #2 19083251
    Bródka
    Poziom 42  
    Ocena: 722
    ALe dlaczego w obecnych czasach Windows XP ?
    Ten system ma prawie 20 lat
    aniolek_MG napisał:
    HP pavilion zv5037WM

Jeszcze raz napisz dokładnie model bo takiego nie ma albo jest mega stary
    aniolek_MG napisał:
    na którym stoi WinXP SP3

Windows XP z SP3 obsługuje WPA2 - wszystkie aktualizacje wgrane ?
    aniolek_MG napisał:
    ma tylko szyfrowanie WAP

Może karta wifi to jakiś archaik ?
    W managerze urządzeń masz model karty wifi. Podaj go proszę
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 19084125
    aniolek_MG
    Poziom 10  
    Witam Kolegę.
    Notebook jest takiego typu, jak podałem. Kupiłem go w 2004 r. w USA. Wgrany jest Windows XP PL z SP3, a mimo to nie ma WPA2 i nie łączy się z telefonem po Wifi.
    Karty sieciowe jak na załączonym zdjęciu. W poprzednim miejscu zamieszkania miałem Internet kablowy i działał. Teraz nie mam kabla, a potrzebuję internetu do pracy.
    Zastanawiam się tylko, jak to możliwe, że idzie przesył danych po BT w obie strony, a nie można zestawić połączenia sieciowego po BT.
    Załączniki:
    • Szyfrowanie WPA2 na Windows XP SP3 i Lenovo P2a42 - połączenie internetowe przez BT IMG_20201202_113726~2.jpg (2.32 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Szyfrowanie WPA2 na Windows XP SP3 i Lenovo P2a42 - połączenie internetowe przez BT IMG_20201202_113700~2.jpg (2.28 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 19084698
    Bródka
    Poziom 42  
    Ocena: 722
    To bardzo stary komputer, karta również - działa tylko na wifi B i G co na obecne czasy się nie nadaje.
    WAP już się nie używa bo jest dziurawy
    aniolek_MG napisał:
    Zastanawiam się tylko, jak to możliwe, że idzie przesył danych po BT w obie strony

Bo z założenia BT służy do czego innego
    aniolek_MG napisał:
    a nie można zestawić połączenia sieciowego po BT.

A nawet jeśli to co Ci da to połączenie gdy BT w wersji 2.0 to zaledwie 2.1 Mb/s, a całkiem możliwe że masz tam 1.2 to już tylko 328kb/s
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 19084945
    aniolek_MG
    Poziom 10  
    Udało mi się znaleźć łatkę dla WPA2 na stronie HP. Dograłem i działa! Okazuje się, że nie można z góry założyć, że SP3 dodaje WPA2 w każdej instalacji. A swoją drogą, utwierdzam się w przekonaniu, że HP, to solidna firma. Mają łatki dla każdego (chyba) typu notebooka.
    Dzięki za pomoc. Zamykam post.
REKLAMA