logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pytania o schemat przejściówki COM na USB z FT232BM - co oznaczają elementy?

invx 07 Wrz 2005 16:20 1344 1
REKLAMA
  • #1 1798853
    invx
    Poziom 25  
    Ocena: 102
    Robie przejsciowke COM=>USB na FT232BM :D

w zwiazku z tym ze to moja pierwsza konstrukcja (kiedys musi byc pierwsza :D) mam pare pytan do schematu ktory zalanczam
    - mysle ze jest to dobry schemat ?
    - co to jest za cudo ktore zaznaczylem kolkiem fioletowym ?? wersja z jakims innym scalkiem ??
    - a to zaznaczone na zielono ? mam wejscie VCC podpiac pod VCC wychodzace z USB ? Tak samo z reszta VCC ? wszystkie do tego wychadzacego z USB. A co z GND i strzalkami ? tez wszytskie razem pospinac ?
    - co to jest za uklad zaznaczony na niebiesko ... czemu on ma sluzyc ?
    - i mam pytanie dotyczace ukladu U3 ten na samym dole, pisze ze opcjonalny ... ? mozna pominac ? jesli pomine to wyjscia z U2 nie trzeba jakos mostkowac ? co daje wogule ten uklad ?

EDIT

to na fioletowo juz rozgryzlem, ze to kolejny scalekm niezbedny :D
    Załączniki:
    • usb-232b.png (74.96 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 1799297
    fotonn
    Poziom 28  
    Ocena: 40
    Witam!
    Coś niewyraźnie: potrzebny Ci ten fioletowy, czy nie?
    To przetwornica. Zapewnia plusową i minusową polaryzację sygnałów.
    Zielono zaznaczone kondzie są cztery, abyś podpiął je: jak najbliżej nóżek zasilania U2 dwie sztuki - jedną między Vcc i GND (nóżki 3-cią z 26-tą i 13-tą połącz jak najkrótszymi i możliwie szerokimi ścieżkami, podobnie 9-tą i 17-tą), a drugą między AVcc i AGND. To nic, że na schemacie AVcc i Vcc oraz AGND i GND są ze sobą pozwierane, w rzeczywistym układzie powinny być zasilane osobnymi ścieżkami, które powinny schodzić się możliwie blisko miejsca podłączenia gniazda USB, tzn. mieć jak najkrótsze wspólne odcinki.
    Z tego też powodu, przy U2 przewidziano dwa kondensatory.
    Co do pozostałych dwóch kondziów, to analogicznie: jeden jak najbliżej pinów Vcc i GND U3, a drugi tuż przy U1.
    Jest jeszcze piąty - przy gniazdku USB. FB to perełka ferrytowa.
    Pytasz, czy wszystkie Vcc i wszystkie GND są ze sobą elektrycznie połączone? Tak.
    Cały układ jest zasilany z gniazda USB. Gdybyś nie chciał lub nie mógł obciążyć tego gniazda prądem, oddziel pin Vcc-IO (13) w układzie U2 i tylko jego podłącz do końcówki 2 perełki FB1. Dodaj wówczas jeszcze jeden kondensator 0,1µF między tę nóżkę 13-tą a 9-tą lub 17-tą.
    Pozostałe punkty Vcc musisz wtedy zasilić z osobnego zasilacza 5V. Na wejściu przewodów z tego ewentualnego zasilacza do płytki, dołóż jeszcze kondensator elektrolityczny, jakieś 100-220µF. Mas, czyli GND nie rozdzielasz.
    Niebieskie, to trzykońcówkowy rezonator kwarcowy.
    U3 jest raczej potrzebny. To chyba jakiś bufor. "Optional" dotyczy chyba typu. Ale w tej kwestii nie chciałbym mówić nic na pewno.
REKLAMA