logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór nóg do dużego blatu 150x75cm - stabilność i wymiary

Matkrt 15 Lut 2019 11:20 3246 13
REKLAMA
  • #1 17779457
    Matkrt
    Poziom 5  
    Ocena: 2
    Witam serdecznie, posiadam blat z płyty meblowej 150x75 o grubości 1.8cm. W domu akurat miałem nogi h80 fi2.5, więc testowo przykręciłem by sprawdzić czy będzie to chociaż w miare stabilne, jednak jak przypuszczałem nie jest. Jakie nogi wybrać do tak dużego blatu ? H71 fi6 wystarczy, czy może konieczne będzie zamontowanie do nich dodatkowej nogi pośrodku blatu ?
  • REKLAMA
  • #3 17779673
    Matkrt
    Poziom 5  
    Mój błąd, poprawione :)
  • REKLAMA
  • #4 17779749
    Kamel1922
    Poziom 9  
    Ocena: 7
    Witam. Czy mógłbyś powiedzieć do czego ma ci to służyć albo jaką funkcję ma spełniać?
  • #5 17779771
    Matkrt
    Poziom 5  
    Jako zwyczajne biurko, na nim 2 monitory, klawiatura, myszka i moje łapska.
  • REKLAMA
  • #6 17779849
    Kamel1922
    Poziom 9  
    Mam taki stół i pod całym blatem dookoła jest katownik bodajże 20x20. Nogi są z profilu 20x20. Nogi przykręcane. Stół jest stabilny na tyle że służył mi na budowie jako rusztowanie.
  • #7 17779894
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 17779980
    Matkrt
    Poziom 5  
    Ja za nic w świecie po moim chodzić nie zamierzam ;) jednakże na tych cienkich nóżkach wysokich na 80 cm o średnicy 2,5 jest chwiejny, nawet podczas pisania na klawiaturze. Stąd moje pytanie czy montaż nóg krótszych i grubszych (h71 fi 6) da wystarczającą stabilność, czy szukać jakiegoś innego rozwiązania.
  • #9 17780021
    Kamel1922
    Poziom 9  
    Żeby na to wejść to dałem jeszcze płaskownik w 1/3 i 2/3 długości. Życzę powodzenia żeby wygiąć profil 20x20 siłą działającą wzdłuż. Jeśli chodzi o twoje nogi to to że dasz grubsze niewiele może zmienić kwestia tego jak je umocujesz. U mnie nogi są przykręcone do blatu i do kontownika co usztywnia całość.
  • #10 17785800
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 17785841
    zadam64
    Poziom 39  
    Ocena: 734
    Matkrt napisał:
    Ja za nic w świecie po moim chodzić nie zamierzam ;) jednakże na tych cienkich nóżkach wysokich na 80 cm o średnicy 2,5 jest chwiejny, nawet podczas pisania na klawiaturze. Stąd moje pytanie czy montaż nóg krótszych i grubszych (h71 fi 6) da wystarczającą stabilność, czy szukać jakiegoś innego rozwiązania.

Dlugosc stolu 150 cm o grubosci 3 cm bez wzmocnienia czy srodkowego podparcia bez obciazenia pod wplywem czasu i swojego ciezaru ulegnie odksztalceniu na bank. Odleglosc miedzy punktami podparcia to 80cm-90 cm.Podejrzewam ze to bedzie blat roboczy o grubosci 3 cm,a z cienszego materialu o jakim myslisz 1,8 cm wymagal bedzie wiekszej ilosci punktow podparcia.Nogi moga byc wykonane z materialu 25x25mm.
  • #12 17785884
    Matkrt
    Poziom 5  
    101pawel napisał:
    Matkrt napisał:
    Stąd moje pytanie czy montaż nóg krótszych i grubszych (h71 fi 6) da wystarczającą stabilność, czy szukać jakiegoś innego rozwiązania
    Blat, który posiadasz mógłbyś wykorzystać, gdyby podkleić go sklejką 10 mm. Taką sklejkę (i klej) też kupisz w hipermarkecie.

Wolałbym zostawić ten blat, szkoda mi go trochę, jest praktycznie nowy, wtedy w całości musiałbym go podkleić tą sklejką od spodu tak ? Jednakże dziwnie by to wyglądało kiedy będzie taki dwuwarstwowy ;)
  • REKLAMA
  • #13 17785898
    zadam64
    Poziom 39  
    Ocena: 734
    Matkrt napisał:
    101pawel napisał:
    Matkrt napisał:
    Stąd moje pytanie czy montaż nóg krótszych i grubszych (h71 fi 6) da wystarczającą stabilność, czy szukać jakiegoś innego rozwiązania
    Blat, który posiadasz mógłbyś wykorzystać, gdyby podkleić go sklejką 10 mm. Taką sklejkę (i klej) też kupisz w hipermarkecie.

Wolałbym zostawić ten blat, szkoda mi go trochę, jest praktycznie nowy, wtedy w całości musiałbym go podkleić tą sklejką od spodu tak ? Jednakże dziwnie by to wyglądało kiedy będzie taki dwuwarstwowy ;)

Mozesz zrobic taka rame wzmacniajaca ze sklejki i polozyc na nia Twoja plyte. Do sklejki przykrecisz nogi.I nie bedzie takie ciezkie a bardziej stabilne. Obie plyty mozesz polaczyc np odpowiedniej dlugosci srubami lub po prostu mala iloscia slikonu w kilku punktach.
  • #14 17788918
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem stabilności blatu o wymiarach 150x75 cm i grubości 1,8 cm, na którym zamontowane były nogi o wysokości 80 cm i średnicy 2,5 cm. Użytkownik zauważył, że konstrukcja jest chwiejna, zwłaszcza podczas użytkowania. Uczestnicy sugerowali różne rozwiązania, w tym zastosowanie nóg o większej średnicy (np. 6 mm) oraz dodatkowego wsparcia w postaci nóg pośrodkowych lub wzmocnienia blatu. Wskazano również na konieczność użycia grubszej płyty, np. MDF o grubości 30 mm, co zapewniłoby lepszą stabilność. Proponowano także wykonanie ramy wzmacniającej z sklejki, do której można by przymocować nogi. Użytkownik wyraził chęć zachowania obecnego blatu, co skłoniło do dyskusji na temat estetyki i funkcjonalności dwuwarstwowej konstrukcji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA