logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Za niska moc umowna 25kW w pensjonacie - konsekwencje i wyjaśnienie pojęcia

DjHeniuu 16 Lut 2019 11:59 696 2
REKLAMA
  • #1 17781773
    DjHeniuu
    Poziom 23  
    Ocena: 25
    Witam Kolegów Elektryków...
    Jako, że całą moją karierę siedzie w mieszkaniówce, piszę w dziale początkujący, a w tym dziale jestem żółtodziobem... Do rzeczy...
    Moja teściowa jakiś czas temu kupiła ośrodek turystyczny. Na umowie z Enea w warunkach napisali "głowica kablowa 15kV" oraz "moc umowna 25kW". Mają własną stacje trafo, do której nie zaglądam z racji braku wiedzy w tym temacie i braku uprawnień do robienia tam czegokolwiek.
    Czy zdaniem Kolegów "moc umowna 25kW" w pensjonacie na ok. 60 osób plus pole namiotowe i dość duża kuchnią, pokoje ogrzewane elektrycznie, również cwu z podgrzewaczy elektrycznych nie jest pomyłką?
    Z okazji organizowane sylwestra w/g rachunku zużywali oki 67kW chwilowo, za co do zapłacenia mają ogromną karę.
    A właśnie, wszystko ma miejsce w powiecie świebodzińskim, woj. lubuskie.
    Generalnie mam prośbę o wytłumaczenie mi pojęcia "moc umowna".
    pozdrawiam
    Robert Hemka
  • REKLAMA
  • #2 17781861
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3523
    Proszę poczytać Dz.U. 2017 poz. 2500 , a dokładniej
    ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ENERGII
    z dnia 29 grudnia 2017 r.
    w sprawie szczegółowych zasad kształtowania i kalkulacji taryf oraz rozliczeń w obrocie energią elektryczną
  • #3 17782268
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6626
    DjHeniuu napisał:
    Generalnie mam prośbę o wytłumaczenie mi pojęcia "moc umowna".
    Jak sama nazwa wskazuje jest to moc, na którą obie strony (odbiorca i dostawca) się umówiły.
    To chyba logiczne, że przekroczenie warunków umowy wiąże się dodatkowymi opłatami. Jeśli zamawiasz cykliczne dostawy jakiegoś towaru w określonej umową wielkości, to za dostawę większą niż umówiona musisz dopłacić.
    Porównaj to z firmą transportową, która do danego klienta na codzień kursuje dostawczakiem, ale na chwilowe życzenie klienta musi wysłać TIR-a.
REKLAMA