logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jaki aparat do nagrywania filmów 4k do max 3000 zł ?

bialy_pielgrzym 16 Lut 2019 16:52 2940 6
REKLAMA
  • #1 17782429
    bialy_pielgrzym
    Poziom 9  
    Ocena: 11
    Witam, chciałem się zapytać jaki aparat fotograficzny kupić w cenie do maksymalnie 3000 zł aby nagrywać jak najlepsze filmy w 4k ? Wybrałem aparat fotograficzny ponieważ jest bardziej uniwersalny niż kamera i tego chciałbym się trzymać. Zamierzam nagrywać w 4k testy różnorakiego sprzętu komputerowego więc nagrań będę dokonywał praktycznie tylko w pomieszczeniach zamkniętych, z niewielkiej odległości- nie potrzebuję obiektywu z ogromnym zoomem. Cieszyłbym się jakby aparat posiadał opcję slow motion (ale nie musi) oraz możliwość podpięcia zewnętrznego mikrofonu oraz lampy błyskowej. Znalazłem kilka aparatów z takimi albo bardzo podobnymi parametrami jednakże nigdy nie miałem z nimi do czynienia:
    Panasonic Lumix DMC-G7
    Panasonic DMC-FZ1000
    Canon EOS M50
    OLYMPUS E-M10 Mark II
    OLYMPUS E-M10 Mark III
    Fujifilm X-T100
    Panasonic GX80

Który byłby najlepszy do nagrywania w 4k ?
    Są jeszcze jakieś alternatywy do powyższych modeli ?

Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 17784690
    endriu1987
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Najlepsze 4K w swojej cenie, w sumie to pewnie najlepsze do 4500, bo dalej jest nowy A6400 :D
    Najlepsze automatyczne ostrzenie w swojej cenie.
    Wejście na mikrofon.
    Lampa błyskowa wbudowana oraz gorąca stopka na dodatkową u góry.
    Najlepsze obiektywy dostępne bez żadnych przejściówek (Sigma).
    1080p w max 100 klatkach dla PAL oraz 120 dla NTSC.
    Szukaj dalej, lepszego nie zajdzie ;)
    Do Twoich zastosowań, to jakieś 101% potrzeb!
    https://www.sony.pl/electronics/aparaty-z-wymiennymi-obiektywami/ilce-6300-body-kit
  • REKLAMA
  • #3 17784747
    bialy_pielgrzym
    Poziom 9  
    Oglądałem Sony A6300 jednakże to już koszt powyżej 3000 zł. Za 3200 zł idzie go kupić z obiektywem SELP-1650 (16-50mm). A co sądzisz o Panasonic DMC-FZ1000 w porównaniu do Sony A6300? Kompakt vs bezlusterkowiec?
  • REKLAMA
  • #4 17784809
    endriu1987
    Poziom 11  
    "aby nagrywać jak najlepsze filmy w 4k ?"
    Do 4500 PLN nie ma konkurencji ;)
  • #5 17785142
    bialy_pielgrzym
    Poziom 9  
    A jaka jest różnica między jednym i drugim aparatem biorąc pod uwagę to nagrywanie w 4k?

Szukałem po porównywarkach i specyfikacjach i jedyne co znalazłem to to, że Sony A6300 obsługuje więcej formatów plików. No i oczywiście, że ma lepszy autofocus. No ale nie ma stabilizacji jakbym chciał kręcić ujęcia z ręki (dopiero A6500 to ma) albo przy pomocy jakiegoś prostego nie-elektronicznego gimbala / stabilizatora. W przyszłości zamierzam dokupić jakiś prosty slider i z niego kręcić jakieś przebitki- stabilizacja na pewno też by tu troszkę pomogła (o ile nie miałbym jakiegoś slidera za kilka tysięcy złotych). Oglądałem kilka filmów nagranych jednym i drugim aparatem (co prawda filmy nagrywane na otwartych przestrzeniach a nie ze statywu gdzie aparat ustawiony i skupiony jest w jednym punkcie) i nie widzę różnicy... no może jedynie w tym autofocusie- przy Fz1000 działa trochę gorzej. Filmy oglądałem w 4k na telewizorze i w FullHD na monitorze komputera.

Pierwszy aparat mogę mieć za 2400 zł a drugi za 3200 zł. Nie wiem czy warto dokładać te 800 zł aby mieć troszkę lepszy autofocus i tracić stabilizację. Ponadto w przypadku FZ1000 ten nie wymienny obiektyw jest znacznie lepszy niż ten kitowy od A6300.
  • REKLAMA
  • #6 17785167
    endriu1987
    Poziom 11  
    Napisałeś, że aparatu potrzebujesz do nagrywania w domu, więc kwestia stabilizacji z uwagi na statywy poszła na dalszy plan.
    Do tego dochodzi kwestia takiego typu, że obiektywy Sony posiadają stabilizację w sobie, te jasne 35 i 50mm ;)
    Twój wybór, ja bym wybrał A6300.
    Swoją drogą ostatnio zakończył się cashback Sony i ja w momencie zakupu A6300 za 2700 dostanę 300 PLN zwrotu na konto, wczoraj wysłałem papierki do Sony, dziś dostałem potwierdzenie zatwierdzenia.
  • #7 17818841
    bialy_pielgrzym
    Poziom 9  
    W końcu wybrałem i kupiłem Panasonic Lumix FZ1000. Aparat fotograficzny za 2400 zł, który w tej cenie bije wszystkie inne aparaty. Nagrywanie filmów w 4k@25p, obiektyw 400mm, stabilizacja obrazu (OIS), filmy slow motion w FHD, kilka programowalnych przycisków, wyświetlacz, który można obrócić praktycznie w dowolnym kierunku, możliwość montażu lepszej lampy błyskowej i lepszego mikrofonu oraz zdjęcia w formacie RAW zdecydowały o tym, ze go wybrałem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał aparatu fotograficznego do nagrywania filmów w 4K w cenie do 3000 zł, preferując model uniwersalny zamiast kamery. Wskazał na kilka modeli, w tym Panasonic Lumix DMC-G7, DMC-FZ1000, Canon EOS M50, OLYMPUS E-M10 Mark II, E-M10 Mark III, Fujifilm X-T100 oraz Panasonic GX80. W dyskusji podkreślono, że Sony A6300, mimo wyższej ceny, oferuje najlepsze automatyczne ostrzenie i możliwość podłączenia mikrofonu, ale brak stabilizacji obrazu. Użytkownik ostatecznie zdecydował się na Panasonic Lumix FZ1000, który w cenie 2400 zł oferuje nagrywanie w 4K, stabilizację obrazu, możliwość montażu mikrofonu i lampy błyskowej oraz funkcję slow motion w FHD.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA