logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór technikum informatycznego - czy to dobry kierunek dla trójkowego ucznia?

Toldi20046 17 Lut 2019 16:04 615 16
REKLAMA
  • #1 17784639
    Toldi20046
    Poziom 6  
    Witam, jestem obecnie w 8 klasie podstawowki i zaczynam powaznie myslec o tym gdzie pojsc po wlasnie tej podstawowce, na pierwszą mysl przyszło mi technikum informatyczne ze względu na to ze lubie komputero, składać je itp, czasem pisze jakies naprawde proste programy w c++ i ogólnie informatyka mnie kręci, jestem raczej trójkowym uczniem wiec zapytam was wprost, czy taka osoba jak ja jest w stanie poradzić sobie w takowym technikum, co by warto umieć itd, czytalem ze takie technika zbytnio kogos nie nauczą rzeczy strikte o programowaniu dlatego tez pytam czy podczas pobytu w takiej szkole warto sie uczyc jakiegos jezyka jezeli ma sie potem jakies plany z tym zwiazane, czy po takiej szkole jestem w stanie juz  znalesc jakąś prace? pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • #2 17784646
    Interval
    Poziom 32  
    Ocena: 437
    Podstawowe pytanie brzmi: Co chcę w życiu robić, jako kto pracować? Technikum nie musi być końcem Twojej nauki.
  • REKLAMA
  • #3 17784655
    Toldi20046
    Poziom 6  
    Interval napisał:
    Podstawowe pytanie brzmi: Co chcę w życiu robić, jako kto pracować? Technikum nie musi być końcem Twojej nauki.

Boje sie napisac programistą bo to troche za szerokie pojęcie jak na moje oceny, przynajmniej tak mi radzili na innych forach, chce zarobic i czerpac z tego pasje i jestem w stanie na to zapracowac, tylko czy warto
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 17784677
    Interval
    Poziom 32  
    Ocena: 437
    Na pewno warto! Jakiś cel w życiu nalezy mieć i do niego zmierzać.
  • #5 17784680
    Toldi20046
    Poziom 6  
    Interval napisał:
    Na pewno warto! Jakiś cel w życiu nalezy mieć i do niego zmierzać.

Dzieki za pomoc
  • #6 17784745
    kacpo1
    Poziom 33  
    Ocena: 156
    Toldi20046 napisał:
    Boje sie napisac programistą bo to troche za szerokie pojęcie jak na moje oceny

Programowanie to nie tylko matematyka, fizyka czy Bóg wie co jeszcze. W programowaniu przede wszystkim chodzi o kreatywność, prostotę i umiejętne rozwiązywanie problemów, więc oceny nijak mają się do nauki programowania.
  • #7 17784764
    Toldi20046
    Poziom 6  
    kacpo1 napisał:
    Toldi20046 napisał:
    Boje sie napisac programistą bo to troche za szerokie pojęcie jak na moje oceny

Programowanie to nie tylko matematyka, fizyka czy Bóg wie co jeszcze. W programowaniu przede wszystkim chodzi o kreatywność, prostotę i umiejętne rozwiązywanie problemów, więc oceny nijak mają się do nauki programowania.

Nie tylko ale jednak cos, ja mam ocene z matmy 3 z fizyki 2 a polski i angielski to 3
  • #8 17785295
    bodzio507
    Poziom 30  
    Ocena: 579
    Toldi20046 napisał:
    Nie tylko ale jednak cos, ja mam ocene z matmy 3 z fizyki 2 a polski i angielski to 3

W Twoim przypadku trudniej będzie się dostać niż sobie tam poradzić.
    Zdajesz sobie sprawę że miejsc na dobre kierunki będzie mniej? I z takimi ocenami będzie Ci bardzo ciężko się dostać.
  • REKLAMA
  • #9 17785344
    Toldi20046
    Poziom 6  
    bodzio507 napisał:
    Toldi20046 napisał:

W Twoim przypadku trudniej będzie się dostać niż sobie tam poradzić.
    Zdajesz sobie sprawę że miejsc na dobre kierunki będzie mniej? I z takimi ocenami będzie Ci bardzo ciężko się dostać.

mam około 6 szkół z czego 1 prywatna do której na dobrą sprawę bez problemu sie moge dostać, rzekomo nie będą tego brali pod uwage, będzie sort 2 roczników i to bez wzgledu czy ktos jest z gimnazjum czy podstawowki
  • #10 17785381
    bodzio507
    Poziom 30  
    Toldi20046 napisał:
    będzie sort 2 roczników

O co chodzi?
  • #11 17785386
    Toldi20046
    Poziom 6  
    bodzio507 napisał:
    Toldi20046 napisał:
    będzie sort 2 roczników

O co chodzi?

Poprostu nie będą rzekomo brane pod uwage że ktoś jest z gimnazujm a ktoś z podstawowki ale fizycznie mogą byc problemy
  • #12 17785399
    bodzio507
    Poziom 30  
    Nie można zrobić jednej klasy z uczniów po podstawówce i gimnazjum. Muszą zrobić dwie oddzielne klasy.
    A pozatym jak się jest tam tak łatwo doatać to z utrzymaniem też nie będziesz miał problemu.
  • #13 17785408
    Toldi20046
    Poziom 6  
    bodzio507 napisał:
    Nie można zrobić jednej klasy z uczniów po podstawówce i gimnazjum. Muszą zrobić dwie oddzielne klasy.
    A pozatym jak się jest tam tak łatwo doatać to z utrzymaniem też nie będziesz miał problemu.
    \
    Jak wyglądają egzaminy w takiej klasie, jesteś tego pewny?
  • #14 17785483
    bodzio507
    Poziom 30  
    O jakie egzaminy pytasz?
    Jestem pewien że nie można tego połączyć.
  • #15 17785564
    Toldi20046
    Poziom 6  
    bodzio507 napisał:
    O jakie egzaminy pytasz?
    Jestem pewien że nie można tego połączyć.

Chodzi mi bardziej trudność, e12 itd
  • #16 17785695
    bodzio507
    Poziom 30  
    To jak będą wyglądać egzaminy to pewnie dowiesz się na własnej skórze.
    Znowu podstawy programowe się zmieniają. Wy będziecie zdawać trzyliterowe. W technik informatyku będą to najprawdopodobniej:

INF.02. Administracja i eksploatacja systemów komputerowych, urządzeń peryferyjnych i lokalnych sieci komputerowych
    INF.03. Tworzenie i administrowanie stronami i aplikacjami internetowymi oraz bazami danych
  • #17 18559097
    Toldi20046
    Poziom 6  
    bodzio507 napisał:
    To jak będą wyglądać egzaminy to pewnie dowiesz się na własnej skórze.
    Znowu podstawy programowe się zmieniają. Wy będziecie zdawać trzyliterowe. W technik informatyku będą to najprawdopodobniej:

INF.02. Administracja i eksploatacja systemów komputerowych, urządzeń peryferyjnych i lokalnych sieci komputerowych
    INF.03. Tworzenie i administrowanie stronami i aplikacjami internetowymi oraz bazami danych

No i dostałem się na technik elektronik, śmiesznie. Dużo wymagań było na technik informatyk

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat wyboru technikum informatycznego przez ucznia z ocenami trójkowymi. Użytkownik zastanawia się, czy jego umiejętności w programowaniu (C++) oraz zainteresowanie komputerami wystarczą do odniesienia sukcesu w tej szkole. Odpowiedzi sugerują, że technikum nie musi być końcem nauki, a programowanie opiera się na kreatywności i umiejętności rozwiązywania problemów, co może być niezależne od ocen. Użytkownik obawia się trudności w dostaniu się do technikum z powodu niskich ocen, ale rozważa również prywatną szkołę, gdzie wymagania mogą być mniej rygorystyczne. Wspomniano o egzaminach INF.02 i INF.03, które dotyczą administracji systemów komputerowych oraz tworzenia aplikacji internetowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA