logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Iphone 6/6s - naprawa metodą OCA, podświetlanie - jak zabezpieczyć?

mles789 19 Lut 2019 15:23 801 4
REKLAMA
  • #1 17789349
    mles789
    Poziom 5  
    Dzień dobry,

od niedawna mam możliwość korzystania z urządzeń pozwalających na wymianę szybki w telefonie metodą OCA. Ćwiczę praktykę na uszkodzonych telefonach i mam jeden problem - podświetlanie w iphonach. Najgorzej w 6 i 6s - zazwyczaj po wyczyszczeniu z kleju podświetlanie jest do wymiany. Czy jest możliwość żebym zdemontował podświetlanie i później zamontował je na nowo (czy to zda egzamin i czy jest wykonalne?) lub czy jest jakaś metoda na zabezpieczenie go przed uszkodzeniem? Podczas wymiany jestem ekstremalnie ostrożny a i tak zazwyczaj doszukam się później jakiegoś śladu

z góry dziękuję za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 17789808
    blahfff
    Poziom 42  
    Ocena: 1302
    W jaki sposob czyscisz wyswietlacz z kleju? Jesli uzywasz jakiegos rodzaju plynu to zamiast lac go bezposrednio na wyswietlacz (i rozlac przy okazji poza niego) poloz na nim dodatkowa warste - moze byc recznik papierowy i dopiero na to nanos plyn, np pedzelkiem. W efekcie klej ci po drugiej stronie zacznie puszczac a podswietlenie zostanie cale.

Mozna oczywiscie demontowac podswietlenie, ale latwo je uszkodzic a dodatkowo ryzykujesz porysowanie panelu od spodu.
  • REKLAMA
  • #3 17791256
    mles789
    Poziom 5  
    Cześć.

dopiero doskonale technikę, ale w praktyce kładę na 'brudne' lcd bezpyłową szmatkę, na to pipetą kilka kropel rozpuszczalnika do kleju loca, po kilku chwilach usuwam większość kleju szmatką i resztę poleruję IPA. Ogólnie, jeśli wymiana podświetlenia nie jest wymagana przy 100% przypadków to dojdę do odpowiedniej techniki.

W większości 'napraw' podświetlenie jest uszkodzone w stopniu minimalnym i myślałem że jest jakiś ogólny sposób na zabezpieczenie np. taśmą klejącą lub jakimś nieznanym mi jeszcze specyfikiem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 17793245
    blahfff
    Poziom 42  
    Ocena: 1302
    Z opisu wynika, ze robisz wszystko ok i problemu w zasadzie nie powinno byc. Powinno to wygladac podobnie jak tu.

Ja co prawda iPhone'ow praktycznie nie robie, ale przewija mi sie troche Huawei, Xiaomi czy innych LG i problem z zalanym podswietleniem, ktory wynikalby z czyszczenia ekranu z kleju to margines. Zarowno pod, jak i na wyswietlacz klade po prostu recznik papierowy i nakladam zmywacz do LOCA badz 8333 pedzelkiem na obszar wyswietlacza. Nie przykladam sie nawet jakos szczegolnie bo recznik papierowy jest sporo wiekszy wiec jak wyjade troche poza wyswietlacz to ok, a mimo tego nic na podswietlenie nie ma prawa przecieknac.
    Podobnie z "polerowaniem" z uzyciem IPA, tyle, ze tu nic nie leje bezposrednio na wyswietlacz a po prostu na sciereczke bezpylowa i nawilzona sciereczka czyszcze wyswietlacz z resztek smieci. W zaden dodatkowy sposob wyswietlacza czy podswietlenia nie zabezpieczam, zwyczajnie nie ma potrzeby.

Moze zwyczajnie za duzo plynu nakladasz albo te sciereczki za bardzo go przepuszczaja. Sprawdz metode z recznikami papierowymi - zwykle z Biedronki sie u mnie sprawdzaja. Ostatecznie moze byc nawet papier toaletowy, byle troche grubszy ;-)
  • #5 17794040
    mles789
    Poziom 5  
    Dzięki za zainteresowanie, rzeczywiście ja dawałem więcej płynu niż na filmiku. Spróbuję metody z ręcznikami
REKLAMA