logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie przewody do połączenia projektora z ekranem i audio z laptopem?

michu1010 23 Lut 2019 14:05 1791 5
REKLAMA
  • #1 17798981
    michu1010
    Poziom 9  
    Witam. Temat pewnie błahy dla wielu, ale może upewni mnie ktoś przed tynkowaniem ścian że położyłem wszystkie potrzebne przewody.

Chciałbym połączyć kilka elementów ze sobą tj.
    -projektor
    -bluray
    -laptop
    -głośniki
    -rozwijana kaseta z ekranem

Wszystko ma zasilanie 230V oczywiście. Dodatkowo między projektorem a TV puściłem przewód HDMI oraz drugi między projektorem a laptopem.
    Ta kwestia wydaję się być pewna.
    Moje problemy to właściwie przewód który ma być spustem(?) czyli połączenie projektora i rozwijanego ekranu. Jakiego przewodu powinienem użyć do tego celu?
    Kolejna rzecz to podłączenie komputera i laptopa z amplitunerem audio. Czy wystarczą przewody cinch czy ma być to przewód typu jack?

Rozrysowałem schematycznie wszystko żebyście lepiej zrozumieli rozmieszczenie urządzeń. Najważniejsze jest dla mnie wszystko co jest przy projektorze bo reszta urządzeń jest na przeciwległej ścianie i można te połączenia zrobić później.

Z góry dziękuję i liczę że wiele się nie pomyliłem i że zrozumiecie mój opis i rysunek.
    Jakie przewody do połączenia projektora z ekranem i audio z laptopem?
  • REKLAMA
  • #2 17799155
    Polon_us
    Poziom 42  
    Ocena: 1278
    Najprzód parę pytań:
    1 - jakiej długości są zastosowane przewody HDMI? I ich jakość? Cena może być tu pewnym wyznacznikiem jakości.
    2 - czy kolega wykonał test obrazu pomiędzy projektorem a pozostałymi urządzeniami? Mam tu na myśli sytuację, że wszelaki sprzęt jest na swoim, docelowym miejscu.
    3 - amplituner to jest stereo czy 5.1? Producent/model?
    4 - kaseta ze zwijanym ekranem ma zapewne podaną oprócz napięcia, moc pobieraną lub prąd na tabliczce znamionowej. Kolega może to podać lub zamieścić zdjęcie onej tabliczki?
    Powinno to być również podane w instrukcji tej kasety.
  • REKLAMA
  • #3 17800061
    michu1010
    Poziom 9  
    1. Kable HDMI są 10 metrowe. 120zł za jeden płaciłem. Firma UNITEK.
    2. Nie zrobiłem takiego testu. Pomieszczenie jest nowe, a sprzętu jeszcze nie ma.
    3. Amplitunera nie ma ale najpewniej będzie jakiś stereo
    4. Kasety nie ma jeszcze zakupionej, ale dlaczego pytasz o moc? Mam przy niej normalną puszkę z 230V, a ten trigger to myślałem że jakiś przewód sygnałowy.

Więc jak widzicie mało mam danych. Właściwie wszystko do skonfigurowania i właściwie mogę zakupić sprzęt pod takie okablowanie, ale jeśli przez brak jakiegoś przewodu ograniczę sobie możliwość wyboru z szerszej palety urządzeń to wolałbym teraz dorzucić jakiś dodatkowy przewód niż się później ograniczać.
    Daj znać co byś jeszcze dorzucił. Może gdzieś cinch? Może jack 2,5mm?

Mam nadzieję że uda nam się coś ustalić bez bliższych informacji o sprzęcie :)
    Dzięki i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 17800358
    Polon_us
    Poziom 42  
    ad. 1 Cóż, przy tych długościach należy być przygotowanym na niespodzianki. Choć przewody wyglądają nieźle. W razie niespodzianek (brak obrazu) trzeba będzie wspomóc się wzmacniaczem sygnału HDMI.
    ad .2 j/w
    ad. 3 - "Jakieś stereo" - hmm, trochę dziwne podejście. Kolega buduje pomieszczenie audiowizualne, a pomija aspekt dźwięku. Przy obecnej technologii 5.1, 7.1 czy Atmos użycie tylko stereo jest w pewnym sensie degradacją możliwości, jakie można osiągnąć. Piszę o tym, bo jest istotne, jaki wzmacniacz/amplituner będzie użyty. Jeżeli jakiś nowszy, to być może będzie miał wejścia/wyjście HDMI. A w takim przypadku można zorganizować połączenia tego sprzętu lepiej.
    ad.4 Cóż, nie podaje kolega za dużo danych. Jeżeli to jest faktycznie tylko sygnał (impuls) otwierający tą kasetę, to w takim przypadku nie ma co się przejmować grubością przewodu. I ta grubość przewodu co jest teraz, będzie wystarczająca.

Jeżeli ten wzmacniacz będzie stereo, to czy będzie połączony poprzez mini-jack, czy CINCH to nie ma znaczenia. Dźwięk będzie tej samej jakości - to są przecież sygnały analogowe. Inną sprawą jest to, jeśliby posiadał wejścia cyfrowe audio.
    Ale w obecnej sytuacji to tylko gdybanie.
  • REKLAMA
  • #5 17800428
    michu1010
    Poziom 9  
    1. Wiem że mogą być niespodzianki, dlatego kupiłem droższy przewód, wiem że jest możliwość dołożenia wzmacniacza.
    2. Od rzutnika do ekranu mam ok 4,5m, rzutnik mogę zamocować na suficie albo ścianie, tylko tyle mam informacji pewnych.
    3. "jakieś stereo" wynika z tego że nie mam jeszcze pomysłu ani urządzenia, a nie chciałbym zagracać pomieszczenia 6 głośnikami choć wiem że efekt byłby dużoooo lepszy, ale niestety muszę iść na kompromisy.
    4. Tu mam największy problem bo nie wiem właśnie jak działa ten trigger i nie wiem czy podaje on tylko impuls i kaseta automatycznie się wysuwa. Może to działa jakoś inaczej? Może do takich celów używa się innego przewodu? Może jakiś przewód producenta? Tu prosiłbym o jakieś bliższe informacje.

Niestety nie mam zbyt wielu informacji, ale czy przy takiej konfiguracji przewodów wszystko "powinno" zagrać? Czy nie dołożyłbyś np. przewodu audio jack np. od projektora do amplitunera? Nie wiem nie mam pomysłu, po prostu boję się "zamknąć" temat ścian bez uprzedniego upewnienia się że mam wszystko pod tynkiem.
    Przewody między URZĄDZENIAMI ODTWARZAJĄCYMI-AMPLITUNEREM-GŁOŚNIKAMI mogę zawsze wymienić. Martwią mnie połączenia między PROJEKTOREM-SZAFKĄ (oznaczona czerwonym kółkiem na rysunku) oraz PROJEKTOR-EKRAN.
    Dzięki.
  • #6 17801387
    Polon_us
    Poziom 42  
    Przejrzałem sobie jakąś (firma Avers) kasetę z ekranem używającą impuls otwierający z projektora.
    Działą to na zasadzie 12VDC - jest napięcie, kaseta rozwija ekran, nie ma napięcia - kaseta zwija ekran.

Także, co od razu teraz widzę, że ten przewód 4x1mm nie jest najlepszym rozwiązaniem. Ciężko byłoby lutować do niego wtyk mini-jack, gdzieś pod sufitem przy projektorze
    Z opisu tej kasety wynika, że do połączenia wykorzystywane jest gniazdo jack - nie jest dokładnie sprecyzowane, czy 3.5 mm czy 6.3 mm.
    Na miejscu kolegi położyłbym przewód zakończony wtykami minijack mono po obu stronach. Jeśliby okazało się, że to są gniazda 6.3 mm, zawsze można założyć przejściówkę.
    Istotne jest, że do wyzwalania kasety potrzebny jest przewód z wtyczką monofoniczną!

Jeśli mówimy o sygnale audio, to w zasadzie, jeżeli laptop i BR mają swoje, analogowe wyjścia audio, nie ma potrzeby kładzenia dodatkowego przewodu do projektora.
    Lecz dla spokoju ducha, czemu nie, szczególnie jak laptop może "nie chcieć" wyprowadzić sygnału audio na swoje wyjście analogowe. Zdarzały się takie przypadki.

Także, reasumując, kolega usunie ten przewód (linka) i założy dwa przewody z wtykami mini-jack - jeden w wersji mono (sterowanie), drugi w wersji stereo (audio- back-up).

Moim zdaniem, to powinno wystarczyć.
    A jeśli kolega ma jakieś upatrzone urządzenia, to proszę podać ich namiary.
    Można wtedy sprawdzić, czy założenia sprawdzą się w praktyce.
REKLAMA