logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows 10 - błąd 00xc00000f - System się nie uruchamia ani nie bootuje

danger204 26 Lut 2019 18:43 2937 22
REKLAMA
  • #1 17806592
    danger204
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Po normalnym uruchomieniu komputera z Windows 10 pojawia się niebieski ekran z napisem Automatic Repair your PC did not start correctly i dwie opcje: restart lub opcje zaawansowane gdzie jest m.in. wiersz poleceń gdzie próbowałem kilku rozwiązań ale nic nie pomogło. Postanowiłem więc że przeinstaluje system ale po włożeniu USB i przełączeniem w biosie na bootowanie z USB wyskakuje inny niebieski ekran Recovery your PC Device needs to be repaired, przeszukałem już internet i nic nie pomaga. Załączam screeny. Windows 10 - błąd 00xc00000f - System się nie uruchamia ani nie bootuje Windows 10 - błąd 00xc00000f - System się nie uruchamia ani nie bootuje Windows 10 - błąd 00xc00000f - System się nie uruchamia ani nie bootuje
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 17806678
    danger204
    Poziom 9  
    Dzięki za zainteresowanie tematem, rozumiem że aby zresetować Bios muszę wyjąć baterie cr2032 i wtedy mógłbyś doprecyzować co dalej bo mam tu takie piny i zworki. Windows 10 - błąd 00xc00000f - System się nie uruchamia ani nie bootuje
  • Pomocny post
    #4 17806802
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 17807244
    danger204
    Poziom 9  
    Ok wiec teraz już uruchamia się instalacja windowsa ale w trakcie pojawia się ostrzeżenie "Windows cant be installed on drive" kiedy w nie kliknę pisze: "the disk may fail soon"

Czyli że wszystko to wina dysku? I jedyną opcja to wymiana na inny? Nie pamiętam jakie tam dane były na tym komputerze i chętnie bym je przeglądnal jeszcze raz. Jest może jakiś sposób w jaki mógłbym to zrobić?

Windows 10 - błąd 00xc00000f - System się nie uruchamia ani nie bootuje
  • Pomocny post
    #6 17807309
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1577
    Przydałoby się zajrzeć w SMART dysku.
    Na ten pendrive z W10 rozpakuj https://crystalmark.info/redirect.php?product=CrystalDiskInfo

do jakiegoś folderu np. \CDI
    a następnie z Wiersza polecenia (kombinacja klawiszy: <Shift> + <F10>) uruchom:
    P:\CDI\DiskInfo64.exe (jeśli instalator W10 jest 64-bit) albo
    P:\CDI\DiskInfo32.exe (jeśli instalator W10 jest 32-bit)

(P <- przykładowa litera pendrive, sprawdź sobie w DISKPART komendą list volume jakie litery dostały woluminy albo wklepuj w ciemno C, D, itd.)

albo dorzuć do pendrive np. Linux Mint i wystartuj z niego - tam można też SMART sprawdzić (smartmontools) i być może "przeglądnąć" dane na nim (zależy w jakim stanie jest dysk...).
  • #7 17807401
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 17808784
    danger204
    Poziom 9  
    Dołączam screeny jak wygląda sytuacja w crystal disk info.

Czyli wystarczy że nagram Linux mint na osobnego pendrive i mi z niego system wystartuje? I w Linuxie będę miał wgląd w ten dysk? Windows 10 - błąd 00xc00000f - System się nie uruchamia ani nie bootuje Windows 10 - błąd 00xc00000f - System się nie uruchamia ani nie bootuje
  • Pomocny post
    #9 17808851
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 17835925
    danger204
    Poziom 9  
    A mógłby ktoś polecić jaki dysk wybrać, powiedzmy że wystarczy mi te 500GB HDD tak do 100zł, albo nawet taniej.
  • #12 17839632
    danger204
    Poziom 9  
    No więc już sporo problemów pomogliście mi rozwiązać za co jestem wdzięczny, ale teraz pojawia się kolejny. Z czym dotąd nie miałem problemu, a mianowicie instalacja sterowników. Do tej pory instalowałem z dołączonych płytek lub ze strony producenta, tym razem ani jeden ani drugi sposób nie pomaga. Mianowicie na start chciałem zainstalować sterowniki do płyty głównej asrock m3a770de, jednak płyta odmawia posłuszeństwa, po uruchomieniu instalacji pojawia się komunikat "Can't execute Kernel Mode Driver Service" "Cant load ASUSHWIO.DLL" "Cant load ASCDDMI.DLL". No więc próbowałem zainstalować ze strony producenta tzw. "All in one". Próba niestandardowej instalacji kończy się komunikatem: "Nie można znaleźć żadnych składników do zainstalowania!". Natomiast próba instalacji ekspresowej się powodzi lecz trwa ona zaledwie dwie czy trzy sekundy i później w folderze instalacyjnym nie ma nic.

Więc spróbowałem ściągnąć sam sterownik audio "VIA high definition audio driver" i wszystko ładnie się zainstalowało a po restarcie komputera komunikat błąd że muszę zainstalować sterowniki do wersji 64bitowej, a takie instalowałem.

Przeszukałem internet, ktoś pisał że w związku z tym że te sterowniki są max do Windowsa 7 to nie będzie działał instalowany sterownik do dźwięku, ale ja grubo ponad rok spędziłem w Windowsie 10 i wszystko działało. Wstrzymuje się jeszcze z instalacją strowników do karty graficznej, a sterowniki do karty sieciowej chyba Windows 10 zainstalował sam. Prosiłbym o jakieś porady.
  • #13 17839657
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 17839691
    danger204
    Poziom 9  
    W menedżerze urządzeń przy dźwięku jest NVIDIA High Definition Audio i "Urządzenie zgodne ze standardem High Definition Audio". W obu przypadkach dostaję informację że mam już najlepsze możliwe zainstalowane, kiedy tak naprawdę nic nie instalowałem poza windowsem.
  • REKLAMA
  • #15 17839710
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 17839722
    danger204
    Poziom 9  
    Wydaje się że wszystko działa poprawnie poza tym że nie ma dźwięku. No i uprzednio miałem dostęp do takiego menu ATI po kliknięciu prawym przyciskiem na pulpit, to było coś z płyty głównej, no ale tutaj wszystko by grało poza tym że nie mam dźwięku.
  • #17 17839756
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #18 17839773
    danger204
    Poziom 9  
    Dokładnie tak, sorry jeśli to zbyt zawile opisałem. Jak klikam na ikonę na pasku zadań to tam wydaje się wszystko grać, a urządzenie jest podpisane jako "Digital Audio (S/PDIF)". Gdzie chyba dawniej było VIA HD Audio lub coś w tym stylu, o ile dobrze pamiętam.
  • #20 17839967
    danger204
    Poziom 9  
    Po odinstalowaniu sterowników dzwieku i restarcie kompuetera pojawiają się te same dwa co wcześniej NVIDIA High Definition Audio i "Urządzenie zgodne ze standardem High Definition Audio".

A no i przy uruchomieniu kompuetera teraz sie pojawia komunikat że mój system jest 64x a moja wersja VIA HD Audio jest 32x i nawet nie wiem jak sie pozbyć tego VIA bo po odinstalowaniu z panelu sterowania komuniakt dalej sie pojawia. Nie wiem co robić. Pisałem wyżej że instalowałem to 32xi64x i ni ewiem co sie dzieje.

Dzwiek działał dobrze gdy tam rok temu czy dwa lata temu instalowałem z płyty sterowniki. Z płyty bądź z tej strony producenta.
  • Pomocny post
    #22 17839986
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1577
    danger204 napisał:
    spróbowałem ściągnąć sam sterownik audio "VIA high definition audio driver" i wszystko ładnie się zainstalowało a po restarcie komputera komunikat błąd że muszę zainstalować sterowniki do wersji 64bitowej, a takie instalowałem.
    Znany błąd...

Jak Windows Update zainstalował sterowniki i audio nie działa to spróbuj:
    https://d34vhvz8ul1ifj.cloudfront.net/Driver/...HD_Audio_v11_1100f_Win10RS1_logo_11012016.zip
  • #23 17840101
    danger204
    Poziom 9  
    WojtasJD pomogło, dzięki wielkie, tylko się teraz zastanawiam czy to jest fix do tego mojego niedziałającego czy to jest coś osobnego, ale już mniejsza o to bo wszystko śmiga.

Nawet nie wiedziałem że Windows instaluje za mnie wszystkie inne sterowniki. Wydaje się że nie mam co wkładać płyty od karty graficznej bo mam i Panel Nvidia i w menedżerze urządzeń wszystko wydaje się działać. Dzięki za wszystko panowie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik napotkał problem z uruchomieniem systemu Windows 10, który kończył się niebieskim ekranem z komunikatem o błędzie 00xc00000f. Po próbie reinstalacji systemu z USB, pojawił się kolejny błąd związany z uszkodzeniem dysku. Użytkownik otrzymał porady dotyczące zresetowania BIOS-u, sprawdzenia stanu dysku za pomocą narzędzi SMART oraz użycia systemu Linux Mint do odzyskania danych. Po zdiagnozowaniu problemu z dyskiem, użytkownik rozważał jego wymianę oraz miał trudności z instalacją sterowników do płyty głównej ASRock M3A770DE, co prowadziło do problemów z dźwiękiem. Ostatecznie, po zastosowaniu odpowiednich sterowników, problem z dźwiękiem został rozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA