logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Opel Astra H 1.6 105km 2005 - Wypadanie zapłonu, błędy ECN, uboga mieszanka

matteusz252 28 Lut 2019 19:06 12711 7
REKLAMA
  • #1 17811079
    matteusz252
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam mam problem z Opel astra h 1.6 77kw 105km 2005r otóż 3 dni temu zaczął chodzić tak jakby na 3 cylindry i oczywiście nie ma mocy.
    Błędy sprawdzone za pomocą hamulca i pedału gazu to:
    ECN 130000
    ECN 031400
    ECN 030400
    ECN 030300
    ECN 030200
    ECN 030100
    ECN 030000
    ECN 017152
    ECN 011515

Z tego co sprawdzałem są tam błędy wypadania zapłonów na wszystkich cylindrach, kolejny to mieszanka zbyt uboga, kolejny czujnik temperatury silnika ten jeden to nie wiem od czego.
    Ogólnie to tak świece były wymieniane rok temu
    auto posiada nową instalacje gazową
    na 90% jet też termostat do wymiany z moich obserwacji
    i nie wiem czy to ma na to wpływ ale przed wymianą instalacji gazu był wymieniany też zawór EGR oczywiście firmy DELPHI

I mam pytanie czy ktoś miał podobnie i czy warto coś samemu zrobić czy od razu jechać do mechanika i niech robi
    Dziękuje za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 17811211
    bula17
    Poziom 22  
    Ocena: 295
    bardzo czesto w tym modeli pada cewka niestety tania nie jest wiec diagnoze warto potwierdzić .
  • REKLAMA
  • #3 17811333
    pusty20
    Poziom 26  
    Ocena: 212
    To instalacja LPG była wymieniana czy dopiero zakładana?
  • #4 17811758
    matteusz252
    Poziom 2  
    była wymieniona w grudniu i jest zrobione na niej około 3500km
  • REKLAMA
  • #5 17812010
    pusty20
    Poziom 26  
    Ocena: 212
    Czyli instalacja gazowa była juz wcześniej i tylko zmieniona z jakiś powodów 3 miesiące temu.Dobrze rozumiem?
    Jak jeździsz na samej benzynie objawy te same?Kiedy były sprawdzane luzy zaworowe?
    Jakiś pomiar kompresji pasuje zrobić.
  • REKLAMA
  • #6 17812507
    matteusz252
    Poziom 2  
    Tak dobrze rozumiesz. To jest tylko na benzynie bo na LPG nie chce się przełączyć nawet jak auto się nagrzeje ale po przejechaniu około 10km i odpaleniu na nowo auto chodzi tak jakby nic się nie stało i przełącza się na gaz i chodzi normalnie tylko na postoju ma od czasu do czasu lekki spadek obrotów
  • #7 17820764
    nightdrivers
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Miałem podobny problem w jednym z aut, wypadanie zapłonów na zimnym, po wkręceniu na obroty i już później po rozgrzaniu silnika było już ok.
    Wymieniłem między innymi stopniowo na przełomie miesiąca palec, cewkę, świece, przewody i dalej bez zmian.
    Ciśnienie na cylindrach tez sprawdziłem i było w normie i równo.
    Ubywało w między czasie płynu chłodniczego ze zbiorniczka, ale to mnie nie martwiło bo chłodnica się pociła i upuszczała trochę na łączeniu plastiku z aluminium.
    Co się okazało po jakimś dłuższym eksploatowaniu ?
    Pojawiło się masło w odmie i w późniejszym czasie w misce olejowej, co było jedno znaczne z wydmuchaną uszczelką miedzy kanałem olejowym a wodnym :D

Dodano po 24 [minuty]:

Miałem podobny problem w jednym z aut, wypadanie zapłonów na zimnym, po wkręceniu na obroty i już później po rozgrzaniu silnika było już ok.
    Wymieniłem między innymi stopniowo na przełomie miesiąca palec, cewkę, świece, przewody i dalej bez zmian.
    Ciśnienie na cylindrach tez sprawdziłem i było w normie i równo.
    Ubywało w między czasie płynu chłodniczego ze zbiorniczka, ale to mnie nie martwiło bo chłodnica się pociła i upuszczała trochę na łączeniu plastiku z aluminium.
    Co się okazało po jakimś dłuższym eksploatowaniu ?
    Pojawiło się masło w odmie i w późniejszym czasie w misce olejowej, co było jedno znaczne z wydmuchaną uszczelką miedzy kanałem olejowym a wodnym :D
  • #8 17826841
    matteusz252
    Poziom 2  
    Okazało się że jedna świeca była uszkodzona.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z Opel Astra H 1.6 105 KM z 2005 roku, który działa jakby na 3 cylindry, co skutkuje brakiem mocy. Wskazano na błędy ECN związane z wypadaniem zapłonów na wszystkich cylindrach oraz zbyt ubogą mieszankę. Wymienione zostały świece rok temu, a auto ma nową instalację gazową. Użytkownik podejrzewa również konieczność wymiany termostatu. W odpowiedziach zasugerowano, że problem może leżeć w cewce zapłonowej, a także w uszkodzonej świecy. Inny użytkownik podzielił się doświadczeniem, gdzie problem z wypadaniem zapłonów był spowodowany uszkodzoną świecą, co potwierdziło konieczność dokładnej diagnostyki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA