logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] XIAOMI REDMI 5 PLUS - Xiaomi - Problem z parowaniem urządzenia z radiem fabryczn

discpr0 04 Mar 2019 05:02 9969 13
REKLAMA
  • #1 17818485
    discpr0
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Witam, ostatnio zakupiłem Kia Cee'd z 2012 roku (1 generacja) i próbowałem sparować telefon. Xiaomi widzi radio ale podczas połączenia na radiu wyświetla się komunikat ,,pairing fail", z innymi telefonami np: z Doogie, Huawei i Nokia łączy się bez problemu,
    próbowałem również formatu całego telefonu i zmiana ustawień w dodatkowych ustawieniach tj: opcji dla programisty (kodeki itd) niestety bez skutku. Czy macie może pomysł co jeszcze mogę spróbować zrobić, aby sparować telefon?
  • REKLAMA
  • #2 17818489
    leonov
    Poziom 43  
    Ocena: 2233
    Na początek, usuń z listy wszystkie sparowane urządzenia, w telefonie i w radiu.
  • #3 17818490
    discpr0
    Poziom 10  
    Tak zrobiłem, nadal nic
  • REKLAMA
  • #4 17818510
    KRY5PIN
    Poziom 37  
    Ocena: 464
    Oba urządzenia mogą być niekombatybilne , istnieje taka możliwości.... musiał byś znać model radia i poczytać co on obsługuje.....
  • #5 17818533
    leonov
    Poziom 43  
    Z innymi urządzeniami, w tym z radiami samochodowymi, telefon się łączy poprawnie ?
  • REKLAMA
  • #6 17818662
    discpr0
    Poziom 10  
    Z urządzeniami innej marki niż Xiaomi tak, np: Doogie, Nokia czy Huawei działa poprawnie łączy się błyskawicznie, a Xiaomi nie...
  • #7 17818687
    leonov
    Poziom 43  
    discpr0 napisał:
    Z urządzeniami innej marki niż Xiaomi tak, np: Doogie, Nokia czy Huawei działa poprawnie łączy się błyskawicznie, a Xiaomi nie...
    Piszesz o radiu, a ja pytam o to czy telefon łączy się z innym radiem niż twoje i z innymi urządzeniami.
  • #8 17818774
    discpr0
    Poziom 10  
    Telefon łączy się bez problemów z laptopem, słuchawkami bluetooth i radiem JVC, ale z radiem w Kia Cee'd łączy się, ale komunikat na radiu jest pairing fail.
  • REKLAMA
  • #9 17818796
    leonov
    Poziom 43  
    W ustawieniach telefonu, masz urządzenie jako zawsze widoczne ? Parowanie robisz przez telefon czy przez radio ?
  • #10 17818801
    discpr0
    Poziom 10  
    W radiu włączam opcję parowania urządzeń, następnie w swoim telefonie (Xiaomi) wchodzę w zakładkę bluetooth i widzę to urządzenie ale łączenie trwa długo i w efekcie jest komunikat NA RADIU jako pairing fail.
  • #11 17818811
    leonov
    Poziom 43  
    Spróbuj odwrotnie, jak nie pomoże to chyba będzie TTTM ;-)
  • #12 17818813
    discpr0
    Poziom 10  
    Nie ma opcji żeby spróbować odwrotnie, TTTM ?
  • #13 17818838
    leonov
    Poziom 43  
    discpr0 napisał:
    Nie ma opcji żeby spróbować odwrotnie,
    To znaczy, że telefon nie widzi radia w urządzeniach bluetooth ?

discpr0 napisał:
    TTTM ?
    Ten Typ Tak Ma ;-)
  • Pomocny post
    #14 17981992
    discpr0
    Poziom 10  
    Problem rozwiązany, poniżej opiszę co i jak:
    A) należy pobrać aplikację Bluetooth Direct (https://play.google.com/store/apps/details?id=app.akexorcist.bluetoothdirect)
    B) w telefonie wejść w Ustawienia / O telefonie / Kliknąć kilka razy w Wersja MIUI, aby odblokować Opcje Programisty,
    C) następnie przejść do Ustawienia / Dodatkowe ustawienia / Opcje programistyczne i tam zmienić następujące parametry:
    - Wersja AVRCP Bluetooth (zaznaczamy opcję AVRCP 1.4 (domyślna)
    - Kodek dźwiękowy Bluetooth (przesyłanie: SBC),
    C) Wchodzimy w aplikację Bluetooth Direct
    D) W adresie wpisujemy adres naszego urządzenia (jeśli nigdy nie parowaliśmy urządzenia, będzie pokazane jako numer w liście urządzeń Bluetooth
    E) I tutaj jest bardziej problematyczny temat. Klikamy i próbujemy kilkukrotnie połączyć się z radiem, mi udało się to zrobić za piątym razem. Wpisujemy wcześniej ustalony PIN z reguły są to cztery zera,
    F) Działa :D

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik napotkał problem z parowaniem telefonu Xiaomi Redmi 5 Plus z radiem fabrycznym w Kia Cee'd z 2012 roku, podczas gdy inne telefony łączą się bez problemu. Po próbach usunięcia sparowanych urządzeń oraz zmiany ustawień w telefonie, problem nadal występował. Użytkownik potwierdził, że telefon łączy się z innymi urządzeniami, ale nie z radiem w Kia. Ostatecznie rozwiązanie problemu polegało na zainstalowaniu aplikacji Bluetooth Direct, odblokowaniu opcji programisty w telefonie oraz dostosowaniu ustawień AVRCP i kodeków Bluetooth. Po kilku próbach udało się nawiązać połączenie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA