logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konfiguracja Zoneminder na OMV z Dockerem - problem ze ścieżką Storage

piotrek7308 04 Mar 2019 19:59 1281 6
REKLAMA
  • #1 17820093
    piotrek7308
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam.
    Słaby jestem z linuxa i mam problem z konfiguracją Zoneminder. Urządzenie Odroid HC2 , system OMV zainstalowany Docker i za jego pomocą uruchomiony Zoneminder 1.32.3. Trzy kamery mają możliwość zapisu bezpośrednio na NAS, każda ma swój udział i wszystko działa bardzo dobrze. Czwarta kamera nie możliwości zapisu na NAS więc chciałbym aby nagrywała na osobny udział poprzez Zoneminder. Po wpisaniu danych mam podgląd na żywo w Zoneminder jednak kiedy zmieniam ścieżkę w sekcji Storage nie mam dostępu do udziału.
    Proszę o pomoc jak to ugryźć.
  • REKLAMA
  • #2 17820375
    gradek83
    Poziom 43  
    Ocena: 2087
    Wszystkie cztery kamery są takie same ? Model
  • REKLAMA
  • #3 17820424
    piotrek7308
    Poziom 11  
    1 kamera Hikvision DS-2CD2132-I
    2 kamera Hikvision DS-2DE3304W-DE
    3 kamera Hikvision DS-2DE2103-DE3/W
    4 Kamera Hikvision DS-2CD1121-I

Chodzi mi tylko o Hikvision DS-2CD1121-I bo ona nie ma możliwości zapisu na NAS i chciałbym z tej jednej kamery zapisywać przez Zoneminder.
  • #4 17820535
    gradek83
    Poziom 43  
    piotrek7308 napisał:
    Chodzi mi tylko o Hikvision DS-2CD1121-I

Widzę że już poruszałeś ten temat w tym temacie
    Tak się zastanawiam czy wgranie najnowszego firmware nie pomogło by o ile już nie sprawdzałeś czy czasem ta opcja nie jest czasem dostępna w nowszym firmware.
    Na stronie 169 instrukcji coś tam wspominają o "Konfigurowanie sieciowego dysku HDD i NAS.

Konfiguracja Zoneminder na OMV z Dockerem - problem ze ścieżką Storage

O ile tak to u ciebie wygląda.

Z tego co podają w specyfikacji kamery to:
    Archiwizacja sieciowa NAS (wsparcie NFS, SMB/CIFS)
  • REKLAMA
  • #5 17820953
    piotrek7308
    Poziom 11  
    Oprogramowanie zawsze mam aktualnie. Niestety nie ma tych opcji. Niektórzy sprzedawcy kopiują te opisy co jest niezgodne z rzeczywistością.
    Może ktoś mi pomoże jak w Zoneminder ustawić inny udział do nagrywania?
  • REKLAMA
  • #6 17821012
    gradek83
    Poziom 43  
    piotrek7308 napisał:
    kopiują te opisy co jest niezgodne z rzeczywistością.

Faktycznie na twoim przykładzie wychodzi że jednak masz rację.
    piotrek7308 napisał:
    Może ktoś mi pomoże jak w Zoneminder ustawić inny udział do nagrywania?

NAS masz ustawiony w standardzie SMB/CIFS ?

Cytuje wypowiedź z innego forum
    Cytat:
    Przy montowaniu udziału masz magiczne parametry uid= i gid=, którymi możesz wymusić, aby pliki udziału "należały" do konkretnego użytkownika i grupy. Ale oczywiście to już wyczytałeś z instrukcji smbmount?

Problemem jednak są nie uprawnienia (albo nie tylko uprawnienia) a to, że ZM próbuje robić symlinki - a to na Sambie nie zadziała.

Aczkolwiek z tego co widzę dalszych informacji nikt zainteresowanemu nie podał.
    Zerknij na te tematy może cię nakierują. Nie mam styczności z tym ZM tak więc sam tego ci nie sprawdzę.
    LINK1
    LINK2
    LINK3
  • #7 17821484
    piotrek7308
    Poziom 11  
    Dziękuję za sugestie. Wieczorem spróbuję coś powalczyć.
    NAS jest faktycznie ustawiony jako SMB/CIFS i może tu jest problem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z konfiguracją Zoneminder na urządzeniu Odroid HC2 z systemem OMV i Dockerem, gdzie cztery kamery Hikvision są podłączone do NAS. Trzy kamery zapisują dane na NAS, natomiast czwarta (Hikvision DS-2CD1121-I) nie ma możliwości zapisu na NAS i użytkownik chce skonfigurować ją do nagrywania przez Zoneminder na osobny udział. Pomimo poprawnego podglądu na żywo, zmiana ścieżki w sekcji Storage nie umożliwia dostępu do udziału. Użytkownicy sugerują sprawdzenie ustawień NAS (SMB/CIFS) oraz aktualizację firmware kamery, aby upewnić się, że opcje archiwizacji są dostępne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA