Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jak dodać kamery Hikvision do rejestratora Dahua

atp2000 08 Oct 2020 08:53 2346 7
Optex
    atp2000
    Level 8  
    Witam.
    Mam pytanko, bo również mam ten problem, ale z innymi modelami kamery i rejestratora.

Rejestrator Dahua: NVR2108-8P-4KS2
    kamera HIKVISION: DS-2CD2322WD-I

Też mam Dahua (rejestrator) i Hikvision (kamera).
    1) Co masz zaznaczone: CGI oraz ONVIF czy tylko ONVIF?
    2) Jakiego rodzaju użytkownika stworzyłeś: zwykły, operator czy administrator?
    3) Rejestrator ma adresację: 192.168.1.200, a kamera 192.168.1.70 Czy tak ma być?
    4) W rejestratorze wpisuję do kamery login i hasło: kamery , do której się loguję na www czy danymi logowania z ONVIF?

Dziekuję za odpowiedź

Wydzieliłem do osobnego tematu. mod suworow
  • Optex
    sosarek

Level 43  
    atp2000 wrote:
    bo również mam ten problem, ale z innymi modelami kamery i rejestratora.

Więc wypadało by założyć własny temat podając przy okazji ich modele.
    Wystarczyło nadać IP rejestratorowi, podłączyć kamery, dać wyszukiwanie Niezainicjalizowanych i dodawać je po kolei...
  • Optex
    atp2000
    Level 8  
    Ok.

Robiłem wszystko tak jak znalazłem w internecie oraz upewniłem się poradnikiem z elektrody.
    Kamery nie chcą działać po ONVIF tylko po RTSP.

Jednak po RTSP działają wtedy, kiedy podłączy się je nie do rejestratora tylko do jakiegoś switch'a, który podłączony jest do rejestratora.
    Czy jest różnica jakaś jak się wpisze na końcu URL RTSP:
    rtsp://.../Streaming/Channels/101/

Ja nie wpisałem tylko zakonczyłem i wpisałem tak:
    rtsp://login:hasło@numer ip:554/

Działa to jak najbardziej, ale zastanawia mnie dlaczego nie działa po wpięciu do rejestratora?
    Czy do podglądu z zewnątrz na smartfonie, potrzebne są jakieś dodatkowe ustawienia, bo nie widać ich w aplikacji na smartfonie?
    Stan-Mar

Level 27  
    atp2000 wrote:
    Ok.

Robiłem wszystko tak jak znalazłem w internecie oraz upewniłem się poradnikiem z elektrody.
    Kamery nie chcą działać po ONVIF tylko po RTSP.

Jednak po RTSP działają wtedy, kiedy podłączy się je nie do rejestratora tylko do jakiegoś switch'a, który podłączony jest do rejestratora.
    Czy jest różnica jakaś jak się wpisze na końcu URL RTSP:
    rtsp://.../Streaming/Channels/101/

Ja nie wpisałem tylko zakonczyłem i wpisałem tak:
    rtsp://login:hasło@numer ip:554/

Działa to jak najbardziej, ale zastanawia mnie dlaczego nie działa po wpięciu do rejestratora?
    Czy do podglądu z zewnątrz na smartfonie, potrzebne są jakieś dodatkowe ustawienia, bo nie widać ich w aplikacji na smartfonie?

Nie działa przez switch POE rejestratora, gdyż ma on inną pulę adresową niż karta sieciowa umożliwiająca połączenie zewnętrzne. Musiałbyś w kamerach włączyć DHCP i podpiąć do rejestratora. wtedy otrzymają adres z właściwej puli i będziesz mógł (po sprawdzeniu adresu je skonfigurować do pracy.
    Stan-Mar

Level 27  
    atp2000 wrote:
    Ooo tego to nie próbowałem. Fakt, ze pozostale kamery maja nr IP: 10.1.1.... itd.
    Ale czy kamery czasem dostana nr IP rejestratora? A rejestrator ma adresacje: 192.168.1....?

Kamery otrzymują adresację od serwera DHCP w rejestratorze - dlatego też widzisz je pod adresacją 10.x.x.x
    Natomiast karta sieciowa zewnętrzna rejestratora pobiera adres z dhcp routera i ma postać 192.168.x.x.

kamery możesz dodać na 2 sposoby:
    1. Z włączonym dhcp podpiąć do portów poe w rejestratorze - wtedy otrzymają adresację z puli 10.x.x.x i będą widoczne tylko w tej sieci wewnętrznej dla rejestratora.
    2. z przypisanym stałym adresem IP lub włączonym DHCP i podpięte do sieci za routerem równolegle do rejestratora - wtedy to adresacja w sieci routera (192.168.x.x).

Poczytaj trochę o topologii i adresacji urządzeń w sieciach lub znajdź kogoś, kto bardziej się w tym orientuje.