logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Skoda Octavia 1.9 TDI gaśnie i wariuje wskaźnik paliwa

Antek321 06 Mar 2019 20:27 1650 6
REKLAMA
  • #1 17824528
    Antek321
    Poziom 2  
    Witam . Zakupiłem Skodę oktawie 1.9 TDI z udokumentowanym przebiegiem 130tys mil . Auto odpala pracuje bardzo ładnie lecz po zrobieniu około 10 czasem więcej kilometrów wskazówka od paliwa spada do zera a na wyświetlaczu znika odczyt ile zostało do przejechania mimo to nie pali się kontrolka rezerwy . Raz na tydzień zazwyczaj jak dojeżdżam do ronda wyskakuje kontrolna akumulatora silnik gaśnie . Za pierwszym razem zatrzymałem samochód i dopiero za 5 razem po długim kręceniu odpalił . później zdarzyło mi się to jeszcze dwa razy ale że byłem rozpędzony wrzuciłem 4 bieg i póściłem sprzęgło i po jakiś 3 sekundach auto załapało i pojechałem dalej . Od czasu zakupu zrobiłem full serwis tak że wszystkie filtry wymienione do tego wymieniłem pompę paliwa w baku wymieniłem rozrząd i pompę wody . Diagnostyka komputerowa nic nie wykazała zero błędów tak że mechanik w serwisie rozłożył ręce informując że nie ma pojecia co z tym się dzieje bo jak stoi w garażu ładnie odpala a wskazówka nie wariuje . Jeśli ktoś ma jakiś pomysł proszę po poradę z góry dziękuję
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17824755
    Albertomek
    Poziom 19  
    Ocena: 116
    Wyglada to na problem z wiązką biegnącą do pompy paliwa/ wskaźnika poziomu paliwa.

Dodano po 51 [sekundy]:

Wyglada to na problem z wiązką biegnącą do pompy paliwa/ wskaźnika poziomu paliwa.
  • REKLAMA
  • #3 17826588
    Antek321
    Poziom 2  
    Czy mógł byś mi powiedzieć jak zlokalizować wadliwy przewód ? Czy będzie konieczna wymian całej wiązki ?
  • REKLAMA
  • #4 17826700
    Albertomek
    Poziom 19  
    Żeby doprecyzować. W momencie kiedy gaśnie silnik, zapala się kontrolka ładowania i opada wskaźnik paliwa, wszystkie pozostałe wskaźnik i działają?
  • REKLAMA
  • #5 17829336
    Antek321
    Poziom 2  
    Wszystkie wskaźniki działają . Wskaźnik od paliwa gaśnie za każdym razem jak poruszam się się gdzieś a silnik gaśnie rzadko ale najczęściej przy zwalnianiu i wybicu biegu i jak dojeżdżam na luzie do skrzyżowania Mechanik który wymienił pompę sprawdzał wtyczkę i powiedział że nawet po odpięciu wtyczki samochód pracował dalej

Dodano po 2 [minuty]:

Dodam jeszcze że pompę wymieniałem ponieważ czytałem taki temat i rozwiązaniem była wymiana pompy . W moim przypadku przed i po zachowuje się tak samo
  • #6 17830133
    Albertomek
    Poziom 19  
    Jeśli kupiłeś samochód z tym problemem to może trzeba wziąć pod uwagę, ze ktoś zamienił węże na deklu puszki filtra paliwa?
  • #7 18182376
    Antek321
    Poziom 2  
    Rozwiązaniem problemu było wyczyszczenie przepustnicy . Osiado za dużo smogu przepustnica się zacinala co powodowało ogarnięcie silnika

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z samochodem Skoda Octavia 1.9 TDI, który gaśnie po przejechaniu około 10 km, a wskaźnik paliwa spada do zera, mimo braku zapalenia kontrolki rezerwy. Po pełnym serwisie, w tym wymianie pompy paliwa, rozrządu i pompy wody, diagnostyka komputerowa nie wykazała błędów. Użytkownik podejrzewa problem z wiązką przewodów do pompy paliwa lub wskaźnika poziomu paliwa. Inne sugestie obejmują sprawdzenie węży w filtrze paliwa oraz czyszczenie przepustnicy, co ostatecznie rozwiązało problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA