logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz Yamaha AX-892 - problem z regulacja basów trebli balansu i loudness .

Daniel Ku79 07 Mar 2019 12:55 1230 7
REKLAMA
  • #1 17825678
    Daniel Ku79
    Poziom 7  
    Mam problem z brakiem regulacji basów, trebli, balansu i loudness. Nic nie reaguje, kupiłem nie dawno tenwzmacniacz Yamahy. Gra przepięknie (kolumny infiniti delta 40) tylko problem z regulacja tych basów,trebli balansu i loudness Sam już sprawdzałem taśmę w środku i wyglada wporządku, nawet przełączanie funkcji pure direct nic nie daje, pomocy.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17825791
    alien90fr
    Poziom 26  
    Ocena: 107
    Moze najpierw sprawdz czy z tylu masz wlozone zworki laczace pre-out z main-in
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 17825820
    wójtaszek
    Poziom 25  
    Ocena: 82
    alien90fr napisał:
    czy z tylu masz wlozone zworki laczace pre-out z main-in

Bez sensu, przecież wzmacniacz pracuje tylko nie ma regulacji barwy tonu. Chyba, że wzmacniacz pracuje tylko w jednej pozycji przełącznika Pure direct, a autor to przemilczał. Czy przy jego przełączniu wzmacniacz tak samo pracuje w obu pozycjach? Bo przy braku zworek jak na załączonych obrazkach nie jest to możliwe.
    Czyli jak jest faktycznie z tym działaniem, nie działaniem prosimy o szczegóły.
    Załączniki:
    • yamaha_ax-592_ax-892_sm wyglad.pdf (156.97 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 17826184
    Daniel Ku79
    Poziom 7  
    A wiec tak , przepraszam ale to moje początki z tego typu sprzętem i nic nie wiedziałem na temat tzw zworek , sprawdziłem i nie ma żadnych zworek . Wiec proszę o jakiś wykład co to robi bo nie mam żadnej instrukcji , czy musza być i co to powoduje co może spowodować nie włożenie ... a póki co to dziękuje bardzo , sprobuje wykombinować zworki i zobaczę co i jak , albo poczekam na jakaś lekturę od was ...
  • Pomocny post
    #5 17826208
    wójtaszek
    Poziom 25  
    Przycisk "Pure direct" wybiera opcję pomiędzy torem z regulacją ,a torem bez pominięcia.
    W torze z regulacją dodatkowo jest zrobiona przerwa wyprowadzona na gniazdach zewnętrznych z tyłu PRE -OUT oraz DIRECT-MAIN COPLER służąca do wpięcia dodatkowego korektora barwy. Jeżeli takiego nie posiadasz wyjścia dla obu kanałów PRE-OUT muszą być zwarte z wejściami DIRECT-MAIN. Masz to przedstawione na rysunkach, które zawiera mój wcześniejszy załącznik. Na początek użyj zwykłych przewodów chinch -chinch , docelowo stosuje się odpowiednie ,dedykowane mostki.
    Przykład takich mostków:
    Wzmacniacz Yamaha AX-892 - problem z regulacja basów trebli balansu i loudness . Wzmacniacz Yamaha AX-892 - problem z regulacja basów trebli balansu i loudness .
  • Pomocny post
    #6 17826216
    alien90fr
    Poziom 26  
    Ocena: 107
    Tak jak pisałem na początku: ta zworka łączy przedwzmacniacz z wejściem stopnia końcowym mocy. Spójrz na ten schemat:

Wzmacniacz Yamaha AX-892 - problem z regulacja basów trebli balansu i loudness .
    W przedwzmacniaczu jest regulacja barwy, balans i inne filtry. Jak podłączasz zworki wszystko będzie działać.
  • REKLAMA
  • #7 17826234
    Daniel Ku79
    Poziom 7  
    Super , teraz jestem spokojniejszy i troszkę mądrzejszy ... Dziękuje raz jeszcze ...
  • #8 17826248
    wójtaszek
    Poziom 25  
    A ty rozkręciłeś wzmacniacz zamiast przeczytać instrukcję i zaznajomiś się z wszystkimi funkcjami w nim:D.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z brakiem regulacji basów, trebli, balansu i loudness w wzmacniaczu Yamaha AX-892, który działa poprawnie, ale nie reaguje na te funkcje. Po sprawdzeniu wnętrza wzmacniacza i braku zworki łączącej pre-out z main-in, użytkownik otrzymał wskazówki dotyczące konieczności zainstalowania tych zworków, aby przywrócić funkcjonalność regulacji. Użytkownicy podkreślili, że przycisk "Pure direct" przełącza między torami z regulacją a bez, a brak zworki uniemożliwia działanie regulacji barwy dźwięku. Po zainstalowaniu zworki, problem powinien zostać rozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA