logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć zastępczą słuchawkę domofonu Grothe-bticino bez schematu?

simontlc 10 Mar 2019 14:08 810 6
REKLAMA
  • #1 17832198
    simontlc
    Poziom 9  
    Witam słuchawkę domofonu zepsuł dzieci trzeszczy, chciałem wymienić na nową.
    Czy może ktoś podpowiedzieć jak to podłączyć? Słuchawka nie jest nowa i nie mam schematu.
    Ż góry dzięki za pomoc Jak podłączyć zastępczą słuchawkę domofonu Grothe-bticino bez schematu? Jak podłączyć zastępczą słuchawkę domofonu Grothe-bticino bez schematu? Jak podłączyć zastępczą słuchawkę domofonu Grothe-bticino bez schematu?
  • REKLAMA
  • #2 17832991
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Ocena: 2053
    Nie podajesz co to dokładnie za model Grothe, ale wizualnie wygląda na kompletnie nie pasujący do systemu Bticino, więc najprawdopodobniej nie da rady wykonać takiej zamiany.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 17833295
    simontlc
    Poziom 9  
    Szczerze to sam nie wiem co to za model ale wygląda na bardzo stary dwa zdjęcia u góry są od tego który chciałem zamontować, a ostatnie to ten właśnie antyk
  • REKLAMA
  • #4 17833302
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Wiem co jest na zdjęciach, ale np. zdjęcie starego unifonu nie identyfikuje tego systemu.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 17833359
    simontlc
    Poziom 9  
    Dzięki za odpowiedź,
    A możesz mi powiedzieć co to jest et i bus?
  • #6 17833551
    Ircys
    Specjalista Domofony
    ET to przycisk dzwonka np. do drzwi, a BUS to CYFROWA magistrala systemu - w Twoim wypadku na 98% nie do użycia u Ciebie.

Pozdrawiam
  • #7 17866818
    ROWE
    Poziom 34  
    Ocena: 529
    Foto 1,2 a 3 to nie te same systemy.

simontlc napisał:
    Szczerze to sam nie wiem co to za model ale wygląda na bardzo stary dwa zdjęcia u góry są od tego który chciałem zamontować, a ostatnie to ten właśnie antyk

Foto trzecie jt. unifon analogowy, i do tego systemu Kol. winnien dokupić aparat (z wywołaniem buzzerem lub generatorkiem), to pomogę zidentyfikować te przewody.
    Możę to być kupiony unifon np. Fermax .

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pomocy w podłączeniu zastępczej słuchawki domofonu Grothe-Bticino, ponieważ oryginalna słuchawka uległa uszkodzeniu. W odpowiedziach zauważono, że zdjęcia przedstawiają różne systemy, a stara słuchawka (unifon) jest analogowa, co sugeruje, że nie będzie kompatybilna z nowym modelem. Użytkownik został poinformowany, że ET to przycisk dzwonka, a BUS to cyfrowa magistrala systemu, która w jego przypadku prawdopodobnie nie będzie użyteczna. Zasugerowano również, że może być konieczne zakupienie nowego unifonu, na przykład marki Fermax, aby zidentyfikować odpowiednie przewody.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA