logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zamontować kable w nowym domofonie zgodnie ze zdjęciem?

konradwiel95 05 Kwi 2024 13:25 564 7
  • #1 21033618
    konradwiel95
    Poziom 1  

Witam, poszukuję porady.
    Zespół mi się domofon w mieszkaniu podpięcie jak na zdjęciu:
    Otwarty panel domofonu z widocznymi kolorowymi przewodami i elektroniką.
    i kupiłem nowy domofon. Jak zamocować kable, aby działał poprawnie?
    Płyta domofonu Cyfral SMART-5P z widocznymi złączami i komponentami.
  • #2 21033671
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3549
    Ten domofon nie bedzie działał.
    Kup taki jak był (LM-8).
  • #3 21033675
    Szybki Zenek
    Poziom 11  
    Hej,
    Ja bym założył, że oznaczenia w słuchawce starej do pierwsze litery angielskich słów (M- microfone , S- speaker , G- ground ) itd. Niestety nie widzę wszystkich literek w starej słuchawce. Chyba, że coś źle zrozumiałem to proszę popraw mnie :). Możesz wrzucić więcej fotek, albo model nowego domofonu (ew. też starego). Pamiętaj, że to tylko moja sugestia - nie było instrukcji do nowego domofonu?

Moderowany przez gulson:

Szkodliwa porada

• #4 21033824
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2940
    Stary unifon ma tylko zaciski L+ i L-. Podłączone miał dwa kabelki. Numer mieszkania ustawiony zworkami o odpowiedniej wadze (suma założonych zworek to numer mieszkania). Nowy unifon jest przeznaczony do instalacji analogowych 4, 5 lub 6 żyłowych. Nie ma w nim ustawiania numeru mieszkania, bo każdy lokal ma swój indywidualny kabelek od wywołania. Reasumując patrz punkt #2.
  • #5 21036092
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15545
    Szybki Zenek napisał:
    Ja bym założył, że oznaczenia w słuchawce starej do pierwsze litery angielskich słów (M- microfone , S- speaker , G- ground ) itd

Ja za to zakładam z całą pewnością że sie mylisz - Autor kupił niewłaściwy unifon.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 21036125
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2940
    Szybki Zenek napisał:

Ja bym założył, że oznaczenia w słuchawce starej do pierwsze litery angielskich słów (M- microfone , S- speaker , G- ground )

To nie są zaciski do podłączenia kabelka instalacyjnego. To jest podłączenie mikrotelefonu do płytki unifonu (sznur spiralny).
  • #7 21037181
    Serwis_LX

Poziom 24  
    Ocena: 197
    Potrzebujesz unifonu LM-8 lub LY-8 - koniecznie z "8" w nazwie, bo w tych samych obudowach są też unifony analogowe, które nie będą działać z tym systemem.
    Konto firmowe:
    Laskomex
    Dąbrowskiego 249, Łódź, 93-231 | Strona WWW: http://www.laskomex.com.pl/
  • #8 21037555
    Szybki Zenek
    Poziom 11  

Dziękuję za wyprowadzenie kolegi z błędu w związku z moją poradą. Faktycznie źle zrozumiałem temat. Przepraszam - wycofuję się z dyskusji :) Mam nadzieję, że inni pomogą bardziej rzetelnie :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje porady dotyczącej podłączenia nowego domofonu, który nie działa z istniejącą instalacją. W odpowiedziach zasugerowano, że nowy unifon nie jest kompatybilny z systemem, w którym używany był stary unifon. Wskazano, że stary unifon miał tylko zaciski L+ i L-, a nowy unifon wymaga innej konfiguracji. Użytkownik powinien zakupić unifon LM-8 lub LY-8, które są odpowiednie do tego systemu. Podano również, że oznaczenia w starym unifonie mogą odnosić się do mikrofonu, głośnika i uziemienia, co może pomóc w podłączeniu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA