logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Drukarka OKI Microline 320 - błędna komunikacja z komputerem

kufcio 08 Wrz 2005 23:51 1568 2
REKLAMA
  • #1 1802974
    kufcio
    Poziom 20  
    Ocena: 77
    Witam
    mam problem z drukarka OKI Microline 320 Turbo, zwytkla iglowka niby.. pomijam problem braku sterownikow pod XP, bo zainstalowalem dla NT, problem w tym ze gdyt tylko podlacze LPT zaczyna przewijac papier, drukowac chinszczyzne itp, odlacze LPT wraca do normy... czy to ze sterowenikami czy bez ciagle wariuje.

Zainstalowalem program USER PORT tez bez zmian..

Spotkal sie ktos z czyms takim..?

Drukarka bedzie drukowac spod DOS'a takze moge jej wogole nie instalowac ale ona ciagle pracuje, przewija i drukuje:)

dzieki za sygestie

zmieniłem temat
    kosmita
  • REKLAMA
  • #2 1803515
    kosmita
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 136
    Jak masz ustawione opcje portu LPT w biosie?? jakie inne drukarki masz w systemie zainstalowane? czy drukarka i komputer są podłączone do jednego pionu zasilania czy każde użądzenie do innej wtyczki??
  • #3 1803655
    SamSabat
    Poziom 11  
    kufcio napisał:
    Witam
    mam problem z drukarka OKI Microline 320 Turbo,

Drukarka bedzie drukowac spod DOS'a takze moge jej wogole nie instalowac ale ona ciagle pracuje, przewija i drukuje:)

dzieki za sygestie

Ustaw port w PC na SPP.
    Pod windowsem , drukarka wymaga sterownika w zaleznosci od emulacji na jaka jest ustawiona. Np emulacja Epson FX dziala najlepiej na sterowniku Epson 286e.
    Sprawdz pod czystym dosem (odpalanym z dyskietki) czy tak samo sie zachowuje, wydrukuj wtedy np komendą dir >lpt1:
    Jezeli bedzie tak samo to znaczy ze port na drukarce jest padniety.
    Zobacz czy nie jest pekniety w okolicach centronicsa bo czesto ludzie go ulamują :(
REKLAMA