logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

OKI Microline 320 Elite na LPT, Windows 98 – błędy wydruku w programach DOS

kalig 30 Maj 2025 10:22 204 11
REKLAMA
  • #1 21564563
    kalig
    Poziom 9  
    Ocena: 13
    Witam, posiadam obecnie retro komputer z pentiumem 4 512mb ram i windows 98 który jest podłączony po złączu lpt z drukarką oki microline 320 elite. Drukarka posiada obecnie wgrany sterownik EPSON Generic 9Pin With Euro, który działa z tą drukarką ale nie wiem czy w pełni. Mój problem polega na tym że podczas wydruku w niektórych starych programach w DOS (programy napisane na zamówienie które są z okolic lat 90) w przypadku niektórych programów drukuje normalnie, w przypadku innych komputer się zawiesi i trzeba go wyłączyć guzikiem a jeszcze w przypadku innych wydrukuje frazy które mijają się z celem (np dolary, hasztagi i inne dziwne znaki w miejsce jakiś linii bądź tekstu). Program jest używany przez mojego znajomego architekta który używa tych programów do swojej pracy więc przesiadka z tych programów nie wchodzi w grę, zależy mu na wydruku swoich prac w jakimś tam jego celu. Przy okazji dodam że przy jakiś zwykłych wydruków tekstu z worda wszystko drukuje się normalnie, problem objawia się podczas próby wydruku w programach z DOS. Wie ktoś coś na ten temat? Proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 21564829
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1137
    Programy dosowe sterują drukarką bezpośrednio i moim zdaniem sterownik win ma tu niewiele do rzeczy. Stąd program musi być dopasowany z drukarką, głównie ze względu na wysyłane komendy do ruchu karetki, zmiany czcionki itp.
    Możesz spróbować dosboxa na wspólczesnym kompie i przechwycić drukarkę.
    Sprawdź to http://ykhwong.x-y.net/ ja kiedyś na tym odpaliłem igłówkę z printserwerem LPT sprzętowym połączonym po sieci na jakimś Win7 do programu kadrowego (dos).
    Być może da radę drukować ze zwykłej drukarki pod win.
  • REKLAMA
  • #3 21564857
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 863
    Jeżeli drukuje bezpośrednio do portu to decydują znaki ASCI przekazywane do portu LPT1.
    W WinXP można było bez sterownika lub ze sterownikiem - kwestia implementacji.
    OKI mogły też drukować w trybie graficznym i wtedy już tylko sterowniki Windows w nowszych wersjach.
    Drukarka ma port USB czy to stary model tylko z Centronics?
  • #4 21564895
    kalig
    Poziom 9  
    Może rozpiszę to trochę jaśniej, jakiś miesiąc temu padła płyta na socket 7 i szukałem jakiegoś zastępstwa. padło na płytę na 478 gdzie od razu zainstalowałem win98 na nowo na nowszym dysku bo tam ten konał powoli żywota. Przegrałem całe foldery z tymi programami i same odpalenie i obsługa programów jest normalna, może na samym dysku brakuje gdzieś jakiś danych które odpowiadałyby za takie trzaski z tą drukarką? A no i tak jak mówię 3 programy działają normalnie podczas wydruku jakiś danych, mam z jakieś 2 programy które w ogóle nie odpalają wydruku (po naciśnięciu wydrukuj w programie nic się nie dzieje) i z 4 programy gdzie drukarka zaczyna drukować jakieś głupoty które odbiegają od zamierzonego wydruku. Odpowiadając na pytania to najważniejsze dla mnie jest to aby te programy dosowe na tym kompie dobrze współgrały z drukarką i nie nie mam portu usb, drukarka była kupiona w 1995
  • #5 21564903
    sq3evp
    Poziom 39  
    Oj keidy to było....
    Walczyłem przez kilka lat z wydrukami na OKI320/321.
    Czase pomagało udostępnić port LPT1, zamapować go i ten zamapowany podawać do wydruku.
  • REKLAMA
  • #6 21565505
    kalig
    Poziom 9  
    Ale jakby to miało działać w przypadku programów z DOSa?
  • #7 21565676
    jarekgol
    Poziom 40  
    kalig napisał:
    akiś miesiąc temu padła płyta na socket 7

Wcześniej działało? Drukowało ze wszystkich? Drukarka ta sama? (i czy widziałeś na własne oczy że działało?)
    Zdaje się że programy dosowe pod win98 można odpalić z poziomu win, ale także zamknąć win, wyjść do dosa i odpalić program. Zrób taki test.
    Możesz jeszcze to sprawdzić https://dosprinter.net/ tyle że piszą że to symuluje Epsona, nie wiem czy kompatybilne z Oki.
  • REKLAMA
  • #8 21566556
    kalig
    Poziom 9  
    Byłem zapewniany że tak, drukarka napewno jest ta sama, na własne oczy nie widziałem jak on to wcześniej drukował. Tak, wszystkie te programy odpalają się z poziomu windowsa i po ich zamknięciu wraca się od razu do systemu.
  • #9 21567077
    jarekgol
    Poziom 40  
    No ale odpalają się "w oknie"? Bo 98 zdaje się już tak potrafił. Gdzies w necie pisali o plikach .drv do drukarek, ale za wiele nie znalazłem, a to mogłaby być różnica między poprzednim systemem a bieżącym. Możesz jeszcze pokombinować w biosei z ustawieniami portu (ecp standard itp) ale to bardziej miało wpływ na skanery.
  • #10 21567172
    sq3evp
    Poziom 39  
    kalig napisał:
    Ale jakby to miało działać w przypadku programów z DOSa?

Ale co jakby mialo działać?

Masz drukarkę na LPT1, udostępniasz ją, potem mapujesz port LPT2 podpinając go do udostępnionej drukarki. Win98 na pod spodem DOS i tam sobie z linii komend zrobić musisz.
  • #11 21567372
    kalig
    Poziom 9  
    część programów odpala się w oknie, część programów odpala się w trybie pełnoekranowym, spojrzę czy w biosie są jakieś ustawienia mówiące o tym. Sprawdzę to z udostępnianiem portu lpt i zerknę na te ustawienia w biosie z drukarką i dam znać
  • #12 21567631
    sq3evp
    Poziom 39  
    Przypomniało mi się jeszcze - za długi przewód także powoddował problemy z wydrukiem.
    Zdaje się jeszcze, że problem mógł być czasem z zasilaniem - niby zasilacze odseparowane od zasilania, ale jakieś prądu błądzące, czyli chociaż LiN warto by zweryfikować w zasilanie kompa i drukarki.

BIOS raczej nic tu nie zrobi:

net use lpt2: \\computername\printersharename /persistent:yes

Na LPT1 pozostawiasz tak jak jest, drukuejsz to LPT1 lub LPT2 z programu.
    Może można zrobić konfig w pliku .bat lub .cmd startującym program.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy drukarki OKI Microline 320 Elite podłączonej przez port LPT do komputera z Windows 98, na którym uruchamiane są stare programy DOS z lat 90. Drukarka działa z ogólnym sterownikiem EPSON Generic 9Pin With Euro, ale podczas drukowania z niektórych programów DOS pojawiają się błędy: zawieszanie się komputera, wydruk nieczytelnych znaków zamiast oczekiwanego tekstu lub grafiki. Wydruki z programów Windows, np. Word, przebiegają poprawnie. Dyskusja wskazuje, że programy DOS sterują drukarką bezpośrednio, wysyłając znaki ASCII i komendy do portu LPT, co może powodować problemy z kompatybilnością sterownika i trybem pracy drukarki. Sugerowano testowanie programów w trybie DOS bezpośrednio (po wyjściu z Windows 98), sprawdzenie ustawień BIOS dotyczących portu LPT (tryby ECP, standard), a także mapowanie portów LPT (np. udostępnienie LPT1 i mapowanie na LPT2) w celu poprawy komunikacji. Wspomniano o możliwych problemach sprzętowych, takich jak zbyt długi kabel LPT lub zakłócenia zasilania. Propozycje obejmują także użycie emulatora DOSBox z przechwytywaniem drukarki lub narzędzi symulujących drukarki Epson, choć kompatybilność z OKI jest niepewna. Kluczowe jest zapewnienie zgodności między programami DOS a specyfiką sterowania drukarką OKI Microline 320 Elite w środowisku Windows 98 i bezpośrednim dostępie do portu LPT.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA