logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować układ solarny z battery pack i BMS do odbiornika 6-30V?

bobie74 13 Mar 2019 16:18 1080 7
REKLAMA
  • #1 17839233
    bobie74
    Poziom 10  
    Koledzy potrzebuję wsparcia. Chcę zbudować układ, w którym odbiornik przyjmujący napięcie od 6-30V i działający pod obciążeniem średnim ok 28mA będzie miał zapewnioną autonomię poprzez ogniwo fotowoltaiczne.
    Kupiłem różne ogniwa (5Wp, 10Wp, 20Wp) oraz zbudowałem battery pack z akumulatorów 18650 o pojemności 2600mAh i BMSa na 6A dla 4S.

Chciałbym uzyskać układ w którym odbiornik będzie pracować w sposób ciągły - w momencie dobrego nasłonecznienia panel będzie ładować akumulatory oraz zasilać odbiornik, a w momencie braku słońca zasilanie pójdzie z battery pack-a.

Czy wystarczy, że podłączę równolegle panel, battery pack i odbiornik ? Czy musze użyć jeszcze jakiegoś dodatkowego regulatora?

BMS, który zastosowałem to typowy chińczyk:
    Jak zbudować układ solarny z battery pack i BMS do odbiornika 6-30V? [/img]
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17839779
    WRadek
    Poziom 23  
    Ocena: 52
    A jak połączone baterie? Szeregowo? 4S?
    Jeśli tak to panel fotowoltaiczny - przetwornica step up step down na napięcie naładowanych aku - dioda lub nie prostownicza schottky'ego - aku - twój odbiornik.
    Przy 28mA na 24h potrzebujesz 0,672Wh energii zmagazynowanej.
    4S 2600mAh daje Ci 3,7V * 4 * 2600mAh = 38 Wh co wystarczy na ok. 15 dni pracy.
    Panel słoneczny w najgorszym pzypadku musi w ciągu godziny słońca dziennie dostarczyć załóżmy 1Wh energii, zatem powinien wystrczyć ten 5W.
    To takie bardzo zgrubne wyliczenia.
  • REKLAMA
  • #3 17839824
    bobie74
    Poziom 10  
    Tak, szeregowo.
    Czyli wystarczy podłączyć buck boost-a pomiędzy panelem a jego wyjście do akku i odbiornika równolegle?
    A dioda schotkiego po co? (Sorry jeśli to głupie pytanie, ale nie jestem zawodowym elektronikiem ;-)). Odbiornik spokojnie przyjmie napięcie ładowania akumulatora - jest do 30v

Dodano po 13 [godziny] 24 [minuty]:

Jeszcze jedno, chyba coś nie tak z tym wyliczeniem zapotrzebowania. Układ potrzebuje 28mA przy 12V, czyli jego dobowe zapotrzebowanie będzie 12V * 0,028A * 24h = 8,064Wh (chyba że coś źle liczę), czyli akumulatory w packu starczą na około 4,5 doby, ale to jest OK.

Panel 20W generuje w peaku 17,5V przy maksymalnym prądzie 1,15A. Czyli przetwornicę buck-boost musze wysterować na 16,8V bo taki parametr ładowania ma BMS. Przy takim napięciu odbiornik powinien prawidłowo działać, ponieważ potrafi obsłużyć 6-30V.

Pytanie, czy musze stosować w obwodzie jeszcze jakieś dodatkowe elementy?
    Czy wystarczy połączyć jak poniżej?

PANEL ------DC/DC buck/boost 16,8V------batterypack+BMS 4S-------odbiornik
  • REKLAMA
  • #4 17846265
    WRadek
    Poziom 23  
    Hej. Tak, pomyliłem z wyliczaniem energii.
    Napisałeś tak:
    PANEL ------DC/DC buck/boost 16,8V------batterypack+BMS 4S-------odbiornik
    Ja proponuję tak:
    PANEL ------DC/DC buck/boost 16,8V---dioda schotkkyego---batterypack+BMS 4S-------odbiornik
    Dlaczego? Otóż gdy się zrobi ciemno, to napięcie na panelu fotowoltaicznym spadnie, co może spowodować rozładowywanie battery packa przez panel foto. Dioda zapobiegnie prądowi rozładowania.
    Z innej beczki:
    Napięcie na bateriach będzie od 3,1*4 do 4,1*4 , czyli będzie się wahać od 12,4V do 16,4 V w zależności od stopnia naładowania akumulatorów.
    Dobrze też zauważyłeś, że panel 20W będzie lepszy.
    Jestem ciekaw jak Ci się to sprawdzi :)
  • #5 17855442
    bobie74
    Poziom 10  
    No to zmontowałem całość ;-). Dodałem diodę Shotky-ego 30V, 2A, a jako przetwornicy użyłem:
    https://www.tme.eu/pl/details/pololu-2573/prz...nice/pololu/9-30v-step-upstep-down-s18v20ahv/
    Wysterowałem ją na 16,8V.
    Zrobiłem testy na panelu 20W na popołudniowym słońcu około 14:30. Słońce było już nisko, ale jak przechyliłem panel w stronę słońca to dostałem około 250mA prądu ładowania pakietu akumulatorów. Napięcie spadło do 14.7 V podczas ładowania.

Szału nie ma, ale przynajmniej coś ładuje. Zastanawiam się nad użyciem przetwornicy tylko BUCK (step down), bo jak nie ma słońca to i tak ładowania akumulatorów nie będzie, a nie wiem, czy nie uzyskam większego prądu ładowania podczas słonecznej pogody.

W ogóle znalazłem jeszcze taką konstrukcję jednego kolegi
    https://www.instructables.com/id/4S-18650-Li-ion-Battery-Cell-Charger-Powered-by-Su/
  • #6 17855482
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1678
    bobie74 napisał:
    Zrobiłem testy na panelu 20W na popołudniowym słońcu około 14:30. Słońce było już nisko, ale jak przechyliłem panel w stronę słońca to dostałem około 250mA prądu ładowania pakietu akumulatorów. Napięcie spadło do 14.7 V podczas ładowania.

Szału nie ma, ale przynajmniej coś ładuje.

U mnie z panelu 20W/12V podłączonego bezpośrednio (za pośrednictwem diody Shotky-ego) do akumulatora 55Ah/12V, przy prostopadłym ustawieniu panelu do promieni słonecznych (pełne słońce), uzyskuję prąd 0.57A. Napięcie narzuca stopień naładowania akumulatora.
    Przymierzam się do takiego ładowania zestawu 4s/2p (zestaw z laptopa) i też zamierzam go podłączyć podłączyć do panela tylko za pośrednictwem diody Shoty-ego.
  • REKLAMA
  • #7 17855566
    WRadek
    Poziom 23  
    Do bobie:
    Niestety tak jest. Te 20W z panelu to uzyskasz chyba tylko w jakichś laboratoryjnych warunkach. 250 mA przez dwie godziny dziennie doładuje Ci to, co zużyje układ.
    Zaproponowałem przetwornicę podwyższająco obniżającą, bo w przypadku chęci pobrania przez układ większego prądu niż panel może, to napięcie na panelu spada.
    Przetwornica będzie działać wciąż.
  • #8 17856958
    Logan
    Poziom 30  
    Ocena: 121
    Radzę zainwestować w przetwornicę z MPPT. U Chińczyków są gotowe moduły za kilka $. Z mojego panelu 20W wyciągam 18W mierzone na akumulatorze.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik planuje zbudować układ solarny z ogniwem fotowoltaicznym, battery packiem z akumulatorów 18650 oraz BMS do zasilania odbiornika o napięciu 6-30V i średnim poborze 28mA. Zastosowano ogniwa o mocy 5Wp, 10Wp i 20Wp oraz BMS na 6A dla konfiguracji 4S. W dyskusji omówiono konieczność użycia przetwornicy buck-boost oraz diody Schottky'ego, aby zapobiec rozładowywaniu akumulatorów przez panel w nocy. Użytkownik zbudował układ, testując go z przetwornicą Pololu, uzyskując prąd ładowania 250mA. Zasugerowano również rozważenie przetwornicy z MPPT dla lepszej efektywności ładowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA