logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór przetwornicy step-down do ładowania BMS 3s z ogniwami 18650 za pomocą panelu słonecznego

charlock 28 Cze 2021 22:49 660 3
REKLAMA
  • #1 19499004
    charlock
    Poziom 1  
    Mam duży panel słoneczny którym chciałbym ładować BMS 3s(12v)z ogniwami 18650. Tam napięcie do ładowania należy podłączyć coś koło 12.6 V a mój panel jak dobrze przygrzeje to dochodzi nawet do 20 V. Moje pytanie podlega czy jeśli użyje którejś z tych przetwornic stęp down i np mając aktualnie 20 V na panelu ustawie na wyjściu 12 V to czy gdy napięcie na panelu spadnie to na wyjściu spadnie proporcjonalnie czy utrzyma się to co sobie ustawiłem?
    Zależy mi na tym aby była tam stała wartość napięcia na wyjściu abym mógł w miarę bezpiecznie ładować ten pakiet.
    Zamieszczam dwa zdjęcie przetwornic i bardzo proszę o pomoc która lepsza lub ewentualnie jaka się nadaje do tego rozwiązania. Dobór przetwornicy step-down do ładowania BMS 3s z ogniwami 18650 za pomocą panelu słonecznego Dobór przetwornicy step-down do ładowania BMS 3s z ogniwami 18650 za pomocą panelu słonecznego
  • REKLAMA
  • #2 19499049
    jaspi85
    Poziom 21  
    Ocena: 117
    To pierwsze masz monitoring od razu. I korekta na bieżąco... Jakie minimalne napięcie ie masz na panelu? To też jest ważne w pogodzie deszczu burzy ulewy najciemniejszy dzień ulewy? Podałeś 20V jak przy świeci nie przygrzeje. Wtedy masz lepszy wybór modelu. I najlepiej byłoby mppt... Nie pwm... Ale stosuj wszystko najpierw kwasowe /agm /żelowe pwm potem li-Jon li-fe-po 4 mppt i ten podany mieszaj kombinuj gdzie jest sensowne zasilanie i ładowanie.
  • REKLAMA
  • #3 19499057
    charlock
    Poziom 1  
    Czyli ten moduł z wyświetlaczem byłby lepszy. A mam pytanie co do tego urządzenia jak dokładnie to działa i czy mógłbym tego użyć do ładowania mojego panelu 3s lion czy nie bardzo? Dobór przetwornicy step-down do ładowania BMS 3s z ogniwami 18650 za pomocą panelu słonecznego
  • #4 19499282
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1680
    Ja mam taki regulator i to jest regulator PWM. Wg mnie nie, dlatego, że on ładuje do napięcia 14.4 V i nie ma możliwości jego obniżenie. A to dla baterii lion 3s to za dużo, bo dla niej to max 3x4.2V = 12.6V, a to też nie jest zdrowe, zdrowsze byłoby 12.3V i zastosowany balanser.
    charlock napisał:
    Tam napięcie do ładowania należy podłączyć coś koło 12.6 V a mój panel jak dobrze przygrzeje to dochodzi nawet do 20 V.

Te 20 V, to na pewno przy nieobciążonym panelu. Po podłączeniu go do akumulatora, akumulator narzuci poziom napięcia w zależności od stopnia naładowania. Należy również pamiętać o tym, że panel zachowuje w tym wypadku się jak źródło stałoprądowe - wielkość prądu jaki daje, zależy od stopnia jego oświetlenia, a nie od stopnia naładowania akumulatora.
    Wg mnie bardziej pasowałaby przetwornica z możliwością ustawienia napięcia wyjściowego na poziomie np 12.3V lub zastosowanie układu kontroli napięcia, który odłączałby panel, gdy napięcie na ładowanym akumulatorze osiągnie zadaną wartość np. 12.3V. Ja taki układ wykorzystuję do ładowania akumulatora w samochodzie i odłączenie panela następuje przy 14.8V i ponowne jego włączenie, gdy napięcie na akumulatorze opadnie do 13.0V.
REKLAMA