logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego na niepodłączonej żyle jest faza i czy to wina przebicia w przewodzie?

Plutas 16 Mar 2019 11:53 1638 8
  • #1 17845395
    Plutas
    Poziom 9  
    Witam wszystkich. Zacznę od tego ,że wstawiałem eskę (instalacja TN-C) i poprowadziłem przewód 20 metrów przewodu 3x2.5mm2. Podłączyłem 2 przewody w skrzynce rozdzielczej (fazowy i neutralny). Zanim założyłem gniazdko sprawdziłem neonówką czy wszystko ok. Okazało się ,że na niepodłączonej żyle (żółto-zielony) jest faza ( świeci się neonówka). Sprawdziłem multimetrem i pokazuje 140 V. Czy jest to spowodowane przebiciem wewnątrz przewodu?? Tak naprawdę i tak zaizoluje ten przewód w rozetce ale nie mogę rozwikłać tej zagadki skąd te 140 V.
  • #2 17845408
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2101
    Plutas napisał:
    Tak naprawdę i tak zaizoluje ten przewód w rozetce

Faktycznie "naprawdę"?
    Plutas napisał:
    sprawdziłem neonówką czy wszystko ok. Okazało się ,że na niepodłączonej żyle (żółto-zielony) jest faza ( świeci się neonówka)

"neonówka" nie jest żadnym przyrządem pomiarowym, jest to zaledwie wskaźnik i jego "wskazania" trzeba umieć interpretować.
    To że na, niepodłączonej żyle występuje jakiś potencjał, wynika z samoindukcji (prąd płynący w przewodzie powoduje indukcję napięcia na sąsiednie przewody).
  • #3 17845415
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3525
    Plutas napisał:
    Czy jest to spowodowane przebiciem wewnątrz przewodu?? Tak naprawdę i tak zaizoluje ten przewód w rozetce ale nie mogę rozwikłać tej zagadki skąd te 140 V.
    Nie szkoda pieniędzy?
    Nie lepiej było kupić przewód 2-żyłowy? Przecież trzecia żyła jest zbędna, prawda? :twisted:
  • #4 17845417
    Plutas
    Poziom 9  
    No dobra rozumiem ale multimetr pokazuje pokazuje napięcie i to wszystko z samoindukcji? 3 żyłowego zostało mi dużo chciałem wykorzystać.
  • Pomocny post
    #5 17845423
    freebsd
    Poziom 42  
    Ocena: 2032
    Plutas napisał:
    No dobra rozumiem ale multimetr pokazuje pokazuje napięcie i to wszystko z samoindukcji? 3 żyłowego zostało mi dużo chciałem wykorzystać

By to potwierdzić podłącz żarówkę małej mocy (np. 25 W, 230 V) i zobacz, czy będzie świecić :-)
  • #6 17845436
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2101
    elpapiotr napisał:
    Nie lepiej było kupić przewód 2-żyłowy? Przecież trzecia żyła jest zbędna, prawda?

Nie wiem dokładnie, ale nowa instalacja powinna odpowiadać pewnym wymogom.
    I z tego co wiem, instalacja powinna być trzy-żyłowa z PE, czy obecnie zostanie ona wykorzystana, przy tym układzie sieci pewnie nie, ale co jak ten układ zostanie zmieniony ?
  • #7 17845461
    Plutas
    Poziom 9  
    Podłączyłem żarówkę 28W, 230V, nie świeci. Czyli wszystko ok?
    Układ sieci zostanie zmieniony dopiero gdy za jakiś czas sprzedam tą starą chałupkę i przyszły właściciel zechce zmienić układ.
  • #8 17845486
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3525
    kokapetyl napisał:
    elpapiotr napisał:
    Nie lepiej było kupić przewód 2-żyłowy? Przecież trzecia żyła jest zbędna, prawda?

Nie wiem dokładnie, ale nowa instalacja powinna odpowiadać pewnym wymogą.
    I z tego co wiem, instalacja powinna być trzy-żyłowa z PE, czy obecnie zostanie ona wykorzystana, przy tym układzie sieci pewnie nie, ale co jak ten układ zostanie zmieniony ?
    Oczywiście że powinna. (Dz.U.2002 Nr 75 poz, 690).
    Tylko że autor tego wątku ma to gdzieś. Ja spotkałem przewody nowych instalacji z uciętymi żyłami z-ż, jako zbędnymi. To po kiego grzyba kładą 3-żyłowe? Czyste marnotrawstwo! :cry:
    Plutas napisał:
    Układ sieci zostanie zmieniony dopiero gdy za jakiś czas sprzedam tą starą chałupkę i przyszły właściciel zechce zmienić układ.
    Kolego, ty zmieniaj układ instalacji wewnętrznej, nie sieci, bo nie wiesz, co czynisz. :lol:
  • Pomocny post
    #9 17845496
    freebsd
    Poziom 42  
    Ocena: 2032
    Plutas napisał:
    Podłączyłem żarówkę 28W, 230V, nie świeci.
    To masz potwierdzenie. Różnica pomiedzy wskazaniami przyrządów, a zadziałaniem żarówki, wynika z różnej rezystancji wewnętrznej przyrządów i żarówki :-)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zainstalował przewód 3x2.5mm2 w instalacji TN-C i zauważył, że na niepodłączonej żyle (żółto-zielony) występuje napięcie 140 V, co potwierdził multimetrem. Odpowiedzi wskazują, że zjawisko to może być spowodowane samoindukcją, gdzie prąd w przewodzie indukuje napięcie w sąsiednich żyłach. Użytkownik podłączył żarówkę 28W, która nie świeciła, co sugeruje, że problem nie jest poważny. Dyskusja porusza również kwestie norm dotyczących instalacji elektrycznych oraz sensowności użycia przewodu trzyżyłowego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA