logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak zautomatyzować zmianę kierunku obrotu silnika co 5 sekund?

Elektronik_PL 17 Mar 2019 22:59 807 6
REKLAMA
  • #1 17849686
    Elektronik_PL
    Poziom 3  
    Ocena: 11
    W jaki sposób mogę automatycznie zmienić biegunowosc silnika tak żeby np przez 5 sekund poruszał się w prawo a przez kolejne 5 w lewo
    Lub gdy na wejściu pojawi się impuls to za każdym razem zmienia się biegunowosc silnika

Potrzebuje to do stroboskopu z ruchomymi ledami żeby silniki nie poruszały się cały czas w jednym kierunku tylko w oba
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17849737
    kicajbas
    Poziom 32  
    Ocena: 144
    Elektronik_PL napisał:
    zmienić biegunowosc silnika

Jaki szacunkowy pobór prądu? bo można np.: L293 + NE555 i szczypta elementów biernych.
    Zamiast L293 można samemu zmajstrować mostek H ale czy jest sens...?

Pozdr.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 17849886
    Zbigniew 400
    Poziom 38  
    Ocena: 792
    555 i przekażnik
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 17850070
    aksakal
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2981
    Nie każdy silnik pozwala w okamgnienie zmienić kierunek jego obiegu. Należy mieć na myśli inercję wirnika silnika przy jego wylaczeniu. Jeśli w okamgnienie zmienić kierunek obiegu silnika to z za inercje prąd wielokrotnie wezbierze i może jego zniszczyć.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 17850104
    Zbigniew 400
    Poziom 38  
    Ocena: 792
    To silnik do stroboskopu.
    Wystarczy dołożyc rezystancję szeregową lub ograniczenie prądowe.
    W.lepszej wersji zastosować przerwę czasową przy nawrocie.
  • #6 17851451
    Elektronik_PL
    Poziom 3  
    Juz znalazłem bardzo prosty sposób na to
    Magnes w obudowie i 2 kontraktony
    I silnik będzie się obracać w jedną stronę następnie magnez zewrze kontrakton i silnik obraca się w przeciwną strone układ jest zrobiony na 2 przekaznikach z tego jeden podtrzymuje sygnał
    Nie umiem tego zabardzo wytłumaczyć ale jak ktos bardzo by chciał mogę wysłać zdjęcie
  • #7 17853320
    Elektronik_PL
    Poziom 3  
    Dowiedziałem się jak zmienić polaryzację silnika

Podsumowanie tematu

✨ Aby zautomatyzować zmianę kierunku obrotu silnika co 5 sekund, można zastosować układ z wykorzystaniem układu L293 lub NE555 oraz elementów biernych. Ważne jest, aby uwzględnić inercję wirnika silnika, co może wpłynąć na jego trwałość przy nagłej zmianie kierunku. Proponowane rozwiązania obejmują dodanie rezystancji ograniczającej prąd oraz zastosowanie przerwy czasowej przy nawrocie. Użytkownik znalazł również prostsze rozwiązanie z użyciem magnesu i kontraktonów, które umożliwia zmianę kierunku obrotu silnika za pomocą przekaźników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA