logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Automatyczne przełączanie napięcia VCCIO w FT232RL - sprawdzenie schematu

MICHAŁ6201 18 Mar 2019 00:01 471 2
REKLAMA
  • #1 17849790
    MICHAŁ6201
    Poziom 16  
    Ocena: 177
    Witam

Mam taki oto problem.
    Jak wynika z noty FT232RL pin VCCIO służy do dopasowania stanów logicznych z układem zasilanym innym napięciem niż sam FT232RL.

Mam układ, w którym FT232RL będzie zasilany z gniazda USB +5V. I może być podłączony do USB, albo i nie. Natomiast układ, z którym będzie on się komunikował, będzie zasilany ciągle napięciem albo +5V, albo +3,3V.

Dlatego też, na VCCIO musi być podawane albo +5V albo +3,3V. Z noty wynika, że jeśli FT232RL nie jest zasilany, to nie może też dopływać do VCCIO zasilanie z zewnątrz.

Wymyśliłem sobie układ, który ma za zadanie automatycznie włączać lub wyłączać zasilanie pinu VCCIO.

Bardzo proszę o sprawdzenie poprawności tego rozwiązania. Może znacie jakieś inne prostsze rozwiązanie?
    Załączniki:
    • Automatyczne przełączanie napięcia VCCIO w FT232RL - sprawdzenie schematu schemat.png (39.56 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 17849807
    MICHAŁ6201
    Poziom 16  
    Albo jeszcze inne rozwiązanie przyszło mi do głowy z użyciem pinu PWREN#.
    Na tym pinie po podłączeniu FT232RL do USB pojawia się stan niski. Więc tym stanem niskim można włączyć zasilanie 5V/3,3V dla pinu VCCIO.
    Co o tym myślicie?
    Załączniki:
    • Automatyczne przełączanie napięcia VCCIO w FT232RL - sprawdzenie schematu schemat2.png (40.24 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 18532575
    MICHAŁ6201
    Poziom 16  
    Potwierdzam.
    Pin 14 FT232RL - PWREN# może służyć do włączania zasilania zewnętrznego do VCCIO.
    Po podłączeniu układu do portu usb komputera i zainstalowaniu sterowników, na tym pinie pojawia się stan niski. Można nim wysterować tranzystor załączający zewnętrzne zasilanie VCCIO +5V/+3,3V.

Jeśli nie zainstalujemy sterowników, to pomimo podłączenia układu do usb, na tym pinie będzie utrzymywał się cały czas stan wysoki.

Temat do zamknięcia.
REKLAMA