logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

FT232RL - Przyczyny przegrzewania przy zasilaniu z USB i 3.3V VCCIO

Karol966 07 Cze 2014 15:02 1905 0
REKLAMA
  • #1 13686908
    Karol966
    Poziom 31  
    Ocena: 650
    Witam

Zbudowałem urządzenie na popularnym układzie FT232RL, jego schemat:
    FT232RL - Przyczyny przegrzewania przy zasilaniu z USB i 3.3V VCCIO

FT232 zasilany z USB (VCC=5V) natomiast VCCIO zasilany z regulatora 3v3 na płycie urządzenia (zasilanie z akumulatora). Czyli dochodziło do przypadku, gdy VCC nie był zasilany a VCCIO był zasilany napięciem 3.3V.

Pin RESET wg dokumentacji może wisieć więc nie podłączyłem go.
    Pin CBUS3 (PWREN#) tak na prawdę podłączony jest do 3v3 przez rezystor 10k (na schemacie był błąd).

Czy taka konfiguracja układu mogła powodować grzanie się tego scalaka? Do tego układ działał w kratkę, czasami pracował poprawnie a czasami komputer zgłaszał awarię.
    Być może miałem to wątpliwe szczęście u uszkodziłem układ poprzez ESD choć to raczej mi się bardzo sporadycznie zdarza więc w to nie wierzę.

Generalnie DS pisze (tabela 3.9, str 10):
    Cytat:

In USB bus powered designs connect this pin to 3V3OUT to drive out at +3.3V levels, or connect to VCC to drive out at +5V CMOS level. This pin can also be supplied with an external +1.8V to +2.8V supply in order to drive out at lower levels. It should be noted that in this case this supply should originate from the same source as the supply to VCC. This means that in bus powered designs a regulator which is supplied by the +5V on the USB bus should be used.

Chciałem uniknąć sytuacji, że podczas ładowania akumulatora i wyłączonym procesorze (STM32F103RBT6) będą zasilanie linie od USART'u przez właśnie układ FTDI...
  • REKLAMA
REKLAMA