logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony MHC BX7: brak dźwięku po podłączeniu BT do wzmacniacza na STK402

forest1988 18 Mar 2019 22:15 831 7
REKLAMA
  • #1 17852053
    forest1988
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam. Jakia czas temu postanowilem zrobic cos z wieza w ktorej nie dzialaja juz kasety oraz cd, wiec zdemontowalem trafo zasilajace wzmacniacz oraz plytke z zasilaniem stand by. Otrzymałem na forum schematy posiadanej wiezy( wzmacniacz na stk402-100s) wydrukowałem je i podlaczylem, pod in wyjscie dzwieku z modulu bluetooth pod out glosniki zwarlem 5.6v z mute oraz stand by. Wydawalo sie proste lecz niedziala napiecia poprawne na stk 402 lecz zero dzwieku czy moglby ktos rzucic okiem na to i ewentualnie nakierowac mnie co z tym fantem dalej poczac. Z gory dziekuje za kazda podpowiedz i poswiecony dla mnie czas.
    Załączniki:
    • Sony HCD-BX7, DX7, DX7J.pdf (7.69 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • STK402-100 (1).pdf (49.03 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 17855630
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 17856904
    forest1988
    Poziom 11  
    Cenne wskazowki jak tylko znajde chwile to sprawdze i dam znac co wyszlo. Dziekuje slicznie Winylov. Widzialem wskazane miejsca i stad to 5.6v na mute, zauważyłem trzaski gdy jest podane napiecie na stk mute i polacze gnd stk402 z gnd od plytki stand by dokladniej mowiac "G sub trans board"

Dodano po 11 [godziny] 49 [minuty]:

A wiec tak. Podlaczajac 5.6v przez 100ohm i diode nadal niema dzwieku, technika dotykania koncowek kondensatorow hmm brak trzeszczenia (ogolnie cisza) ale podlaczajac gnd z wspomnianejnwczesniej plytki stand by niema jednolitego bardzo glosnego szumu, trzask i cisza wczesniej bez obnizenia napiecia byl bardzo glosny jednolity szum

Dodano po 0.0003 [minuty]:

Cos jeszcze zauważyłem, sprawdzajac napiecie miedzy gnd stk402 a wyjsciem 5.6v mam 31v
  • #4 17858688
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 17858834
    forest1988
    Poziom 11  
    Relay z 5.6v tak mute tez podlaczylem czyli moglem uszkodzic tranzystor ?? Moze pominac to i 12 podlaczyc pod ten rezystor przed 9 w ten sposob pominolbym sterowanie mute tak ?
  • REKLAMA
  • #6 17859010
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 20281436
    bodex11
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Witam ,mama taka samą płytkę i nie mogę jej uruchomić .Poczyniłem takie kroki - rezystor 100ohmy podłączyłem pod Mute STK i zasiliłem 5V a masę tego zasilania wlutowałem w PWRGND otrzymałem buczenie w głośnikach , potem połączyłem główną masę przez rezystor 10ohm na masę AGND niestety nic to nie wnioslo, wraz buczenie.Znalazłem gdzieś na necie że należy jeszcze podpiąć 5V na stby RLY i protect ,tak też uczyniłem -nic to nie wniosło .Zwierałem też w trazystorzeQ581 colektor z emiterem i nic- tylko buczenie .Nie wiem co jeszcze można by było zrobić w tej kwestii -jak by ktoś miał jakiś rozsądny pomysł proszę o odpowiedz i wskazówki .
  • REKLAMA
  • #8 20288345
    bodex11
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Może komuś się przydadzą te informacje do uruchomienia Układów STK 402-120 i nie tylko -ja jeszcze nie miałem czasu aby podejść do następnych moich prób z uruchomieniem tej płytki :
    1. https://www.youtube.com/watch?v=5AyQB4WXyg0&t=74s
    2. http://ponyelectronica.blogspot.com/2022/01/como-activar-un-stk412-150-de-manera.html
    3. http://ponyelectronica.blogspot.com/2022/01/como-activar-un-stk412-150-de-manera.html
    4. https://www.youtube.com/watch?v=BOFVpoaQaZ0
    Płyty są bardzo podobne jak i zastosowane komponenty w raz z oznaczeniami na płycie również .

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z brakiem dźwięku w systemie audio Sony MHC BX7 po podłączeniu modułu Bluetooth do wzmacniacza STK402-100S. Po demontażu zasilania i podłączeniu sygnału audio, nie uzyskano dźwięku, mimo poprawnych napięć na wzmacniaczu. Użytkownicy forum sugerują różne metody diagnostyczne, takie jak testowanie kondensatorów, sprawdzanie napięcia na masach oraz podłączanie rezystorów i diod w celu uzyskania odpowiednich stanów mute. Wskazówki obejmują również pominięcie sterowania mute oraz sprawdzenie zasilania wzmacniacza. Inny użytkownik podzielił się swoimi doświadczeniami z podobnym układem, wskazując na problemy z buczeniem i brakiem dźwięku, oraz sugerując dodatkowe połączenia zasilania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA