logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Piekarnik Samsung FQ215G001/XE - nie działają niektóre przyciski na panelu dotyk

stanleypl 19 Mar 2019 00:24 4776 1
REKLAMA
  • #1 17852308
    stanleypl
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    Witam.

W piekarniku z mikrofalówką w jednym do zabudowy Samsung FQ215G001/XEO przestały działać niektóre klawisze dotykowe (nie ma żadnych fizycznych, wszystko na dotyk). Nie ma reguły tutaj co do strony, bo nie działa pierwszy z lewej, potem drugi działa, następnie znowu nie działają aż do klawisza minus, potem plus działa, przycisk włącz działa, a pod nim cancel nie działa. całkiem z prawej strony on/off działa.
    Okoliczności przy których przestało działać na nic nie wskazują, po prostu rano działało wszystko (na pewno ten najważniejszy pierwszy z lewej od wyboru funkcji i całkiem z prawej cancel), a potem po południu już nie działały.
    Jedyne co mi się przypomina, to że była wymieniana na gwarancji obudowa tego panelu, bo się rozwarstwiła delikatnie z prawej strony (klej puścił), potem znowu było to samo ale działało bez zarzutu kilka lat - tak że nie wiem czy to ma wpływ, zresztą od prawej strony gdzie jest rozwarstwione jest klawisz on/off który działa.
    Tu załączam link do tej obudowy panelu jak to wygląda: https://www.inncomm.pl/piekarnik/panel-sterowania-do-piekarnika-samsung-fq215g001-xeo
    Reset w postaci wyłączenia zasilania na 5 minut nie pomaga.

Moje pytanie od czego tu zacząć?
    Ma ktoś może jakąś serwisówkę do tego urządzenia, z opisem jak wyjąć ten panel?
  • REKLAMA
  • #2 17865083
    stanleypl
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    Witam,

odpowiem sobie sam.

Do panelu dostać się można po odkręceniu i zdjęciu obudowy, trzeba też zdjąć obudowę z tyłu - wszystko na śrubokręt.
    Sam panel można odkręcić od środka. U mnie pomogło poruszanie wtyczkami, a szczególnie taśmą łączącą panel i płytę sterownika na piekarniku - pewnie coś już nie łączyło. Sprzęt odżył.
    Jak przejrzałem zapobiegawczo sklepy z częściami, to sam panel nie był dostępny - była tylko obudowa.
REKLAMA