logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podnośnik koszowy Jlg 80Hx+6 -Zabezpieczenie przeciążeniowe

Maciek051996 19 Mar 2019 17:29 2307 9
REKLAMA
  • #1 17853489
    Maciek051996
    Poziom 28  
    Ocena: 300
    Część , temat może nie do końca związany z automatyką , ale poszukuje schematów/instrukcji podnośnika koszowego jlg 80 hx+6.Mam problem z zabezpieczeniem przeciążeniowym , mianowicie nie działa wcale.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17876915
    Liftman006
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Z jakiego roku maszyna?
    zrób mi zdjęcie tabliczki znamionowej

Dodano po 19 [minuty]:

Jeśli na górnym pulpicie z lewej strony powinieneś mieć wskaźnik przeciążenia. Jeżeli go nie ma, to twoja maszyna nie jest w niego wyposażona. Ponieważ takowe wyposażenie w starszych rocznikach było opcjonalne. Jeżeli nie masz tego osprzętu do pomiaru przeciążenia, jedynym czego trzeba się trzymać to informacja na koszu i zdrowy rozsądek operatora. Pozdrawiam
  • #3 17877781
    Maciek051996
    Poziom 28  
    Witam.
    Podnośnik jest z roku 2000 .
    Jutro po południu podeślę zdjęcie tabliczki.
    W koszu jest kontrolka od przeciążenia, w/g osób pracujących dłużej niż ja w firmie wynika że kiedyś działało to prawidłowo.
    Powiedz na jakiej zasadzie w tym modelu działa przeciążenie?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 17878011
    Liftman006
    Poziom 11  
    masz tą maszynę zarejestrowaną w UDT?
    "Dłubię" w podnośnikach już trochę czasu ale nigdy nie miałem styczności z tym podnośnikiem. W JLG stosowane były tensometry ale to jest chyba za stara maszyna. Może być jeszcze krańcówka montowana przy koszu na adapterze łączącym kosz z ramieniem. Natomiast tensometry jeśli będą, to zamontowane są pod koszem i mają pomiar dynamiczny. Wyślij mi zdjęcie pulpitu jutro. Czy tam jest kontrolka informująca czy wskaźnik? Jeśli wskaźnik to musi działać jakoś mechanicznie.
  • REKLAMA
  • #5 17878350
    Maciek051996
    Poziom 28  
    Właśnie problem polega na tył że tensometru nie ma napewno. Nie wiem jak inaczej może to być zrealizowane.Przy mocowaniu kosza do ramienia nic nie ma.Tylko siłownik od poziomowania i silnik obrotu kosza.
    Na pulpicie jest tylko kontrolka z sygnałem dźwiękowym .
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 17878358
    Liftman006
    Poziom 11  
    To albo będzie na teleskopie mechanizm przeciążenia ze skalą albo to będzie tylko opcja. To że jest zamontowana dioda nie oznacza że system jest. Pamiętaj żeby pod żadnym pozorem nie regulować hydrauliki ponieważ inne ciśnienie jest na wysuniętym teleskopie a inne na wsunietym. Zerknij jutro na teleskop. Występowały wersje z mechanizmem przeciążenia na teleskopie. Wysun i sprawdz
  • #7 17878386
    Maciek051996
    Poziom 28  
    System przeciążenia raczej jest (informacje od kolegów z większym stażem pracy) , ale ja nigdy nie widziałem jak zadziałał. Na którym członie teleskopu szukać i czego mniej więcej .Na końcu 3 członu jest tylko krańcowy wysuwania i zerwania łańcucha.
  • #8 17878394
    Liftman006
    Poziom 11  
    Postaram się podesłać od innego modelu tożsamego też jlg ten system

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje schematów i instrukcji dotyczących podnośnika koszowego JLG 80 HX+6, z problemem dotyczącym nie działającego zabezpieczenia przeciążeniowego. Maszyna z roku 2000 posiada kontrolkę przeciążenia, która wcześniej działała, ale obecnie nie funkcjonuje. Uczestnicy dyskusji sugerują, że w starszych modelach JLG przeciążenie mogło być realizowane mechanicznie lub za pomocą tensometrów, które w tej wersji mogą nie być obecne. Wskazówki dotyczące lokalizacji mechanizmu przeciążenia na teleskopie oraz ostrzeżenia o nie regulowaniu hydrauliki zostały podane. Użytkownik planuje przesłać zdjęcia tabliczki znamionowej i pulpitu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA