logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fedora nie widzie Open Suse i wice wersja - jak to naprawić ?

shac0 20 Mar 2019 13:15 669 16
REKLAMA
  • #1 17855392
    shac0
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Próbowałem instalować jeden po drugim. Ale to tyczy się równiez innych linuksów.

Case dotyczy instalacji linuxa z zaszyfrowanym dyskiem (tylko systemowa)

Za każdym razem ani grub OpenSuse , ani Fedory czy też Ubuntu nie widzi pozostałych systemów (z zaszyfrowanym dyskiem)
    Każdy linux się uruchamia z biosu poprawnie. Grub dla wszystkich jest na jednej partycji EFI.

Tylko pytanie jest takie dlaczego z jednego gruba nie można załadować wszystkich systemów?
    Sudo update i jego odpowiedniki nie działają i system nie wykrywa innych linuxów (windows jest wykrywany ale może dlatego że jest na innych dysków z własnym EFI)

Dla przykładu tak mam obecnie (prosto) partycje:
    Fedora nie widzie Open Suse i wice wersja - jak to naprawić ?
  • REKLAMA
  • #2 17855572
    endriu_96
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Poszukaj szczegółowych informacji na temat instalacji na partycjach szyfrowanych.
    W twoim przypadku nowym grubem nadpisujesz poprzedniego i wymazujesz jego konfigurację, a tam wiadomo - klucze do szyfrowanej partycji. Możesz według mnie poszukać dwu rozwiązań: 1. instalacja systemu, wyłuskanie klucza szyfrowanej partycji i zapisanie go gdzieś, instalacja drugiego systemu i import zapisanego klucza. 2. instalacja pierwszego systemu, instalacja drugiego systemu bez instalacji gruba i podpięcie go do pierwszego gruba.
    Najlepiej zacząć od mana gruba, a następnie szukać pomocy na forach dystrybucji. Na forum fedory pomagają chętnie. Poza tym może podpowiedzą jakiś inny prostszy sposób.

Pozdrawiam,
    A.
  • #3 17855586
    shac0
    Poziom 9  
    endriu_96 napisał:
    2. instalacja pierwszego systemu, instalacja drugiego systemu bez instalacji gruba i podpięcie go do pierwszego gruba.

jaka taka instalacja wygląda ? po prostu nie ustawiam partycji EFI i żadnego miejsca dla gruba mimo ostrzeżenia i instaluje ?
  • REKLAMA
  • #4 17855616
    endriu_96
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Pierwszy system musi być zainstalowany normalnie, tzn. z grubem. Drugi system instalujesz bez jego gruba. Przechodzisz do pierwszego zainstalowanego linuxa i uaktualniasz konfigurację. Tutaj też należy pamiętać o kluczach. Dlatego po szczegóły odsyłam do forów dystrybucji. Jest tam więcej ludzi mogących lepiej pomóc.
    Pozdrawiam,
    A.
  • #5 17856274
    shac0
    Poziom 9  
    endriu_96 napisał:
    Pierwszy system musi być zainstalowany normalnie, tzn. z grubem. Drugi system instalujesz bez jego gruba. Przechodzisz do pierwszego zainstalowanego linuxa i uaktualniasz konfigurację. Tutaj też należy pamiętać o kluczach. Dlatego po szczegóły odsyłam do forów dystrybucji. Jest tam więcej ludzi mogących lepiej pomóc.
    Pozdrawiam,
    A.

no dobra a przyjmując że wybieram leniwsze rozwiązanie a mianowicie instaluje drugie linuxa bez szyfrowania natomiast już po instalacji szyfruje dysk ? czy to ma sens i czy to jest to samo ? Jeśli tak to jak to zaszyfrować dysk po instalacji ?
  • #6 17856871
    Epic
    Poziom 30  
    Ocena: 108
    shac0 napisał:
    instaluje drugie linuxa bez szyfrowania natomiast już po instalacji szyfruje dysk ? czy to ma sens i czy to jest to samo ?

Jeżeli po instalacji drugiego systemu, obydwie dystrybucje będziesz w stanie zbootować. To bez problemu możesz zaszyfrować systemową partycję dowolnego z tych systemów.
    shac0 napisał:
    Jeśli tak to jak to zaszyfrować dysk po instalacji ?

Używasz Cryptsetup. https://linux.die.net/man/8/cryptsetup
    endriu_96 napisał:
    a tam wiadomo - klucze do szyfrowanej partycji.

Gdzie kolega wyczytał, że klucze szyfrowania znajdują się w GRUBie to się boje pytać.

1. GRUB musi się znajdować na niezaszyfrowanej partycji, aby można było przy bootowaniu Systemu odszyfrować tą właściwą. Trzymanie kluczy w niezabezpieczonym miejscu byłoby bez sensu. W dużym uproszczeniu klucze do zaszyfrowanych partycji znajdują się w tzw luks header.
    2. Jeżeli partycja Systemowa jest zaszyfrowana, to podstawowe elementy systemu muszą zostać wczytane przed odszyfrowaniem tej partycji. Dlatego dla systemu z zaszyfrowaną partycją należy utworzyć initrd z obsługą luks, aby móc odszyfrować partycję i wczytać pozostałą część systemu. Initrd powinien się znajdować na niezaszyfrowanej partycji np. /boot
  • #7 17857030
    Bielsky
    Poziom 21  
    Ocena: 19
    Spróbuj przekopiować wpis z konfugu gruba z konfiguracją wcześniej zainstalowanego systemu do konfigu nowego systemu.
    Powinno zadziałać, ale będzie to trzeba powtarzać po każdym upgrade jąder systemów.
  • #8 17857069
    shac0
    Poziom 9  
    Bielsky napisał:
    Spróbuj przekopiować wpis z konfugu gruba z konfiguracją wcześniej zainstalowanego systemu do konfigu nowego systemu.
    Powinno zadziałać, ale będzie to trzeba powtarzać po każdym upgrade jąder systemów.

ale mam skopiować jako całość na koniec linijki obecnego wpisu w danym systemie ?

dla ścisłości , czy chodzi o plik grub.cfg ?
  • #9 17858610
    Bielsky
    Poziom 21  
    shac0 napisał:
    Bielsky napisał:

ale mam skopiować jako całość na koniec linijki obecnego wpisu w danym systemie ?

dla ścisłości , czy chodzi o plik grub.cfg ?

Znajdź wpis menuentry 'tekst, który wyświetla się jako nazwa opcji w grubie'
    i skopiuj od słowa menuentry do nawiasu klamrowego } zamykającego wips (zapewne przed jakimś następnym menuentry, np coś takiego:
    Kod: Bash
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

I wklej go pomiędzy inne takie wpisy w konfigu drugiego systemu. Na wszelki wypadek skopiuj najpierw gdzieś konfig, żeby było go łatwo przywrócić.
    (jak się nie uda to mam jeszcze parę pomysłów)
  • REKLAMA
  • #10 17859499
    shac0
    Poziom 9  
    A jak to zrobić w drugą stronę ? mianowicie chcąc zbootować Fedora. Aktualnie usunałem minta i testuje Debian + fedora.
    Debian jest normalnie a Fedora zaszyfrowana

No ale w plikach grub.cfg nie widzę żadnych tego typu wpisów z systemami

Dodano po 4 [godziny] 14 [minuty]:

dobra znalazłem właściwy wpis w w grubie dla fedory.

teraz mam ten wpis menuentry i próbuje go skopiować w opdowiednie miejsce dla właściwego gruba w linux mint .

No ale za nic nie mogę tego poprawnie skopiować próbowałem skopiować to na sam koniec kodu ale także umieścić ten menuentry pomiędzy poszczególnymi wpisami systemów no ale nic to nie daje.

Wyświetla się po wszystkich tylko wpis linuxa już nawet bez windowsa. Oczywiście mogę naprawić wszystko poprzez update-grub

Zastanawiam się ; może muszę znaleźć odpowiednie miejsce w którym mam to skopiować (no nie wiem są tam w różnych miejscach zakomentowane oznaczenia (/grub.d coś tam i tak x razy)
  • #11 17860033
    Epic
    Poziom 30  
    Kopiowanie z grub.cfg do grub.cfg to bardzo zły pomysł. Ten plik w wielu przypadkach może zostać zaktualizowany i nie służy do konfiguracji GRUBa, a jest jej efektem.

Właściwym miejscem do ew. przekopiowania wpisu jest plik /etc/grub.d/40_custom po czym, wykonaj:

Kod: Bash
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
  • REKLAMA
  • #12 17860134
    shac0
    Poziom 9  
    Epic napisał:
    wpisu jest plik /etc/grub.d/40_custom po czym, wykonaj:

ok , zaraz sprawdzę.
    A dla debianowych systemów to samo tylko z poleceniem update-grub ?
  • #13 17860168
    Epic
    Poziom 30  
    shac0 napisał:
    A dla debianowych systemów to samo tylko z poleceniem update-grub ?

To jedno i to samo. Debian sobie skrócił to polecenie :)
  • #14 17860791
    shac0
    Poziom 9  
    dobra posłuchałem się Twojej rady i dodałem odpowiedni wpis do 40_custom

odpalam update -grub. I już zdaje się że wszystko jest ok. Wykrywa mi drugi system (linux mint) ale niestety wyskakuje błąd:

Cytat:
    Found Linux Mint 19.1 Tessa (19.1) on /dev/sdb8
    Adding boot menu entry for EFI firmware configuration
    error: ../grub-core/script/lexer.c:337:out of memory.
    error: ../grub-core/script/lexer.c:337:syntax error.
    error: ../grub-core/script/lexer.c:337:Incorrect command.
    error: ../grub-core/script/lexer.c:337:syntax error.
    Syntax error at line 358
    Syntax errors are detected in generated GRUB config file.
    Ensure that there are no errors in /etc/default/grub
    and /etc/grub.d/* files or please file a bug report with
    /boot/grub2/grub.cfg.new file attached.
    [root@localhost default]#
  • #15 17861056
    Epic
    Poziom 30  
    Zweryfikowałeś linię wskazane w komunikacie?

Pokaż co dokładnie wkleiłeś.
  • #16 17861068
    shac0
    Poziom 9  
    Epic napisał:
    Zweryfikowałeś linię wskazane w komunikacie?

Masz na myśli tę ? - > Syntax error at line 358
    nie wiem za bardzo gdzię te linię zweryfikować , sprawdzająć sudo nano boot/grub2/grub.cfg wyskakuje pusty plik i nic tam nie ma.

Dodano po 8 [godziny] 15 [minuty]:

wkleiłem coś takiego:

menuentry 'Linux Mint 19.1 Cinnamon' --class ubuntu --class gnu-linux --class gnu --class os $menuentry_id_option 'gnulinux-simple-53a511fc-0d18-4292-b394-9c04c71387a4' {
    	recordfail
    	load_video
    	gfxmode $linux_gfx_mode
    	insmod gzio
    	if [ x$grub_platform = xxen ]; then insmod xzio; insmod lzopio; fi
    	insmod part_gpt
    	insmod ext2
    	set root='hd1,gpt8'
    	if [ x$feature_platform_search_hint = xy ]; then
    	  search --no-floppy --fs-uuid --set=root --hint-bios=hd1,gpt8 --hint-efi=hd1,gpt8 --hint-baremetal=ahci1,gpt8  53a511fc-0d18-4292-b394-9c04c71387a4
    	else
    	  search --no-floppy --fs-uuid --set=root 53a511fc-0d18-4292-b394-9c04c71387a4
    	fi
            linux	/boot/vmlinuz-4.15.0-20-generic root=UUID=53a511fc-0d18-4292-b394-9c04c71387a4 ro  quiet splash $vt_handoff
    	initrd	/boot/initrd.img-4.15.0-20-generic
    }
    submenu 'Advanced options for Linux Mint 19.1 Cinnamon' $menuentry_id_option 'gnulinux-advanced-53a511fc-0d18-4292-b394-9c04c71387a4' {
    	menuentry 'Linux Mint 19.1 Cinnamon, with Linux 4.15.0-20-generic' --class ubuntu --class gnu-linux --class gnu --class os $menuentry_id_option 'gnulinux-4.15.0-20-generic-advanced-53a511fc-0d18-4292-b394-9c04c71387a4' {
    		recordfail
    		load_video
    		gfxmode $linux_gfx_mode
    		insmod gzio
    		insmod part_gpt
    		insmod ext2
    		set root='hd1,gpt8'
    		  search --no-floppy --fs-uuid --set=root --hint-bios=hd1,gpt8 --hint-efi=hd1,gpt8 --hint-baremetal=ahci1,gpt8  53a511fc-0d18-4292-b394-9c04c71387a4
    		else
    		fi
    		echo	'Loading Linux 4.15.0-20-generic ...'
    	        linux	/boot/vmlinuz-4.15.0-20-generic root=UUID=53a511fc-0d18-4292-b394-9c04c71387a4 ro  quiet splash $vt_handoff
    		echo	'Loading initial ramdisk ...'
    	}
    	menuentry 'Linux Mint 19.1 Cinnamon, with Linux 4.15.0-20-generic (recovery mode)' --class ubuntu --class gnu-linux --class gnu --class os $menuentry_id_option 'gnulinux-4.15.0-20-generic-recovery-53a511fc-0d18-4292-b394-9c04c71387a4' {
    		recordfail
    		load_video
    		insmod gzio
    		insmod part_gpt
    		insmod ext2
    		set root='hd1,gpt8'
    		else
    		fi
    		echo	'Loading Linux 4.15.0-20-generic ...'
    	        linux	/boot/vmlinuz-4.15.0-20-generic root=UUID=53a511fc-0d18-4292-b394-9c04c71387a4 ro recovery nomodeset 
    		echo	'Loading initial ramdisk ...'
    	}
  • #17 17861272
    Bielsky
    Poziom 21  
    wywal z któregoś wpisu te linijki:
    recordfail
    load_video
    gfxmode $linux_gfx_mode
    insmod gzio
    if [ x$grub_platform = xxen ]; then insmod xzio; insmod lzopio; fi
    i spróbuj go użyć.
    W razie czego - jeżeli masz już jeden system niezaszyfrowany - najprościej będzie uruchomnić ten z zaszyfrowanym dyskiem (zapewne teraz wymaga to trochę roboty, ale się da) i w nim zainstalować grub na nowo.

Jeśli idzie o zwweryfikowanie linii 358 - piszesz, że sudo nano boot/grub2/grub.cfg daje pusty plik - pisałeś, że konfig gruba masz pod inną ścieżką - masz system z efi, więc konfig będzie gdzieś w /boot/efi/....

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z instalacją wielu dystrybucji Linuksa (Fedora, OpenSUSE, Ubuntu) na zaszyfrowanym dysku, gdzie GRUB nie wykrywa pozostałych systemów. Wskazówki obejmują instalację pierwszego systemu z GRUB-em, a następnie instalację drugiego bez GRUB-a, co pozwala na aktualizację konfiguracji GRUB-a w pierwszym systemie. Użytkownik rozważa również możliwość zainstalowania drugiego systemu bez szyfrowania, a następnie zaszyfrowania go po instalacji. Wskazówki dotyczące użycia Cryptsetup do szyfrowania oraz konieczności umieszczenia GRUB-a na niezaszyfrowanej partycji są podane. Użytkownik dowiaduje się, że wpisy do GRUB-a powinny być dodawane do pliku /etc/grub.d/40_custom, a nie bezpośrednio do grub.cfg, aby uniknąć problemów z aktualizacjami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA