logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zainstalować dwie dystrybucje Linuxa obok siebie?

szymon1051 28 Gru 2024 20:39 1323 13
REKLAMA
  • #1 21366312
    szymon1051
    Poziom 13  
    Ocena: 67
    By zainstalować koło siebie dwie dystrybucje linuxa, wystarczy że zainstaluje jedną i zostawie trochę nie przydzielonego miejsca na dysku i potem drugą na to pozostałe miejsce, ważne by był np grub2 gdzie będę mógł wybrać jaka dystrybucja będzie uruchamiana?
    Czy coś pomijam?
  • REKLAMA
  • #2 21366384
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1140
    Mniej więcej tak jak piszesz. Zawsze przy takich operacjach dobrze być przygotowanym do ewentualnej naprawy bootowania (czyli mieć jakiś bootujący pendrive z Linuxem i jakieś pojęcie), dodatkowo jak będziesz instalował, rozważ opcje "advanced" i czytaj co tam instalator od Ciebie chce.
    Ja ostatnio instalowałem Minta obok win11 i poszło bez problemu. Grub ma coś takiego jak os-prober i stara się automatycznie wyszukać systemy na dyskach.
  • #3 21366407
    szymon1051
    Poziom 13  
    Masz może jakiś sprawdzony poradnik do grub, jak by się coś wysypało?
    Nigdy ręcznie chyba nie ustawiałem, zazwyczaj to samo przy instalacji. Raz chyba tylko z jakiegoś programu do naprawy ale to dawno i nie pamiętam jaki to był program ale na wiki ubuntu widzę że polacają boot repair https://help.ubuntu.com/community/Boot-Repair . Jak się wysypię to live z ubuntu i naprawia się samo.
  • REKLAMA
  • #4 21366411
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2567
    Partycja SWAP wspólna dla obu linuksów. Jedna partycja dla jednego i druga dla drugiego linuksa. Instalator zazwyczaj dokłada do GRUB istniejące systemy. Zatem przy instalacji drugiego linuksa nadpisujesz pierwszy GRUB i później sobie modyfikujesz. Modyfikacja spoza systemu nie jest intuicyjna, ale da się to zrobić. Można też na każdej partycji zainstalować oddzielny GRUB. Można w pierwszym linuksie dodać drugi system. Można to robić automatycznie, można ręcznie. Wystarczy jeden działający system na dysku, żeby sobie kombinować.
    Możesz mieć 2 aktywne partycje, dwa programy rozruchowe, możesz mieć jedną aktywną i jeden GRUB.
  • REKLAMA
  • #5 21366443
    dLogan
    Poziom 23  
    Ocena: 85
    jarekgol napisał:
    Zawsze przy takich operacjach dobrze być przygotowanym do ewentualnej naprawy bootowania (czyli mieć jakiś bootujący pendrive z Linuxem i jakieś pojęcie)

Zazwyczaj jak się grub "dogrywa" to sam z siebie wykrywa inne systemy więc nie "zawsze". Te "zawsze" to się tyczyło i tyczy dualboota z Windowsami. Mi kiedyś Windows wywalił gruba przy jakiejś swojej aktualizacji XD
    jarekgol napisał:
    Grub ma coś takiego jak os-prober i stara się automatycznie wyszukać systemy na dyskach.

W niektórych konfiguracjach os-prober, o ile w ogóle jest "dograny", to domyślnie jest wyłączany. Wystarczy przestawić jedną opcję w konfiguracji.
    LEDówki napisał:
    Partycja SWAP wspólna dla obu linuksów.

A jak sobie zahibernuje któryś z systemów, to co wtedy? No super propozycja. Znacznie lepszym rozwiązaniem jest tzw swapfile na partycji z konkretnym systemem.
    Jeśli ma 8G i więcej RAMu to ten swap niekoniecznie może być potrzebny, poza oczywiście hibernacją.
    szymon1051 napisał:
    Masz może jakiś sprawdzony poradnik do grub, jak by się coś wysypało?

Jaki sprzęt? Z UEFI czy jeszcze starym biosem? Który z linuxów ma być odpalany docelowo? Koniecznie musisz mieć dwa zainstalowane fizycznie, czy nie lepiej byłoby ktoryś z nich wirtualizować?
  • #6 21366459
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2567
    Jak ma chęć hibernować, to musi mieć dwie partycje. Ot i cała filozofia. Może sobie zrobić pliki SWAP jak w Windows.
  • #7 21366552
    szymon1051
    Poziom 13  
    dLogan napisał:
    A jak sobie zahibernuje któryś z systemów, to co wtedy? No super propozycja. Znacznie lepszym rozwiązaniem jest tzw swapfile na partycji z konkretnym systemem.

A da się wybrać inny jak jeden w hibernacji?
    dLogan napisał:
    Jaki sprzęt? Z UEFI czy jeszcze starym biosem? Który z linuxów ma być odpalany docelowo? Koniecznie musisz mieć dwa zainstalowane fizycznie, czy nie lepiej byłoby ktoryś z nich wirtualizować?

Mam mint22 i mam kartę rx 6700 xt która wspiera amd HIP https://rocm.docs.amd.com/projects/HIP/en/latest/index.html a to wykożystuje blender. Według ludzi z mint forum poterzebuje sterowniki od amd ze strony https://www.amd.com/en/support/download/linux-drivers.html ale amd ostrzega by chyba z nich nie kożystać
    https://www.amd.com/en/resources/support-arti...se-notes/RN-AMDGPU-UNIFIED-LINUX-24-20-3.html
    Cytat:
    Highlights

Introducing support for RHEL 8.10
    Introducing support for RHEL 9.4
    Introducing full support for Ubuntu 22.04.5 HWE
    Introducing support for Ubuntu 24.04.1
    Introducing support for SLED/SLES 15 SP6
    Dropping support for Ubuntu 20.04

AMD Linux GPU Drivers Guidelines

AMD Linux GPU drivers are open source and integrated into a variety of popular Linux distributions. For many use cases, AMD recommends using AMD GPU Linux drivers available from Linux distributions. Some of these use cases are described below:

Using a Linux distribution that is not compatible with Radeon™ Software for Linux® (see Compatible 64-bit Operating Systems). For example:
    Ubuntu 24.10 (when released)
    Ubuntu 24.04 with the latest hardware enablement (HWE) kernel
    Fedora 40
    Pop!_OS
    Linux Mint 22
    Arch Linux

W teorii mint 22 jest na razie Ubuntu 24.04 przezd wydaniem jądra HWE i można sprawdzić tylko że potem trzeba by pamiętać by nie aktualiaować jądra na jakiś z tym HWE, co pewnie zapomnę. A nie chce mi się spowrotem przeinstalowaywać systemu na mint 21 gdzie ma to jądro HWE i jest oparte Ubuntu 22.04.5 HWE więc możę się nadać.
    Między czasie w pakietach debiana znalazłem https://packages.debian.org/bookworm/amd64/hipcc zapytałem na forum mint czy nie podejdzie a tak że nie.
    Dopiero teraz sprawdziłem w ich menadzerze oprogramowania i jest też pakier hipcc, zainstalowałem ale to nic nie dało. Dalej blender twierdzi że nie działa.
    W włąsnie tego debiana chciałem na drugi system obok mint by sprawdzić, ale jak nie działa ten chyba sam pakiet w mint to pewnie nie działa w debian.
    Oraz teraz zastanawiam się jakie sterowniki na debiana miał bym porbrać ze strony amd jak tam nawet nie ma.
    Ostatnio przeistalowaywałęm mint bo coś nie działało i się zastanawiam czy nie przeinstalować ale na wersje 21 i spróbować. Ale też może nie działać więc chyba najlepszym rozwiązanie będą dwa mint koło siebie.
    Czy jak na razie tego blendera i tak nie umiem dać sobie siana i nauczyć się najpier i renderować na CPU i jak zobaczę że render idzie nie wiem jakieś 1 dzień to w tedy znów się zastawiać?
    A do tego czasu wyjdzie może sterownik na ubuntu 24 z HWE i nic nie będę musiał zmieniać tylko zainstalować.
  • #8 21366740
    dLogan
    Poziom 23  
    szymon1051 napisał:
    A da się wybrać inny jak jeden w hibernacji?

Przy swapfile (swap jako plik na partycji systemowej) każdy system korzysta ze swojego swapa.
    szymon1051 napisał:
    Czy jak na razie tego blendera i tak nie umiem dać sobie siana i nauczyć się najpier i renderować na CPU i jak zobaczę że render idzie nie wiem jakieś 1 dzień to w tedy znów się zastawiać?

To teraz dwie sprawy.
    Po 1, wszelkie mixy wychodzące od Ubuntu to bym sobie odpuścił, bo generalnie poza ułatwiaczami nic innego nie wprowadzają.
    Po 2, sterowniki Debian ma w swoim repo i nazywają się chyba amdgpu, później sprawdzę. Ze strony raczej nie ma sensu ściągać, tym bardziej że ta 6700 jakoś specjalnie nowa nie jest i generalnie AMD lepiej wspiera Linuxy niż nvidia.
    No i co do Blendera to przede wszystkich trzeba byłoby sprawdzić w logu co mu nie pasuje lub czy on sam wywala jakieś komunikaty. Ten link z repo Debiana wygląda mi na jakąś zależność od czegoś innego ale co to dokładnie jest to sprawdzę na wieczór. Także zasugerowałbym wątek na innym forum niż ubuntowo mintowe.
  • #9 21367131
    szymon1051
    Poziom 13  
    dLogan napisał:

Po 1, wszelkie mixy wychodzące od Ubuntu to bym sobie odpuścił, bo generalnie poza ułatwiaczami nic innego nie wprowadzają.
    Po 2, sterowniki Debian ma w swoim repo i nazywają się chyba amdgpu, później sprawdzę. Ze strony raczej nie ma sensu ściągać, tym bardziej że ta 6700 jakoś specjalnie nowa nie jest i generalnie AMD lepiej wspiera Linuxy niż nvidia.

Chciałem najpierw z debiana kożystać ale nie udało mi się chyba w wersji 11.x zmusić by obsługiwał dwa monitory. Kożystałem z tego poradnika https://wiki.debian.org/AtiHowTo
    Teraz jak uruchomiłem debian 12 livecd xfce to obsługuje dwa monitory bez instalacji czego kolwiek. Według ludzi z mint forum sterowniki o nazwie amdgpu są w jądrze systemu i nie trzeba ich instalować.

To zwraza na mint
    inxi -Fxxrzc0
    .....
    Graphics:
      Device-1: AMD Navi 22 [Radeon RX 6700/6700 XT/6750 XT / 6800M/6850M XT] vendor: Micro-Star MSI
        driver: amdgpu v: kernel arch: RDNA-2 pcie: speed: 16 GT/s lanes: 16 ports: active: DP-1,DP-2
        empty: DP-3,HDMI-A-1,Writeback-1 bus-ID: 0c:00.0 chip-ID: 1002:73df class-ID: 0300
      Display: x11 server: X.Org v: 21.1.11 with: Xwayland v: 23.2.6 compositor: xfwm4 v: 4.18.0
        driver: X: loaded: amdgpu unloaded: fbdev,modesetting,radeon,vesa dri: radeonsi gpu: amdgpu
        display-ID: :0.0 screens: 1
    ....

A to debian

inxi -Fxxrzc0
    .....
    Graphics:
      Device-1: AMD Navi 22 [Radeon RX 6700/6700 XT/6750 XT / 6800M/6850M XT]
        vendor: Micro-Star MSI driver: amdgpu v: kernel arch: RDNA-2 pcie:
        speed: 16 GT/s lanes: 16 ports: active: DP-1,DP-2 empty: DP-3,HDMI-A-1
        bus-ID: 0c:00.0 chip-ID: 1002:73df
      Display: x11 server: X.Org v: 1.21.1.7 compositor: xfwm v: 4.18.0 driver:
        X: loaded: amdgpu unloaded: fbdev,modesetting,radeon,vesa dri: radeonsi
        gpu: amdgpu display-ID: :0.0 screens: 1
      Screen-1: 0 s-res: 3840x1080 s-dpi: 96
      Monitor-1: DP-1 mapped: DisplayPort-0 pos: primary,left
        model: Dell U2312HM res: 1920x1080 dpi: 96 diag: 585mm (23")
      Monitor-2: DP-2 mapped: DisplayPort-1 pos: right model: Dell E2216H
        res: 1920x1080 dpi: 102 diag: 546mm (21.5")
      API: OpenGL v: 4.6 Mesa 22.3.6 renderer: AMD Radeon RX 6700 XT (navi22
        LLVM 15.0.6 DRM 3.49 6.1.0-27-amd64) direct-render: Yes
    ...

Na debian xfce brakowało mi menu a okazało się że to aplet do panelu o nazwie "Menu Whisker". Brakuje mi też przyciągania do krawędzi jak na windows ale to pewnie się ustawia w opcjach.

To ponoć prawda że amd jest lepiej wspierane na linux to jest dobre sterowniki są w jądrze systemu ale dla nvidi na większości chyba dystrybucji wystarczy zainstalować sterownik ze strony i śmiga. Dodatkowo CUDA wspiera dużo programów i ich encoder NVENC. Amd ma VAAPI które wspiera sprzętowe enkodery h.264/avc, h.265/hevc i av1 ale mam wrażenie że dla nvidii jest więcej opcji w programach.

dLogan napisał:

No i co do Blendera to przede wszystkich trzeba byłoby sprawdzić w logu co mu nie pasuje lub czy on sam wywala jakieś komunikaty. Ten link z repo Debiana wygląda mi na jakąś zależność od czegoś innego ale co to dokładnie jest to sprawdzę na wieczór. Także zasugerowałbym wątek na innym forum niż ubuntowo mintowe.

Bledner po prostu w opcjach ma HIP i po wybraniu pisze że nie obsługiwana karta, a powinna. https://docs.blender.org/manual/en/latest/render/cycles/gpu_rendering.html#hip-amd

Na https://rocm.docs.amd.com/projects/HIP/en/latest/what_is_hip.html jest https://rocm.docs.amd.com/projects/HIP/en/latest/_images/hip.svg
    I ponoć z tego wynika że potrzebuje rocm, które jest dostępne w sterownikach ze strony amd.
  • REKLAMA
  • #11 21369559
    dLogan
    Poziom 23  
    szymon1051 napisał:
    Chciałem najpierw z debiana kożystać ale nie udało mi się chyba w wersji 11.x zmusić by obsługiwał dwa monitory.

Bo to od konfiguracji samego GUI (znaczy się środowiska) często zależy.
    szymon1051 napisał:
    Według ludzi z mint forum sterowniki o nazwie amdgpu są w jądrze systemu i nie trzeba ich instalować.

Nie są domyślnie instalowane.
    szymon1051 napisał:
    dla nvidi na większości chyba dystrybucji wystarczy zainstalować sterownik ze strony i śmiga

No, szczególnie fajnie się to ima ze starymi (ale jeszcze sprawnymi!) kartami nvidii np sprzed 6 czy 7 lat już nie mówiąc o tych sprzed 10 - 15 lat XD amdgpu czy nawet radeon sprzed ery gcn obsługują praktycznie większość, jak nie wszystkie, kart które są na rynku wtórnym i są jako tako na chodzie. Z nvidią bywa naprawdę różnie i często losowo.
    jarekgol napisał:
    Próbowałeś tego:
    https://www.reddit.com/r/blender/comments/va6fdx/hip_rendering_on_arch_linux_with_amd_gpu/
    gościowi pomogło doinstalowanie opencl-amd-dev

Jednemu pomogło, drugiemu nie. To paczka w archu, nie wiem jaki jest jest odpowiednik w debianie.
    szymon1051 napisał:
    I ponoć z tego wynika że potrzebuje rocm, które jest dostępne w sterownikach ze strony amd.

rocm i hip są także w repo debiana. Wrzuciłbym na próbę stable'a z domyślnym kernelem i po prostu poczekałbym aż stable'a zaktualizują do następnego wydania. Ostatnio jak mi jedna sieciówka nie działała na stable to się okazało że jednak działa ale w sidzie / testingu więc na sterownik w stable trzeba jeszcze chwilę poczekać (przynajmniej do zamrożenia testinga i wydania go jako stable'a, czyli w bardziej łopatologicznym rozumowaniu takiej wielkiej aktualizacja w stable'u o ile ktoś ma poprawnie skonfigurowane repozytoria).
  • #12 21371813
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4238
    Hm... czy można hibernować na plik? Mam wrażenie, że do tego musi być partycja. I nie wiem, czy grub pozwoli wybrać, z której partycji swap ma zrestartować system po zahibernowaniu...

Nie próbowałem tego w odniesieniu do całego systemu, ale może da się to zrobić: systemy w katalogach i robić chroot do wybranego katalogu. Ale hibernacji dwóch systemów się nie zrobi.
  • #13 21372684
    dLogan
    Poziom 23  
    _jta_ napisał:
    Hm... czy można hibernować na plik? Mam wrażenie, że do tego musi być partycja.

O ile dobrze pamiętam, to da się.
    _jta_ napisał:
    I nie wiem, czy grub pozwoli wybrać, z której partycji swap ma zrestartować system po zahibernowaniu...

Mogą być obydwa zahibernowane.
    _jta_ napisał:
    Ale hibernacji dwóch systemów się nie zrobi.

Zrobi się. Sprawdzę z ciekawości jutro dla pewności ale wydaje mi się że jest to osiągalne od czasów kerneli z linii 2,6. Wcześniejszych po prostu nie pamiętam, nie miałem.
    szymon1051 napisał:
    Mam mint22 i mam kartę rx 6700 xt która wspiera amd HIP

Jakbyś jeszcze podał resztę konfiguracji sprzętowej to byłoby super. Żeby przypadkiem nie okazało się, że jedziesz na integrze XD a na poważnie -> na integrze od amd hip domyślnie nie wstaje (vega 11 ale ona z tego co patrzyłem to tego hip chyba nie obsługuje).
  • #14 21710446
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4238
    Współczesne Linux-y zwykle obsługują bootowanie EFI, a komputery mają wybór, który system z EFI ma wystartować, tylko trzeba wcisnąć jakiś przycisk (np. F12, czy F8 - różne BIOS-y mają różnie), by pokazało się menu. Ja mam np. MemTest86 PassMark-a na pendrive, to są dwie partycje, każda z EFI, i jak wczoraj startowałem, to mi pokazało wybór, z której z nich startować (i kilka innych opcji startu).

Podsumowanie tematu

✨ Aby zainstalować dwie dystrybucje Linuxa obok siebie, wystarczy podczas instalacji pierwszego systemu pozostawić nieprzydzielone miejsce na dysku, a następnie zainstalować drugi system na tym wolnym obszarze. Kluczowe jest użycie bootloadera GRUB2, który dzięki narzędziu os-prober automatycznie wykrywa zainstalowane systemy i umożliwia wybór systemu przy starcie. Warto mieć przygotowany bootowalny pendrive z Linuxem do ewentualnej naprawy bootowania, np. za pomocą narzędzia Boot Repair. Można stosować wspólną partycję SWAP dla obu systemów lub osobne partycje, zwłaszcza jeśli planowana jest hibernacja, która wymaga dedykowanej partycji swap. W przypadku systemów z UEFI możliwe jest także korzystanie z menu startowego BIOS/UEFI do wyboru systemu. Instalacja i konfiguracja GRUB może wymagać ręcznej modyfikacji, zwłaszcza gdy os-prober jest domyślnie wyłączony. W dyskusji poruszono także kwestie sterowników AMD dla karty graficznej RX 6700 XT, gdzie zalecane jest korzystanie z wbudowanych w jądro sterowników amdgpu zamiast pobierania ich ze strony producenta. Dla obsługi HIP i Blender na Linuxie wskazano na pakiety dostępne w repozytoriach Debiana oraz potrzebę instalacji dodatkowych bibliotek, np. opencl-amd-dev. Wspomniano o różnicach między swapfile a partycją swap oraz o ograniczeniach hibernacji przy użyciu swapfile.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA