Witam, usiłuję skompilować projekt jak w temacie z youtuba: MYaqoobEmbedded (opublikowany 9.12.2018)
https //www youtube com/watch?v=gd-BHZ5ZyPc (zamiast : i . spacja bo nie mam uprawnień do linków - 1x :, 2x .)
Pliki projektu zamieszczam w załączniku poniżej
Bardzo mnie on zainteresował bo mam wszystkie elementy składowe aby go uruchomić.
Niestety kompilator generuje błędy z którymi nie mogę sobie poradzić.
I tak np. :
gdy mam zdefiniowaną funkcję w pliku MY_ILI9341.c :
kompilator wyrzuca błąd dla pętli for... że nie wolno porównywać [comparison between pointer and integer]. Próbowałem rzutować wyrażenia ale to nic nie daje. Nie mam już pomysłu.
Innym z błędów jest błąd związany z deklaracją i definicją funkcji:
- w pliku nagłówkowym MY_ILI9341.h znajduje się deklaracja funkcji:
- w pliku MY_ILI9341.c jej definicja:
kompilator zgłasza błąd:
'fillCircleHelper' declared 'static' but never defined [-Wunused-function] Dlaczego, skoro jest i deklaracja i definicja. Próbowałem zadeklarować i zdefiniować swoją funkcję ze zwracanymi parametrami static void i otrzymałem ten sam błąd.
Projekt nie kompiluje się, niestety. Jest jeszcze kilka następnych błędów kompilatora ale o tym później jeśli znajdzie się ktoś aby mi pomóc (jestem nowicjuszem). Proszę o pomoc.
21.03.2019 - Zgodnie z sugestią moderatora załączam spakowany projekt
Usunąłem link ponieważ zamieściłeś projekt w załączniku.
Mod: dondu
https //www youtube com/watch?v=gd-BHZ5ZyPc (zamiast : i . spacja bo nie mam uprawnień do linków - 1x :, 2x .)
Pliki projektu zamieszczam w załączniku poniżej
Bardzo mnie on zainteresował bo mam wszystkie elementy składowe aby go uruchomić.
Niestety kompilator generuje błędy z którymi nie mogę sobie poradzić.
I tak np. :
gdy mam zdefiniowaną funkcję w pliku MY_ILI9341.c :
Kod: C / C++
kompilator wyrzuca błąd dla pętli for... że nie wolno porównywać [comparison between pointer and integer]. Próbowałem rzutować wyrażenia ale to nic nie daje. Nie mam już pomysłu.
Innym z błędów jest błąd związany z deklaracją i definicją funkcji:
- w pliku nagłówkowym MY_ILI9341.h znajduje się deklaracja funkcji:
- w pliku MY_ILI9341.c jej definicja:
kompilator zgłasza błąd:
'fillCircleHelper' declared 'static' but never defined [-Wunused-function] Dlaczego, skoro jest i deklaracja i definicja. Próbowałem zadeklarować i zdefiniować swoją funkcję ze zwracanymi parametrami static void i otrzymałem ten sam błąd.
Projekt nie kompiluje się, niestety. Jest jeszcze kilka następnych błędów kompilatora ale o tym później jeśli znajdzie się ktoś aby mi pomóc (jestem nowicjuszem). Proszę o pomoc.
21.03.2019 - Zgodnie z sugestią moderatora załączam spakowany projekt
Usunąłem link ponieważ zamieściłeś projekt w załączniku.
Mod: dondu