logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DSR 5001 - Jak wgrać oryginalny soft, by naprawić błąd czterech ósemek?

Ponior 09 Wrz 2005 19:57 18143 34
REKLAMA
  • #1 1804859
    Ponior
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Czy ma może ktoś oryginalny soft do dsr 5001. Mam na wyświetlaczy cztery ósemki i słyszałem że trzeba wgrać oryginał zeby ruszył. jeżeli ktoś ma to prośzę wysłać na Maila Ponior(_at_)wp.pl
    Wielkie dzięki.
  • REKLAMA
  • #2 1805051
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 1806365
    Ponior
    Poziom 11  
    Niestety ale komp. nie widzi dekodera (cały czas czeka na podłączenie).
    Chyba dekoder padł na maxa. Cały czas są 8888.
    Pozdrawiam.
    i dzięki.
  • #4 1807598
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 1808175
    lelek
    Poziom 12  
    bzdura z tym oryginalnym jak mialby wejsc soft to by weszedl kazdy do tego modelu i niewazne to czy org. czy nie :) jesli rzeczywiscie tuner nie odpowiada to jeszcze JTagiem mozna go uratowac ...
  • #6 1808183
    opelr
    Poziom 29  
    Ocena: 33
    Oryginalny soft nie wchodzi ,arioner czeka na połaczenie ,czyli prawdopodobnie ktoś wgrał zły boot do tunera,możesz spróbować najpierw wgrywać boot do tunera ,jak też arioner czeka na połączenie to znaczy że tuner nadaje się tylko do tzw. ratowania ,czyli tuner trzeba rozkręcić ,zrobić jedną zworkę i podłączyć jtag . pozdr
  • #7 1810278
    Ponior
    Poziom 11  
    Po długim czasie wyskakuje napis w arionerze, ze nie moze zapisać pamięci. Najlepsze jest to że stało się to podczes normalnego ogladania TV a nie wgrywania softu.
    Bede próbował rozkręcić dekoder.
    Dzięki i pozdrawiam.
  • #8 1823991
    dominek
    Poziom 11  
    Moje pytanie dotyczy problemu z DSR 5001.Otóż coś niedobrego się stało z moim tunkiem,gdyż po włączeniu nie reaguje zupełnie i jest ciemno .Najprawdopodobniej padło zasilanie.Mam pytanie gdzie mogę taki sprzęt odesłać do naprawy?
  • REKLAMA
  • #9 1825635
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 1827119
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2899
    Wgraj soft jaki miałeś poprzednio.
  • #11 1832658
    kriss51
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 480
    sciagnij oryginal soft i bot z strony telstara tam jest wsio i dziala.mi zawsze pomoglo.
  • #12 1898924
    Badmaster
    Poziom 2  
    Mam Prośbę!!!
    Potrzebuję (jak pewnie większość) najnowszego oprogramowania do DSR 5001 jak ktoś wie skąd go ściągnąć to proszę o adres i nazwę pliku. badmaster(_at_)wp.pl
  • #13 1898996
    nadir11
    Poziom 21  
    Ocena: 16
    Badmaster napisał:
    Mam Prośbę!!!
    Potrzebuję (jak pewnie większość) najnowszego oprogramowania do DSR 5001 jak ktoś wie skąd go ściągnąć to proszę o adres i nazwę pliku. badmaster(_at_)wp.pl

żaden soft nie pomoże, przynajmniej jeżeli chodzi o polsat
  • REKLAMA
  • #14 1901863
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 1901965
    nadir11
    Poziom 21  
    Ocena: 16
    Cytat:
    w niedalekiej przyszłości wszystko będzie znowu, jak za dawnych dobrych czasów.

pożyjemy, zobaczymy, ja jednak twierdzę, że dłuugo jeszcze polsatu nie pooglądamy
  • #16 2011193
    Tomek404
    Poziom 1  
    Witam wszystkich jestem nowym posiadaczem 5001. Potrzebuję kompletu programików do zmiany softu czy ktoś może mi je udostępnić?Mój adres tomus404(_at_)o2.pl Pozdrawiam serdecznie :cry:
  • #17 2592810
    radekwopr
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam mam takie pytanko - mianowicie mam ferdka dsr 5001 j np rano działa , a wieczorem wyswietla brak sygnału na kazdym programie - czy to jest wina deka czy anteny a moze kabelka koncetrycznego, z góry dzieki za odpowiedz.
  • #18 2601431
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #19 2603078
    radekwopr
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    dzieki za odpowiedz sprawdze konv a potem kabelek!!!Pozdrawiam
  • #20 4636842
    Roman_5000
    Poziom 19  
    Ocena: 81
    Witam serdecznie

Proszę o pomoc. Dostałem od kumpla uwalony tuner DSR-5001, bez pilota.
    Mam dwa pytania:
    1. Gdzie mogę znaleźć oryginalny soft do DSR-5001.
    2. Jaki jest pilot do takiego tunera? Czy taki sam jak do Fergusona 3018, 7018?
    Czy przypadkiem soft do DSR-5001 jest taki sam jak do tunera Ferguson 3018 lub 1018?
    Pozdrawiam, Romek

P.S.
    Zanim potraktuję go Jtagiem to spróbuję wgrać oryginalny soft.
    I Jeszcze jedno czy Jtag do tego tunera jest taki sam jak do Fergusonów?
  • #21 4637458
    pakeross
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Roman_5000 napisał:
    Witam serdecznie

Proszę o pomoc. Dostałem od kumpla uwalony tuner DSR-5001, bez pilota.
    Mam dwa pytania:
    1. Gdzie mogę znaleźć oryginalny soft do DSR-5001.
    2. Jaki jest pilot do takiego tunera? Czy taki sam jak do Fergusona 3018, 7018?
    Czy przypadkiem soft do DSR-5001 jest taki sam jak do tunera Ferguson 3018 lub 1018?
    Pozdrawiam, Romek

P.S.
    Zanim potraktuję go Jtagiem to spróbuję wgrać oryginalny soft.
    I Jeszcze jedno czy Jtag do tego tunera jest taki sam jak do Fergusonów?

1.
    http://www.ferguson-digital.eu/index.php?option=com_remository&Itemid=2&func=fileinfo&id=93&lang=pl
    Oczywiście należy zmienić nagłówek.
    2.Tak i kosztuje około 10zł.
    Soft do DSR-5001 jest taki sam jak do tunera Ferguson 3018 lub 1018.
    Jtag do tego tunera jest taki sam jak do Fergusonów.

Powodzenia i pozdrowienia:D
  • #22 4638130
    Roman_5000
    Poziom 19  
    Tuner w ogóle nie odpowiada. Próba wgrania softu też się nie powiodła.
    O "Detect" nie ma mowy (konieczność wklepania 74620), gdyż tuner nie reaguje na pilota.

Pozostaje Jtag. Czy ktoś ma może Flasha do DSR-5001?
    No i najważniejsze - bardzo proszę o propozycję jakiegoś dobrego, stabilnego Jtag'a. Na Allegro jest ich wiele rodzai i nie wiem na jaki się zdecydować?

Od kilku lat zbierałem się na kupno (na wszelki wypadek), gdyż jestem użytkownikiem Fergusona AF-7018. W końcu mam pretekst, aby dokonać takiego zakupu.

Pozdrawiam serdecznie
    Romek
  • #23 4639135
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #24 4639917
    Roman_5000
    Poziom 19  
    Hej Igorelectronics

Może masz rację. Jest niedziela, mam więc czas. Tak więc spróbuję.
    Jak nie pójdzie z żadnym oryginalnym softem, to próbować z edu?

Pzdr.
  • #25 4639993
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #26 4640778
    pakeross
    Poziom 13  
    Roman_5000 napisał:
    Hej Igorelectronics

Może masz rację. Jest niedziela, mam więc czas. Tak więc spróbuję.
    Jak nie pójdzie z żadnym oryginalnym softem, to próbować z edu?

Pzdr.

Może "Master"wejdzie do Twego upartego tunera, dodałem go jako załącznik.Jeśli łyknie ten soft ,to od tej pory bedzie przyjmował softy od modelu AF 3018(TSR :ARS1:S150EC).

Załączniki:
    • AF-3018SE.master.16.1_LaKi.zip (562.16 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #27 4640989
    Roman_5000
    Poziom 19  
    Generalnie to brak całkowicie komunikacji z tunerem.
    "Waiting conect requast ack" itp to cały czas pojawiające się komunikaty.

Sprawdzałem napięcie na wyjściu LNB. Jest ok - 18,1V.
    Gdzie sprawdzić napięcie na zasilaczu, głowicy?
    Żaden z kondensatorów nie wygląda na nadpalony.
    Dołączam miniaturkę foto - link do fotki (po klikięciu) w nieco większych rozmiarach.
    DSR 5001 - Jak wgrać oryginalny soft, by naprawić błąd czterech ósemek?

Pzdr. Romek

P.S.
    @pakeross. Wgrywałem wszystkie oryginalne softy dla FTA z http://www.ferguson-digital.eu/ i z lakiego też najróżniejsze wgrywałem.
  • #28 4641443
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #29 4641989
    Roman_5000
    Poziom 19  
    No cóż poszukam jeszcze czegoś czego nie wgrywałem.
    W każdym bądź razie, gwoli ścisłości dodam, że Com1 (przez który komunikuję się z DSR-5001) nie jest przez żadną aplikację w moim kompie blokowany i jest sprawny. Jestem tego pewien, gdyż com1 mam zarezerwowany na stałe do ferdka 7018. I nie mówię tu o sharingu. Od czasu do czasu wgrywam sobie odświeżoną i poukładaną listę + jakieś nowe tapetki. Tak więc jest on na 100% sprawny.
    Co do zasilacza to jest na 100% sprawny. Sprawdziłem wszystkie napięcia na płycie głównej. Jest ok.
  • #30 4643017
    pakeross
    Poziom 13  
    Igorelectronics napisał:
    pakeross napisał:

Może "Master"wejdzie do Twego upartego tunera, dodałem go jako załącznik.Jeśli łyknie ten soft ,to od tej pory bedzie przyjmował softy od modelu AF 3018(TSR :ARS1:S150EC).

Nie zamieszczaj tutaj niepotrzebnych plików, po to żeby zyskać trochę punktów !!!!!

Problem tutaj tkwi w tym, że ktoś wgrał boota z niewiadomo jakiego tunera i teraz jest problem w ustaleniu nagłówka. Zadne mastery tutaj nie pomogą.
    Pomoże jedynie cierpliwość i odrobinę szczęścia.

Komunikat "Waiting conect requast ack" świadczy o tym, że tuner ma kontakt z komputerem, jedynie co mu nie pasuje to zły nagłówek.

Jeśli Tobie ten plik jest nie potrzebny to go po prostu nie ściągaj.Piszesz do mnie jak do dziecka które dorwwało się klawiatury ,bo Tata właśnie poszedł na piwo(Jesteś w błędzie).

"Waiting conect requast ack" to właśnie stan gdy tego połączenia z tunerem nie mamy.Jeśli chodzi o komunikat ,związany z wgrywaniem nieodpowiedniego nagłówka nazywa się:

Download fail

Komunikat taki pojawia się, kiedy usiłujemy wgrać do tunera soft z nieodpowiednim nagłówkiem. Przyczyną może być wgranie bootloadera z innego modelu tunera W takim przypadku musimy przed wgrywaniem wykonać korektę nagłówka programem AUC_Hedit, otworzyć plik .auc z softem, z rozwijanego menu "Convert to" wybrać swój model tunera, po czym zapisać (Save as) na dysk. Nowy plik jest już gotowy do wgrania do naszego tynera.

Odnośnie tych punktów to zrobiłem tak, by ich możliwie najmniej dostać.

Mimo wszystko pozdrawiam(od pięciu lat walczę z tymi tunerami i jakoś daję sobie radę).

I..przepraszam za swoje zachowanie całą niewinną resztę.

Podsumowanie tematu

✨ Problem z tunerem DSR 5001 objawia się wyświetlaniem na ekranie czterech ósemek (8888), co wskazuje na uszkodzenie oprogramowania lub bootloadera. Próby wgrania oryginalnego softu często kończą się niepowodzeniem, ponieważ tuner może nie odpowiadać lub mieć wgrany nieodpowiedni bootloader, co uniemożliwia komunikację z komputerem. W takich przypadkach zaleca się użycie programatora JTAG do bezpośredniej naprawy pamięci flash tunera. Wgrywanie softu wymaga poprawnego ustawienia portu COM (115200 bps, 8 bitów danych, brak parzystości, 1 bit stopu, sterowanie Xon/Xoff) oraz ewentualnej korekty nagłówka pliku softu za pomocą narzędzia AUC_Hedit, aby dopasować go do modelu tunera. Soft do DSR 5001 jest kompatybilny z tunerami Ferguson 3018 i 1018, a piloty do tych modeli są zamienne. W przypadku braku reakcji tunera na soft i pilota, jedynym ratunkiem jest rozkręcenie urządzenia i podłączenie JTAG. Dostępne są źródła oryginalnego oprogramowania na stronach producenta Ferguson oraz w tematach serwisowych. Problemy z tunerem mogą też wynikać z uszkodzeń sprzętowych, takich jak zasilanie lub elementy antenowe, jednak w kontekście błędu 8888 główną przyczyną jest uszkodzony bootloader lub soft.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA