logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ssd nie wykrywany, ram ze zmniejszonym taktowaniem, brak bootowania

paters18 22 Mar 2019 08:13 594 9
REKLAMA
  • #1 17859307
    paters18
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam, kupiłem dysk ssd aby przyspieszyć moja już leciwa jednostkę posiadam takie problemy
    1. Komputer nie chce wykryć pendrive z win 7 32/64 bit ani z win 10 64 dodam, że pendrive działa, win też okej bo robiłem format x razy ale dla pewności wgrałem na nowo system przez cmd, Rufusa 4 inne wersje, yumki (Jakoś tak) i nic, albo error dysk ale nie bootuje. Ale stwierdziłem że dane wrzucę na pendrive, hdd stary wyrzucę, a ssd zostanie, wiec wgrałem u kolegi na ssd Windows
    2. Problem wygląda tak: podpinam nowy odpinam stary dysk odpalam PC nic black screen nie czyta go w boot ustawiłem go jako dysk 1 .
    Jakieś sugestie jak to rozwiązać
    Próbowałem nawet aktualizować bios , ale nie chce się zaktualizować, error.
    3. Mam 4GB ram kingstone 1600 cl9 w bios pokazuje 1033 próbowałem zmienić ale PC nie wstaje gdy zmieniam to wiec zostawiłem auto

Mój sprzęt to:
    Płytę główna: Asrock n68c-gs fx
    Cpu: Amd Fx 6300 6x 3,5GHz 14MB cache
    Ram: 4GB 1600 hyperX blu cl9
    Gpu: Xfx radeon 7770 core edition
    Zasilacz: 400 Bequiet bqt e6
    Ssd; Goodram CX400
  • REKLAMA
  • #2 17859325
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2051
    Witam,
    strzasznie zagmatwany ten opis, tak naprawde nie wiem co zrobiles i w czym jest problem.
    - komputer nie czyta pendrive? - czy go wogole rozpoznaje, czy masz dostep do danych? czy jezeli to jest obraz bootowalny bootuje sie z niego (jak sadze tu jest problem)?
    - wgralem na nowo system? - twoj oryginalny instalowany na tym komputerze? instalowany u kolegi? w przypadku okien to nie zadziala.
    Ad2. a bez zadnego dysku komputer dziala? tylko ze starym HDD dziala? ten nowy dysk jest sprawny?
    Aktualizacja BIOS - moze masz flash protection.
    Postaraj sie opisac problem spokojnie i dokladnie.
    Pozdrawiam
  • #3 17859506
    paters18
    Poziom 11  
    1.Czyta pendrive ,normalnie działa ,widzi go bios ale jak zbootoje pendrive i jest na nim Windows to jak ustawie żeby pendrive czytało jako 1 nic się nie dzieje czarny screen , tak mam dostęp do danych
    2.system wgrałem na nowo na nowym dysku u kolegi dysk ssd działa , system win 10 z oryginalnej strony wersja testowa ( chciałem sprawdzić czy wgl ssd działa )
    3.tak bez dysku działa na starym dysku tez działa
    Sprawdzę w domu ten flash protection
    Problem jest głównie taki -

Nowy sprawny dysk ssd na którym jest Windows z oficjalnie strony w wersji próbnej nie chce uruchomić się na moim komputerze odłączony jest stary dysk podpięty tylko nowy bios go widzi ale podczas uruchamiania systemu wyskakuje jakis problem z bootowaniem bądź nic nie wyskakuje ekran jest czarny i miga w gorym lewym rogu myślnik problemy opisane z pendrive jest po to ponieważ może to mieć związek z tym ze dysk nie chce się uruchomić pozdrawiam ;)
  • REKLAMA
  • #4 17859550
    viayner
    Poziom 43  
    Witam,
    AD1. jestes pewien ze poprawnie nagrales obraz, czy ten sam pendrive bootuje sie na innym komputerze?
    Jakie masz ustawienia dyskow w Biosie? AHCI/IDE ? Z tego co pamietam instalacja w przypadku windows wymaga aby ten sam tryb byl ustawiony inaczej moga byc problemy (przynajmniej poprzednie wersje mialy z tym problem)
    Pozdrawiam
  • #5 17859634
    paters18
    Poziom 11  
    1.Tak nagrałem poprawnie bo robiłem tym pendrive format na 3-5 PC i było okej ale gdy przyszło do mojego to nie działało dla pewności nagrałem wszystko na nowo i nie działało

2.chyba mam ide nie pamietam wiem ze chyba mam tylko jedna opcje do wybrania w bios bo ostatnio próbowałem i również to przestawić
    Robiłem ustawienie raid i wszystko co wyczytałem w Google co mogło pomoc i dalej PC nie chciał ruszyć z ssd
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #7 17859826
    paters18
    Poziom 11  
    Robiłem raid ale to po tylko by sprawdzić czy coś to da i później przestawiłem znów na IDE
    No niewiele wyczytałem nikt nie miał wcześniej takiego problemu około godziny 20 wrzucę zdjęcia z Biosa jak wrócę z pracy ;))

Dodano po 8 [godziny] 40 [minuty]:

Ssd nie wykrywany, ram ze zmniejszonym taktowaniem, brak bootowania Ssd nie wykrywany, ram ze zmniejszonym taktowaniem, brak bootowania Ssd nie wykrywany, ram ze zmniejszonym taktowaniem, brak bootowania Ssd nie wykrywany, ram ze zmniejszonym taktowaniem, brak bootowania Ssd nie wykrywany, ram ze zmniejszonym taktowaniem, brak bootowania Ssd nie wykrywany, ram ze zmniejszonym taktowaniem, brak bootowania
  • #8 17866929
    paters18
    Poziom 11  
    Problem z ssd rozwiązany okazało się ze mój PC nie chciał tworzyć bootowalnego pendrive na innym PC robiąc to samo jakoś udało się go rozruszać
    Z ramem nikt bic nie wspomniał będę musiał tworzyć oddzielny temat ;P
  • #9 17867018
    viayner
    Poziom 43  
    Witam,
    "Problem z ssd rozwiązany okazało się ze mój PC nie chciał tworzyć bootowalnego pendrive na innym PC robiąc to samo jakoś udało się go rozruszać " - nie zrozumialem ani slowa to w koncu jak rozwiazales problem ?
    Co do RAMu to skoro zmienila sie ich czestotliwosc to masz to w BIOSie w odpowiedniej zakladce, dolozenie SSD nie ma wplywu na taktowanie pamieci.
    Pozdrawiam
  • #10 17868681
    paters18
    Poziom 11  
    Rozwiązałem to tak ,że użyłem innego PC do stworzenia bootowanego pendrive , nie wiem co nie jasnego było w wcześniejszej wypowiedzi ;D

Co do pamięci Ram tak wiem , że ssd nie ma nic do tego po prostu pamięć jest taktowana 1033 a powinna być 1600 .
    Próbowałem zmienić jej taktowanie na 1600 ale PC nie wstawał , co się stało nie wiem , kiedy to się stało nie wiem zostawiłem auto bo działo.
    PC jest po formacie ,wyczyściłem go postaram się wygooglować problem może trzeba podbić napięcie bądź coś takiego narazie nie tworze tematu ponieważ nie mam czas usiąść i zabrać się za próby naprawy tego.
    PC przyspieszył po samym zabiegu zmiany dysku i formacie , chociaż chrome mogło by się 1 Sec szybciej ładować xd dlatego chce zają się taktowaniem ramu

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik napotkał problemy z nowym dyskiem SSD, który nie był wykrywany przez komputer. Po podłączeniu SSD i odłączeniu starego HDD, komputer nie uruchamiał systemu, a ekran pozostawał czarny. Użytkownik próbował zainstalować system Windows z bootowalnego pendrive'a, który był poprawnie nagrany, ale nie działał na jego komputerze. Po kilku próbach, w tym aktualizacji BIOS i zmianie ustawień, problem został rozwiązany poprzez użycie innego komputera do stworzenia bootowalnego pendrive'a. Dodatkowo, użytkownik zauważył, że pamięć RAM działa z niższym taktowaniem niż powinna, co również wymaga dalszej analizy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA